Főoldal » Időjárás: az igazi pokol még csak most kezdődik (A cikk videót tartalmaz)
Időjárás

Időjárás: az igazi pokol még csak most kezdődik (A cikk videót tartalmaz)

A mostani hőség még csak bevezeti azt, ami két hét múlva vár ránk. Eddig szerencsénk volt, egy légörvény segítségével hetekig megúsztuk a kánikulát, de ennek most vége – bemutatjuk a kutya meleget is.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2296035543952867/

Miközben szörnyülködve fogadjuk a Japánban tomboló rekkenő hőségről érkező híreket, lassan mi is belecsúszunk az elviselhetetlen, pokoli, kibírhatatlan jelzőkkel illetett kánikulába. Túl vagyunk azon a ponton, amikor az időjárás megítélése szubjektív, itt már ember állat és növény egyaránt szenved,

a helyzet pedig egyre rosszabb lesz.

Jobban belegondolva viszont nincs min csodálkoznunk, a folyamatot globális felmelegedésnek nevezik, egyik ismérve pedig az egyre hosszabb ideig tartó és mind magasabb hőmérsékleteket produkáló hőhullámok.

Jelenleg az ország négy megyéjében és a fővárosban van érvényben másodfokú hőségriadó, ami azt jelenti, a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Máshol a riasztás „csak” első szintű, ez 24 fokos átlagot jelent – a részletekről itt talál bővebb információt.

Eddig szerencsénk volt

A forróság egész Európát érinti, a hőmérséklet a kontinens nagy részén 4-7 fokkal haladja meg a sokéves átlagot, Észak-Európában viszont 10 Celsius-fokkal lesz melegebb az ilyenkor megszokottnál.

Eddig is nagyon meleg volt, csakhogy egy Délkelet-Európában hosszan fennmaradó légörvény némileg hűtötte térségünket, ám ez most legyengült, az utolsókat rúgja.

Ennek hiányában délnyugati irányból eláraszt minket a meleg. A klímaváltozás következményeként a mostani időjárás az »új normális«, inkább az volt furcsa, hogy hetekig az említett ciklonális tevékenység hűtő hatásának köszönhetően tartottuk a hőmérsékleti átlagot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Fülledt, fullasztó idő várható

A következő napokban 30-35 fokos maximumokra számíthatunk, és éjjel sem hűl vissza a levegő, az éjszakák is elviselhetetlenül melegnek ígérkeznek. Főleg városokban, ahol a beton és az aszfalt hőleadása miatt lokálisan még nagyobb lehet a forróság.

Péntekig többfelé kialakulhatnak még záporok zivatarok, amelyek akár enyhülést is hozhatnak. A borult ég, a szél és a csapadék időlegesen lehűti valamelyest a levegőt, ám utána a párolgás miatt mintha a trópusokon lennénk: a párás meleg még elviselhetetlenebb.

Leginkább abban reménykedhetünk, hogy az eső napnyugta után érkezik, olyankor tényleg felüdülést jelent.

Még rosszabb lesz

A kánikula szorítása a következő két hétben nemigen enyhül, mert még a legnagyobb jószándékkal sem nevezhetjük fellélegzésnek, ha egy-két nap csak 30-32 fok lesz.

Péntektől száraz meleg vár ránk, ami valószínűleg kitart augusztus 20-áig, sőt: a mostani adatok szerint 9-11. között várható a csúcs, amikorra 35-36 fokos maximumokra van kilátás

– fogalmaz a szakember.

Miért kutya a meleg?

Végezetül, és csak az érdekesség kedvéért néhány szó arról, mennyire találó a magyarban a kutya meleg kifejezés. Egyrészt ugye a megfigyelés, miszerint kánikulában az eb is kivan, mint a kutya:

Másrészt a kánikula, vagyis canicula latinul szó szerint kiskutyát jelent, eredete pedig a római időkbe vezet. A Kiskutya csillagkép, vagyis a Procyon és párja nyár közepén jelenik meg az égbolton akkor, amikor a száraz, forró időszak is beköszönt. Innen jött az év legmelegebb napjainak elnevezése, a dies caniculare, azaz a kiskutya napjai.

Az angolok például megmaradtak a szó szerinti fordításnál, dog daysnek, vagyis kutya napoknak mondják a kánikulát.

Illusztráció: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA

Forrás: 24.hu

Kiemelt (címlap) kép: Karolina Kovács

Hasonló hírek

Fehérbe borult az ország tegnap (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Többfelé havazás várható

Géza

Megjött a friss többhetes előrejelzés – Ki örül ennek?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------