Hirmagazin.eu
Főoldal » Időzített bombákon utazunk minden nap
Életmód hírek

Időzített bombákon utazunk minden nap

Feltűnően sok a busztűz, és a kiégett tömegközlekedési eszközök között feltűnően sok a Mercedes Citaro. A tűz oka általában nem derül ki, miközben több mint 260 ilyen típusú busz jár a magyar utakon!

Csak a hős sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy 50 utas megúszta a hétvégét Pomázon, amikor lángra kapott és villámgyorsan kiégett a Volán egyik távolsági járata Pomáz és Pilisszentkereszt között. Pont ugyanilyen jelenet játszódott le novemberben Tatabányán, ahol a kora reggeli forgalomban, iskolába tartó gyerekekkel teli helyi járat kapott lángra. Ott is mindenki megúszta, de könnyen lehetett volna mindkét esetből a veronaihoz hasonló tömegkatasztrófa: ha bármelyik busz felborul, vagy az utasok nem jutnak ki időben, több tucat ember is odaveszhetett volna.

Mindkét döbbenetes esetnél Mercedes Citaro busz gyulladt ki magától, majd égett porig. Ma több mint 260 Citaro járja az ország útjait helyi járatként vagy helyközi Volán-járatként. Időzített bombákon ülünk?

Míg egy személyautónál gyorsan megfékezhetőek a lángok, egy nagy busznál ez sokkal nehezebb feladat. Az utóbbi járművekben ugyanis sokkal több a gyúlékony anyag és az elektronika, mint egy autóban.

A székek huzata, a szivacs, a függönyök, a padlószőnyeg, a műanyag borítások mind könnyen lángra kapnak. Vannak olyan típusok, amelyek fapadlósak, amit még lakkal is bevonnak, ez pedig könnyen és gyorsan ég

– nyilatkozta a Ripost-nak egy szakember. Ráadásul  a többtonnás járművek  rengeteg, 4-600 liter üzemanyagot szállítanak a tankjukban.

Időzített bombákon utazunk minden nap 1
ILLUSZTRÁCIÓ

Kánikulában életveszélyes a koszos, olajos motortér!

„Számos oka lehet annak, hogy egy busz kigyullad, ám az biztos: ha az olajsár nincs rendesen letakarítva a motortérben, az könnyen begyulladhat” – mondta a szakértő. Elég egy szikra, vagy a klíma meghibásodása, és a tűz átterjed az utastérbe, ami percek alatt porrá ég. Nyáron még rosszabb a helyzet, olyankor akár 90 fok is lehet a motortérben.

Egy rossz vezeték, kis szikra, olajsáros motortér és a 40 fokos kánikula együtt könnyen okozhat tüzet

– állította a közlekedési szakértő.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

A kisfiam enni adott egy éhező osztálytársának, büntetésből 400-szor kellett leírnia, hogy…

Mazsi

A LEGVONZÓBB BÓNUSZOK AZ ONLINE KASZINÓKBAN

Géza

Fájdalmas tündérmese: ezért ment férjhez az 5 éves kislány

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------