Hirmagazin.eu
Főoldal » Ideje a tavaszi nagytakarításnak – az okostelefonon is
Technika, kommunikáció

Ideje a tavaszi nagytakarításnak – az okostelefonon is

Idővel lelassul, döcögve tölti be a programokat az Android. Ha már nem, vagy csak nagy sokára indul el pár alkalmazás, ideje a takarításnak.

Fotó: Shutterstock

Kár lenne csodát várni bármelyik optimalizáló eljárástól, egyszerűen nem igaz, hogy másfélszeresére tud gyorsulni általuk a mobil. Érzékelhető javulás azonban elvárható.

Mielőtt bármibe is fognánk, mentsünk minden adatot (képet, videót, dokumentumot) számítógépre, vagy adatfelhőbe. Az Android gyárilag beépített alkalmazásaival a névjegyektől a képekig minden áthelyezhető biztos helyre, leginkább csak az SMS-ekről kell külső program, például az SMS Backup & Restore használatával gondoskodni.

Kereshetjük kézzel a „bűnöst”

Egy profi (és éppen ráérős) felhasználó, ha lassulást észlel, először szétnéz a Beállítások / Alkalmazások / Összes alkalmazás/ (kiválasztott) alkalmazás között, majd a Tárhely / Gyorsítótár törlése opciót választja.

Nézzük ki legalább a méretesebb appokat, amelyek fékezik a rendszert, s egyedileg töröljük a gyorsítótárát (cache-ét).

Érzékelhető akadást tud csinálni, teszem azt a WhatsApp cache-ében ragadt számos kép és videó.

Mellesleg rendezgetés közben jobban megismerhetjük a készülékünk tulajdonságait, akár megelőző intézkedéseket is tehetünk – például megállíthatjuk az üzenetküldő alkalmazásokban az automatikusan letöltődő képek lavináját. És valószínűtlen, hogy kárt teszünk a készülékben.

Némelyik nagy gyártó beépített takarítóeszköze ugyanis legalább annyi bajt csinál, mint hasznot. Igaz, hogy egyetlen gombnyomásra működnek, ám kitörlik a memóriából gyorsan betöltődő, szükséges tartalmakat, s részben teleszemetelve hagyják a cache-t. Majd végezetül 100 százalékos rendet jelentenek a boldog felhasználónak.

Sepregetés helyett nagytakarítás

Ha már régen takarítottunk, az egyenkénti tisztogatás helyett választhatjuk az összes alkalmazás gyorsítótárának egyidejű tisztítását is.

Lépjünk a Beállítások / Tárhely /Belső tárhely / Gyorsítótárazott adatok menüpontba a tisztításhoz. A mobil megerősítést fog kérni a törlés előtt.

Esetleg jöhet a bejárónő

Ha nincs időnk/kedvünk elmélyedni az androidos beállítások rejtelmeiben, a kevés gyors, de hatékony program egyike az SD Maid rendszertisztító. Elég az ingyenes változat, a fizetős leginkább csak a rootolt mobilok tulajdonosainak nyújt többet.

A Maid megkeresi például azokat a fájlokat és alkalmazáskönyvtárakat, amelyek már nincsenek telepítve az okostelefonon, vagy több példányban léteznek, s csak feleslegesen lassítják maradványaikkal a működést. Alaphelyzetben hagyva a takarítónőt, rendszerint biztonságosan és hatékonyan dolgozik.

Sokan kedvelik még a CCleanert, amely nagyon gondosan jár el – talán néha a szükségesnél is „gondosabban”, kissé túlbuzgón, ezért célszerű óvatosan bánni a beállításaival.

Ha nincs más, jöhet a “minden nyom törlése” megoldás

Amennyiben a felsoroltak nem segítenek, vélhetően ideje az agyontelepített, majd uninstallált, teleszemetelt, helyenként alkalmanként talán egymással összeakadó programokkal küszködő rendszer gyári visszaállításának.

Mint a neve is mutatja, a Beállításokban elérhető gyári visszaállítás olyan állapotba hozza a mobil szoftverét, amilyenben megvettük.

Majdnem, hiszen az operációs rendszer frissítései megmaradnak, az eredetileg mondjuk 7.1-es rendszerre nem áll vissza a 8.0-ásra updatelt változat. Ettől eltekintve azonban minden beállításunk az eredeteire áll, mintha hozzá sem nyúltunk volna a készülékhez.

Átlagos használat mellett évente ajánlott a gyári visszaállítás használata. (Mindenre kiterjedő mentés előtt ne vágjunk bele, mert a képek, adatok is elszállnak a mobilról.)

Forrás: hirado.hu

Hasonló hírek

Itt van a világ első 100 százalékban napenergiával működő repülőtere (Videó)

info

Egy új internet technológia, amely 100-szor gyorsabb, mint a Wi-Fi + VIDEÓ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------