Image default
Életmód hírek

Idén is fáklyás felvonulással emlékeznek a béke világnapján! Oszd meg!

Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök az M1 műsorában elmondta: a Szent Egyed Közösség által szervezett felvonulás célja, hogy felhívják a figyelmet a béke fontosságára, és hogy imádkozzanak azokért, akik háborús környezetben élnek.

A segédpüspök kiemelte: sok helyen nincs béke a világban, sok ártatlan gyermek napjainkban is háborús környezetben nő fel.

A béke – mint mondta – az egymás iránti tiszteleten is alapul. Fontos továbbá, hogy a béke nem lesz magától, tenni kell érte. A politikának, de az emberi élet minden szintjén is tenni lehet a békéért – hangsúlyozta Mohos Gábor.

A béke világnapját 1968 óta tartják VI. Pál pápa kezdeményezésére. A béke ünneplése az év első napján arra figyelmeztet, hogy az új esztendőben törekedjünk önmagunkkal, minden emberrel és az egész világon a békés együttélésre – mondta.

Ezen a napon a pápa a világhoz intézett üzenetében foglalja össze a békéről vallott gondolatait.

Röviden a Béke Világnapjáról:

Január 1. – A béke világnapja

Illusztráció
1982 óta létezik a béke világnapja. 2001 óta ez a nap globális tűzszüneti nap is. Mindemellet Kofi Annan ENSZ főtitkár kezdeményezésének hatására szeptember 21-e erőszakmentes nap is. Tudjuk mondannyian, hogy ez is nagyon fontos, hiszen a fizikai terror mellett napjainkban egyre nagyobb teret nyer a lelki terror is.
A béke világnapját azonban elsőként VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta.
Ez a nap arra figyelmeztet, hogy az előttünk álló új évben törekedjünk arra, hogy békében éljünk önmagunkkal, minden emberrel és mindennel az egész világon.
VI. Pál óhaját követve a pápák január 1-jén évtizedek óta a békére vonatkozó gondolatokkal fordulnak a világhoz, mindenkor konkrét elmélkedési témát adva az embereknek.

Forrás: MTI, rfmlib.hu, vilagnap.com

Hasonló hírek

Névnapok december 10.

info

Fájnak az ízületeid? Így segít rajtad az ecet

Mazsi

Miért nem vált el az első pofon után?

Edit