Hirmagazin.eu
Főoldal » Ideológiák felett álló kormányzás jöhet
Belföldi hírek

Ideológiák felett álló kormányzás jöhet

A miniszterelnök befejezte a kormányalakítási tárgyalásokat. Az ígéretek szerint határozottabban családközpontú lesz az új kormány politikája, de meg kell teremteni a jobb élet alapjait is, ami nem pusztán anyagi jobblétet jelent, és tovább kell erősíteni a gazdaságot.

Orbán Viktor (Fidesz-KDNP) miniszterelnök, Semjén Zsolt (Fidesz-KDNP) nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Kövér László (Fidesz-KDNP) házelnök (b-j) az országgyűlési választáson listás mandátumot nyert képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása előtt az Országházban 2018. május 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az új kormány működése előtt messziről tekintve az látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál jobban kézbe akarja-e venni a kormányrudat, mondta Galló Béla, a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában. A politológus szerint a következő négy év nagy kérdése az lesz, hogy a nagy társadalmi problémákra milyen megoldást kínál majd a napokon belül felálló kabinet. Emlékeztetett: sokan mondják, hogy – a média felszínes világától eltekintve – szükség lesz a konszolidációra, legalábbis a társadalmi viszonyokat tekintetében.

Azokból a célokból, amiket megjelölt a miniszterelnök sejteni lehet, hogy a demográfiai probléma kerül a centrumba, tette hozzá a szakértő. Kiemelte: ez óriási előrelépést jelenthet Magyarország és Európa szempontjából, hiszen a népesség csökkenése az egész kontinensen komoly problémát jelent.

Simon János politológus ideológiák felett álló kormányzásra számít, amely egyfajta keresztény-szociális értékrendszeren alapulva fontos szerepet biztosít a családoknak. A szakértő úgy látja, hogy a népszaporulat jelenleg jogi akadályokba is ütközik. Példaként említette, hogy a gyerekek örökbefogadása és a megtermékenyített petesejtek beültetése terén jelentős eredményeket lehetne elérni.

Dr. Simon János. Kodolányisok világa
Kodolányi János Főiskola

Jelenleg 40 ezer petesejt van lefagyasztva Magyarországon, ami  40 ezer potenciális gyermeket jelent – hangsúlyozta a politológus. A magyar gazdaság fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy az eddigi sikerek fényében továbbra is a Matolcsy György által kidolgozott gazdaságfilozófia alapján folytatódhatnak az intézkedések.

Ugyanakkor megjegyezte: Magyarországnak újra kell gondolnia a jólléti társadalom kérdését, hiszen nem csak a materiális jólét számít. A magyarok „rossz érzésének” történelmi hagyományai vannak, vetette közbe Galló Béla. Elég csak elénekelni a himnuszunkat – mondta.

Nehéz helyzetben az ellenzék

A politológus úgy látja, hogy a migráció kérdése továbbra is a kormány érdeklődésének a homlokterében áll majd. Ez bizonyítja, hogy nem csak meg akarták lovagolni a témát a választási győzelem érdekében, tette hozzá. A kétharmados eredményben nagy szerepet játszott, hogy a Fidesz van egyedül jelen a társadalom minden rétegében, az egyedüli néppártként mutatott rá Galló Béla.

Az MSZP elvesztette vidéki jelenlétét, míg rajtuk kívül a baloldalon csupán csak „aszfaltpártok” vannak,  amelyek csak a nagyvárosokban léteznek, emelte ki a szakértő.  Hiányolja, hogy az ellenzéki sorokban elfelejtik az elemzést, a világban és Európában jelentkező folyamatok, valamint a magyar valóság értelmezését.

Ha nem ebből indulnak ki, hanem csak ideológiákból, elképzelésekből, akkor nem fogják saját sikertelenségük, és az Orbán-kormány immár harmadik ciklusának titkát megfejteni – hangsúlyozta. Galló Béla szerint ez az európai baloldalra, sőt az egész világra is jellemző.

Galló Béla szociológus.
MTI Fotó: Soós Lajos

Nagy változások jöhetnek Brüsszelben

Simon János fontosnak tartotta kiemelni, hogy a feszültségek fennmaradnak Brüsszelben, és a jelenlegi mechanizmusok miatt döntésképtelen a szövetség. Azt is hozzátette, hogy az  Európai Unió döntéshozatalát megakarják változtatni, ami a vétórendszer átalakításával járna.

Utóbbi csak egy trambulinja annak a háttérküzdelemnek, ami az EU jövőjéről szól, jegyezte meg Galló Béla. Jelesül, hogy föderatív irányba vagy a nemzetek Európája felé mozdul-e el a szövetség. Figyelmeztetett: egy éven belül nagyon sok hatalmi átrendeződés jöhet, a pozíciók és a büdzsé tekintetében is.

Jövő tavasszal EP-választások lesznek, ahol ha olyan trendek mutatkoznak meg, amiket érzékelni lehet az európai társadalomban, azaz a migrációval szemben kritikus tömegek szavaznak, akkor érdekes átrendeződés jöhet az Európai Unióban. Részben emiatt is gyorsultak fel a folyamatok, hiszen a régi establishment jó pár dolgot eldöntene az elkövetkező hónapokban, nehezebbé téve ezek megváltoztatását.

Forrás: Kossuth Rádió / Vasárnapi Újság

Hasonló hírek

A migrációs táborokat a városokon kívül kellene elhelyezni

info

Kormányellenes kampány Soros pénzéből

Géza

Jó reggelt! Kívánunk Nektek szép napot! :)

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------