Főoldal » Idén ingyenesen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok
Belföldi hírek Hazai ingatlanpiac

Idén ingyenesen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Ha zártkerti ingatlana van, menjen el mielőbb a földhivatalba és jegyeztesse azt be művelési ág alól kivett területként. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána nagyon nehéz lesz eladni az át nem vezetett zártkerteket.

Idén ingyenesen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Komoly procedúrát jelent, ha valaki külterületen szeretne ingatlant vásárolni. A városszéli zártkertekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a termőföld, vagy szőlőbirtokok vásárlására.

Az új földforgalmi törvény rendelkezései szerint a vásárlás akár fél évig elhúzódó folyamat is lehet, és könnyen az is lehet a vége, hogy egy hivatal elutasítja a vevőt.  A törvény szerint ugyanis a helyi gazdáknak elővásárlási joguk van bármilyen földterületre. De a rendszer ennél bonyolultabb.

Van mindenhol egy helyi földbizottság, melynek jóvá kell hagynia az értékesítéseket. Ez a bizottság úgy is dönthet, hogy hiába akarja az eladó eladni a földjét, hiába van rá jelentkező vevő, szerintük az ár nem megfelelő. Ha ráhúzzák az adás-vételre, hogy ez spekulációs célú értékesítés, túl magas az ár, akkor a földet nem lehet eladni.

Az elővásárlási jog ugye azt jelentené, hogy ha én is megadom azt az árat, amit a vevő ígér, akkor az elővásárlási jog birtokában én vehetem meg a földet. A mostani rendszer viszont kiforgatja ezt a jogot. A helyi gazdák nem adják meg a vevő által elfogadott árat, a bizottság meg visszadobja az egészet, mert a túl magas ár miatt a helyi gazdálkodók nem tudnak élni az elővásárlási jogukkal.

Ennek a feje tetejére állt rendszernek az eredeti célja tényleg az volt, hogy a helyieket védje azoktól, akik felhajtják az árakat és nyerészkedni akarnak a földekkel. A gyakorlatban viszont sikerült teljesen megállítania a kiskertek forgalmát.

Ez a teljes bizottságos folyamat 3-4 hónapig, de akár fél évig is eltarthat. Miközben az érintett kiskertek, pincék egy része néhány százezer forintért cserélne gazdát. A legtöbben inkább bele sem kezdenek, de nem vállalják a bonyolult ügyintézést. Úgy tűnik, a probléma eljutott a törvényalkotókig is. Egy ideiglenes törvénymódosítással most adnak egy kiskaput. Az ugyan érthetetlen, hogy miért nem vonták ki ezt a területet végleg a törvény hatálya alól, de nem tették.

A kiskapu egy évre vonatkozik.

A törvény ezt a lehetőséget most elég bonyolultan fogalmazza meg. Zártkerti ingatlanok esetén a tulajdonos jövő év végéig kérheti a művelési ág megváltoztatását. Át kell vezetni a földhivatalban a területet művelés alól kivett területté. Így már el lehet adni, nem vonatkozik rá a földtörvény előírása. Ettől kezdve az érintett ingatlanokat úgy lehet eladni, mint a belterületi telkeket. Egyszerűen csak egy ügyvéd által készített szerződés kell az értékesítéshez.

Fontos, hogy nem csak azokat az ingatlanokat lehet így átminősíteni, melyeken van valamilyen épület, hanem a teljesen üres telkeket is. További előnye a művelés alóli kivételnek, hogy ezekre a telkekre nem lesz érvényes a művelési kötelezettség sem. A termőföldekre viszont igen. Ha a telek zártkert marad, akkor a tulajdonos büntetést is kaphat, ha nem műveli a földjét. Ezt is kevesen tudják!

Ha most nem is akarja eladni a területet, nem tudhatja, hogy nem lesz-e szándékában néhány éven belül. Ha most nem vezetteti át a nyilvántartásban, akkor évek múlva is csak termőföldként, a termőföldekre vonatkozó szigorú szabályok szerint lehet eladni a területet. Aki viszont most megteszi ezt az egyszerű és díjmentes lépést, annak a jövőben is forgalomképes marad a telke. Valószínű, hogy a hozzáférés egyszerűsége miatt ezeknek a telkeknek az értéke is emelkedni fog. Hiszen a vevő szívesebben választja azt akár magasabb áron is, amihez most rögtön hozzájuthat. Főleg akkor, ha a másik út hosszadalmas és teljesen bizonytalan marad.

Forrás: 67/2015 FM rendelet, http://egyazegyben.com/

greenfo

 

Hasonló hírek

Határzár – A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke szerint a kerítés jó módszer

info

Egyre gyakrabban használják a nyomkövetőt

Edit

Így spórolhat a fűtési költségeken

Edit