Hirmagazin.eu
Főoldal » Ifjú magyar űrkutatók a világhírnév kapujában
Csillagászat, űrkutatás

Ifjú magyar űrkutatók a világhírnév kapujában

2015 05 08 151218
Forrás: M1- Minden Tudás | 2015. 05. 08. 14:50:00, Hirn Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának csoportvezetője.

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában fiatal tudósok többek között űrdozimetriai, vagyis sugárzási viszonyok vizsgálatával foglalkoznak.
Hirn Attila, a Kutatóközpont csoportvezetője elmondta, már több mint 4 évtizede folynak űrelektronikai, űrdozimetriai kutatások. A PILLE sugárdózis-mérő egyik példányát a műsorban bemutatva kifejtette, hasonló műszert vitt fel Farkas Bertalan az első magyar-orosz űrrepülés alkalmával a Szaljut-6 űrállomásra, ott végeztek vele méréseket. Egy későbbi változat ebben a pillanatban is üzemel a Nemzetközi Űrállomáson.

Egy másik készüléket kézbe véve elmagyarázta, a világűrben az űrhajósok sugárterhelését mérik vele, van egy detektoregysége, a bemutatott műszer pedig a kiszolgálóegység, egy adatmegjelenítő, amin az űrhajósok a mért dózisadatokat le tudják olvasni az űrállomáson. Egy ilyen műszer is fent van jelenleg a komplexumon – tette hozzá.

Alapvetően az a céljuk, hogy megbecsüljék, mekkora sugárzás éri az űrhajósokat küldetéseik során. Léteznek bizonyos dózishatárok, amiket nem léphetnek át, vagyis nem mindegy, hogy mennyi időt tölthetnek az űrállomás fedélzetén.

Kifejtette, a világűrben a sugárzási tér jóval összetettebb, jóval erősebb, mint a földi körülmények között bárhol elképzelhető, akár egy atomreaktorban vagy egy orvosi besugárzóban. „Viszont például a világűrbe felvitt műszereinket a Földön olyan részecskegyorsítókban teszteljük, illetve mérjük be, amelyek például tumorterápiás célt szolgálnak” – tette hozzá.

A márciusban indult amerikai-orosz űrpáros a szokásos fél év helyett egy évet tölt el a Nemzetközi Űrállomáson. Ezzel a hosszú távú expedíciók, például a Mars-utazás körülményeit szeretnék modellezni.

Ezek már olyan időtartamok, amelyeknél nem elhanyagolható az őket ért sugárzás mennyisége, itt gondolhatunk arra, hogy bizonyos mértékben megnövekedhet a rák kialakulásának kockázata, ezért nagyon fontos, hogy minél pontosabban ismerjük, mekkora sugárzás érte az űrhajósokat – teszi hozzá Hirn Attila.

Zábori Balázs szintén űrkutató, az űrdozimetriai kutatócsoport tagja. Öt éve vesz részt kutatási programokban fizikusként. Legutóbb az Európai Űrügynökség egyetemista diákoknak szóló rakétaprogramjában tevékenykedett. A hallgatók a kozmikus sugárzás vizsgálatára alkalmas kísérletet végeztek.

Egy csőszerű berendezést, Geiger-Müller számlálót tartva kifejti, sugárzás detektáláshoz széles körben használatos. Egyszerű gázzal töltött cső, amiben a beérkező sugárzás töltött részecskéket kelt, a gázzal töltött csőben pedig elektromágneses teret hoznak létre nagy feszültséggel, ami impulzust fog generálni. Ez a legegyszerűbb módja a sugárzásmérésnek – magyarázza.

2015 05 08 151230

 Zábori Balázs az űrdozimetriai kutatócsoport tagja, űrkutató.

Március végén Svédországban lőtték ki rakétájukat. Néhány grafikont bemutatva Zábori Balázs kifejtette, azokat egy műhold készítette az elmúlt hetekben. A naptevékenység intenzitását ábrázolják különböző szempontból, ami azért érdekes, mert az elmúlt öt év legnagyobb napkitörését éltük át, pont azokban a napokban, amikor a rakétakísérletüket végrehajtották. Vagyis nagyon erős geomágneses vihart tapasztaltunk a Föld térségében, így a sugárzás mérését célzó kísérletük még több részecskét tudott mérni.

A kísérlet tehát sikerült, a fiatal magyar űrkutatók rakétája üzemképesen landolt.

Hasonló hírek

Újabb űrsétára indult a két amerikai

info

Hihetetlen animáció az emberi evolúcióról!

info

Vérzik a Nílus az Európai Űrügynökség felvételén

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!