Hirmagazin.eu
Főoldal » Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek
Természetvédelem, élőlények védelme

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

Ren­ge­teg mér­gező, rák­keltő anya­gok­kal teli te­rü­let ma­radt ránk a rend­szer­vál­tás előtt­ről: ez a szo­ci­a­liz­mus, a régi, tönk­re­ment nagy gyá­rak ha­gya­téka. Mér­gező vegyi anya­gok­kal teli hor­dók, olaj­jal vagy vegy­sze­rek­kel át­ita­tott talaj, szennye­zett víz…

Az elmúlt három évtizedben is történtek súlyos vegyi szennyezések. Elég csak a tíz halálos áldozatot követelő kolontári vörösiszap-katasztrófára, vagy a budapesti Illatos úti hordók körüli botrányra gondolni – bár ez utóbbi megoldódni látszik, zajlik a terület megtisztítása.

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

A kérdés az: vajon hány helyen ülnek ma is időzített bombákon az emberek?

A Greenpeace környezetvédő szervezet összeszedte a legveszélyesebb helyszínek listáját: azokat a helyeket az országban, amelyeket a legsürgősebben kármentesíteni kellene, mert óriási veszélyt jelentenek. A Ripost most bemutat a listáról néhány helyszínt!

  1. Felsőtárkány, Berva-völgy

A Heves megyei községben a volt finom-szerelvény gyártó telephelyén kőolaj- és kőolaj származékok, valamint különböző nehézfémek és egyéb szennyező anyagok vannak a talajban és a talajvízben.

  1. Almásfüzitő, vörösiszap-tározók

A Duna partján lévő tározó a hírhedt kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója. A tározók egyes szakértők szerint szivárognak, így szennyezik a környezetet. 2013-as mérések szerint toxikus fluorid, arzén és molibdén, valamint szulfát és nátrium is a határérték feletti szinten található a talajvízben, amely bekerül a Dunába is.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 1

  1. Sajóbábony, a volt Észak-magyarországi Vegyi művek telephelye

A Bábony-patak szennyezettségére 2002-ben a Greenpeace hívta fel a figyelmet. A volt ÉMV területén jelenleg is vegyszereket gyártanak, amelyek közül több is veszélyes lehet az egészségre.

  1. Törökbálinti mechanikai művek

A volt mechanikai művek környékén nehézfémek, régi oldószerek mérgezik a talajt és a talajvizet. Az ipari park több körzete is szennyezett. A területen rengeteg ipari és kommunális szennyvizet tároltak, és számos helyen találhatók illegális hulladékelhelyezés nyomai.

  1. Soroksár – Lakóépületek alatti szennyezés

Budapest XXIII., Grassalkovich út 3. és Ékes utca 11. szám alatt a rákkeltő dioxinok aránya eléri a határérték több százszorosát a kiürített lakóházak alatt, egy családi házas övezetben. A terület főleg a nem megfelelő vegyszer- és hulladéktárolás miatt szennyeződött. Évtizedekkel ezelőtt egy kisiparos a kertbe ásott gödrökbe öntötte a feleslegessé váló vegyszereket. Halála után nem szállították el az összes vegyi anyagot, amik egy robbanás miatt a felszínre kerültek.

  1. Gyömrő, PEVDI

A régi Pest Megyei Vegyi- és Divatcikk-ipari Vállalat telephelyén és környékén elhagyatott, veszélyes hulladékok okozhatnak szennyezést a talajvízben. A gyömrői vegyi üzem egykori dolgozói elásott hulladékról is beszélnek. A szennyező anyagok már a szomszédos lakókertek kútjaiban is megjelentek.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 2

  1. Budapest, Naplás bányák

Már a 70-es évektől szennyeződést okozott, hogy a bányagödröket hulladékkal töltötték fel. Több millió köbméter hulladékot raktak le úgy, hogy az közvetlenül érintkezett a talajjal. A hulladékban az emberi egészségre veszélyes vegyi anyagok vannak, például belélegezve rákkeltő, azbeszttartalmú szigetelőanyagok, valamint a kemoterápia során használt gyógyszer maradványok. A szennyezett talajvíz a környék vízbázisait, a fúrt kutak vizét veszélyezteti.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 3

  1. Budapest, Cséry telep

A telepre évtizedeken át érkezett a főváros szemete, kommunális és közterületi hulladéka. 2007-ig legálisan lehetett elhelyezni olajiszapot is a területen. Egy 2008-as szakértői jelentés szerint ez az iszap körülbelül 1500 tonna ólmot, 3000 tonna cinket, 20 tonna rákkeltő kadmiumot, valamint 22 tonna mérgező higanyt tartalmaz. Egy belső felmérés szerint 2011-2013 között több ezer tonnát ástak el vagy öntöttek közvetlenül a talajba ásott gödrökbe a területen.

  1. Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti telephely

A korábbi termelés és tárolás miatt jelentős talajvíz- és talajszennyezés van a területen, már az 50-es évek óta. A talajban kimutathatók régen betiltott, klórozott rovarirtó szerek. A rovarméreg-koncentráció a 2015-ös mérés szerint a határérték 520-szorosa volt. A vizsgálatok szerint a szennyezettség akár 50-60 méter mélyre is lejuthatott a talajvízben. A terület megtisztítása jelenleg is zajlik, egy-másfél évig tart a gépek és egyes csarnokok bontása. Volt olyan hét, amikor 17,6 tonnányi, tisztításból származó veszélyes hulladékot vittek el az ipari területről.

  1. Volt Óbudai Gázgyár

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt közel 200 ezer tonna cianiddal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszát helyeztek el a területen. A vegyületek a mai napig szennyezik a talajt és a talajvizet, amik közül több erősen mérgező és rákkeltő. A főváros tavaly döntött arról, hogy két éven belül kármentesítik a területet. A szennyezés méretét mutatja, hogy a tervekben 669 753 tonna talaj eltávolítása szerepel.

Fizessen a szennyező! Sok, régóta húzódó ügyben lehet előrelépés, mivel a kormány ősszel bejelentette, majd’ 26 milliárd forintot szán arra, hogy megszüntesse a szennyezéseket. A Greenpeace szerint fontos lenne, hogy a jogszabályokon is változtassanak: érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a szennyező fizessen! Vagyis ha egy cég kárt okoz, annak megszüntetését is ki kellene fizetnie.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Megdöbbentő drónfelvételek – eltűnt egy tó Boszniában

Edit

A globális felmelegedésben nyári ruhába öltöztek az európai hegycsúcsok

Géza

Elkezdődött a nemzetközi bioenergia hét Budapesten

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------