Főoldal » Ideje hozzászokni: medvék járják a hazai erdőket is
Vadászat hírei

Ideje hozzászokni: medvék járják a hazai erdőket is

forrás: M1/Kék bolygó
A fokozottan védett faj egyedei Szlovákiából érkeznek, de az utóbbi időben jött már medve Erdélyből is.

A szakemberek szerint meg kell tanulni az újbóli együttélést a nagyragadozókkal.

 medvék

Egyre több a medve Észak-Magyarországon, az utóbbi időben már ismét fel-felbukkannak. A szlovák oldaltól a magyar oldalon levő zárt részig a terep gyakorlatilag bejárható számukra. Ezt akár egy két óra alatt is meg tudják tenni. Az elmúlt időszakban például a Heves megyei Istenmezeje közeli erdőben is számos, medvére utaló nyomot találtak – hangzott el a Kék bolygóban.

A fokozottan védett faj egyedei Szlovákiából érkeznek, de az utóbbi időben jött már medve Erdélyből is. A Hargita-hegység lábánál a természetfilmesek egy kamerát helyeztek el, így a FilmDzsungel oldalon bárki otthonról is nyomon követheti az ott élő nagyragadozók életét.

Észak-Magyarországon az első dokumentált nyomok 2008-ból valók. Leginkább tavasztól őszig találtak medvére utaló jeleket. Az északi területeken húzódó erdőségek viszonylag békés környezetet nyújtanak az állatoknak. A barnamedve általában magányosan járja az erdőket, és naponta akár több tíz kilométeres távolságot is megtesz. Tavaly már a régió jelentős részén egyértelmű jelek utaltak medvék megjelenésére, például Bárna, Istenmezeje, Szilaspagony környékén.

A medve alapvetően növényevő, táplálékának 70-80 százalékát növényi eredetű táplálék adja, a fehérjedús húsos elemózsia, ami az esetében nagyrészt rovarokból, méhekből, hangyákból áll össze, különösen abban az időszakban, amikor szervezetének a fehérjére nagy szüksége van, kiegészülhet akár nagytestű patás állatok prédájával is. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a medve nem feltétlenül vadászik.

A szakemberek szerint meg kell tanulni az újbóli együttélést a nagyragadozókkal. A hozzáértők szerint a medve kerüli az embert, nem tekinti zsákmánynak. Tehát annak nagyon csekély a valószínűsége, hogy valamelyik erdőben akár eggyel is összefussunk.

Hasonló hírek

Horror a Mecsekben: 200 vaddisznót mészároltak le

Edit

Fegyvereket, lőszert és vadhúst foglaltak le a rendőrök Zemplénben

Edit

Brigitte Bardot betiltatná az agaras vadászatot

Edit