Főoldal » Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek
Természetvédelem, élőlények védelme

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

Ren­ge­teg mér­gező, rák­keltő anya­gok­kal teli te­rü­let ma­radt ránk a rend­szer­vál­tás előtt­ről: ez a szo­ci­a­liz­mus, a régi, tönk­re­ment nagy gyá­rak ha­gya­téka. Mér­gező vegyi anya­gok­kal teli hor­dók, olaj­jal vagy vegy­sze­rek­kel át­ita­tott talaj, szennye­zett víz…

Az elmúlt három évtizedben is történtek súlyos vegyi szennyezések. Elég csak a tíz halálos áldozatot követelő kolontári vörösiszap-katasztrófára, vagy a budapesti Illatos úti hordók körüli botrányra gondolni – bár ez utóbbi megoldódni látszik, zajlik a terület megtisztítása.

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

A kérdés az: vajon hány helyen ülnek ma is időzített bombákon az emberek?

A Greenpeace környezetvédő szervezet összeszedte a legveszélyesebb helyszínek listáját: azokat a helyeket az országban, amelyeket a legsürgősebben kármentesíteni kellene, mert óriási veszélyt jelentenek. A Ripost most bemutat a listáról néhány helyszínt!

  1. Felsőtárkány, Berva-völgy

A Heves megyei községben a volt finom-szerelvény gyártó telephelyén kőolaj- és kőolaj származékok, valamint különböző nehézfémek és egyéb szennyező anyagok vannak a talajban és a talajvízben.

  1. Almásfüzitő, vörösiszap-tározók

A Duna partján lévő tározó a hírhedt kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója. A tározók egyes szakértők szerint szivárognak, így szennyezik a környezetet. 2013-as mérések szerint toxikus fluorid, arzén és molibdén, valamint szulfát és nátrium is a határérték feletti szinten található a talajvízben, amely bekerül a Dunába is.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 1

  1. Sajóbábony, a volt Észak-magyarországi Vegyi művek telephelye

A Bábony-patak szennyezettségére 2002-ben a Greenpeace hívta fel a figyelmet. A volt ÉMV területén jelenleg is vegyszereket gyártanak, amelyek közül több is veszélyes lehet az egészségre.

  1. Törökbálinti mechanikai művek

A volt mechanikai művek környékén nehézfémek, régi oldószerek mérgezik a talajt és a talajvizet. Az ipari park több körzete is szennyezett. A területen rengeteg ipari és kommunális szennyvizet tároltak, és számos helyen találhatók illegális hulladékelhelyezés nyomai.

  1. Soroksár – Lakóépületek alatti szennyezés

Budapest XXIII., Grassalkovich út 3. és Ékes utca 11. szám alatt a rákkeltő dioxinok aránya eléri a határérték több százszorosát a kiürített lakóházak alatt, egy családi házas övezetben. A terület főleg a nem megfelelő vegyszer- és hulladéktárolás miatt szennyeződött. Évtizedekkel ezelőtt egy kisiparos a kertbe ásott gödrökbe öntötte a feleslegessé váló vegyszereket. Halála után nem szállították el az összes vegyi anyagot, amik egy robbanás miatt a felszínre kerültek.

  1. Gyömrő, PEVDI

A régi Pest Megyei Vegyi- és Divatcikk-ipari Vállalat telephelyén és környékén elhagyatott, veszélyes hulladékok okozhatnak szennyezést a talajvízben. A gyömrői vegyi üzem egykori dolgozói elásott hulladékról is beszélnek. A szennyező anyagok már a szomszédos lakókertek kútjaiban is megjelentek.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 2

  1. Budapest, Naplás bányák

Már a 70-es évektől szennyeződést okozott, hogy a bányagödröket hulladékkal töltötték fel. Több millió köbméter hulladékot raktak le úgy, hogy az közvetlenül érintkezett a talajjal. A hulladékban az emberi egészségre veszélyes vegyi anyagok vannak, például belélegezve rákkeltő, azbeszttartalmú szigetelőanyagok, valamint a kemoterápia során használt gyógyszer maradványok. A szennyezett talajvíz a környék vízbázisait, a fúrt kutak vizét veszélyezteti.

Időzített bombákon ülünk íme a legveszélyesebb helyek 3

  1. Budapest, Cséry telep

A telepre évtizedeken át érkezett a főváros szemete, kommunális és közterületi hulladéka. 2007-ig legálisan lehetett elhelyezni olajiszapot is a területen. Egy 2008-as szakértői jelentés szerint ez az iszap körülbelül 1500 tonna ólmot, 3000 tonna cinket, 20 tonna rákkeltő kadmiumot, valamint 22 tonna mérgező higanyt tartalmaz. Egy belső felmérés szerint 2011-2013 között több ezer tonnát ástak el vagy öntöttek közvetlenül a talajba ásott gödrökbe a területen.

  1. Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti telephely

A korábbi termelés és tárolás miatt jelentős talajvíz- és talajszennyezés van a területen, már az 50-es évek óta. A talajban kimutathatók régen betiltott, klórozott rovarirtó szerek. A rovarméreg-koncentráció a 2015-ös mérés szerint a határérték 520-szorosa volt. A vizsgálatok szerint a szennyezettség akár 50-60 méter mélyre is lejuthatott a talajvízben. A terület megtisztítása jelenleg is zajlik, egy-másfél évig tart a gépek és egyes csarnokok bontása. Volt olyan hét, amikor 17,6 tonnányi, tisztításból származó veszélyes hulladékot vittek el az ipari területről.

  1. Volt Óbudai Gázgyár

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt közel 200 ezer tonna cianiddal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszát helyeztek el a területen. A vegyületek a mai napig szennyezik a talajt és a talajvizet, amik közül több erősen mérgező és rákkeltő. A főváros tavaly döntött arról, hogy két éven belül kármentesítik a területet. A szennyezés méretét mutatja, hogy a tervekben 669 753 tonna talaj eltávolítása szerepel.

Fizessen a szennyező! Sok, régóta húzódó ügyben lehet előrelépés, mivel a kormány ősszel bejelentette, majd’ 26 milliárd forintot szán arra, hogy megszüntesse a szennyezéseket. A Greenpeace szerint fontos lenne, hogy a jogszabályokon is változtassanak: érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a szennyező fizessen! Vagyis ha egy cég kárt okoz, annak megszüntetését is ki kellene fizetnie.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Már láthatóak az új debreceni oroszlánok

info

Az erdőtelepítés lehet a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedésre

Géza

Nagyszerű program a légszennyezés csökkentéséért – papíron

info