Image default
Technika, kommunikáció

Ideje a tavaszi nagytakarításnak – az okostelefonon is

Idővel lelassul, döcögve tölti be a programokat az Android. Ha már nem, vagy csak nagy sokára indul el pár alkalmazás, ideje a takarításnak.

Fotó: Shutterstock

Kár lenne csodát várni bármelyik optimalizáló eljárástól, egyszerűen nem igaz, hogy másfélszeresére tud gyorsulni általuk a mobil. Érzékelhető javulás azonban elvárható.

Mielőtt bármibe is fognánk, mentsünk minden adatot (képet, videót, dokumentumot) számítógépre, vagy adatfelhőbe. Az Android gyárilag beépített alkalmazásaival a névjegyektől a képekig minden áthelyezhető biztos helyre, leginkább csak az SMS-ekről kell külső program, például az SMS Backup & Restore használatával gondoskodni.

Kereshetjük kézzel a „bűnöst”

Egy profi (és éppen ráérős) felhasználó, ha lassulást észlel, először szétnéz a Beállítások / Alkalmazások / Összes alkalmazás/ (kiválasztott) alkalmazás között, majd a Tárhely / Gyorsítótár törlése opciót választja.

Nézzük ki legalább a méretesebb appokat, amelyek fékezik a rendszert, s egyedileg töröljük a gyorsítótárát (cache-ét).

Érzékelhető akadást tud csinálni, teszem azt a WhatsApp cache-ében ragadt számos kép és videó.

Mellesleg rendezgetés közben jobban megismerhetjük a készülékünk tulajdonságait, akár megelőző intézkedéseket is tehetünk – például megállíthatjuk az üzenetküldő alkalmazásokban az automatikusan letöltődő képek lavináját. És valószínűtlen, hogy kárt teszünk a készülékben.

Némelyik nagy gyártó beépített takarítóeszköze ugyanis legalább annyi bajt csinál, mint hasznot. Igaz, hogy egyetlen gombnyomásra működnek, ám kitörlik a memóriából gyorsan betöltődő, szükséges tartalmakat, s részben teleszemetelve hagyják a cache-t. Majd végezetül 100 százalékos rendet jelentenek a boldog felhasználónak.

Sepregetés helyett nagytakarítás

Ha már régen takarítottunk, az egyenkénti tisztogatás helyett választhatjuk az összes alkalmazás gyorsítótárának egyidejű tisztítását is.

Lépjünk a Beállítások / Tárhely /Belső tárhely / Gyorsítótárazott adatok menüpontba a tisztításhoz. A mobil megerősítést fog kérni a törlés előtt.

Esetleg jöhet a bejárónő

Ha nincs időnk/kedvünk elmélyedni az androidos beállítások rejtelmeiben, a kevés gyors, de hatékony program egyike az SD Maid rendszertisztító. Elég az ingyenes változat, a fizetős leginkább csak a rootolt mobilok tulajdonosainak nyújt többet.

A Maid megkeresi például azokat a fájlokat és alkalmazáskönyvtárakat, amelyek már nincsenek telepítve az okostelefonon, vagy több példányban léteznek, s csak feleslegesen lassítják maradványaikkal a működést. Alaphelyzetben hagyva a takarítónőt, rendszerint biztonságosan és hatékonyan dolgozik.

Sokan kedvelik még a CCleanert, amely nagyon gondosan jár el – talán néha a szükségesnél is „gondosabban”, kissé túlbuzgón, ezért célszerű óvatosan bánni a beállításaival.

Ha nincs más, jöhet a “minden nyom törlése” megoldás

Amennyiben a felsoroltak nem segítenek, vélhetően ideje az agyontelepített, majd uninstallált, teleszemetelt, helyenként alkalmanként talán egymással összeakadó programokkal küszködő rendszer gyári visszaállításának.

Mint a neve is mutatja, a Beállításokban elérhető gyári visszaállítás olyan állapotba hozza a mobil szoftverét, amilyenben megvettük.

Majdnem, hiszen az operációs rendszer frissítései megmaradnak, az eredetileg mondjuk 7.1-es rendszerre nem áll vissza a 8.0-ásra updatelt változat. Ettől eltekintve azonban minden beállításunk az eredeteire áll, mintha hozzá sem nyúltunk volna a készülékhez.

Átlagos használat mellett évente ajánlott a gyári visszaállítás használata. (Mindenre kiterjedő mentés előtt ne vágjunk bele, mert a képek, adatok is elszállnak a mobilról.)

Forrás: hirado.hu

Hasonló hírek

Barry Simon amerikai kutató kapja az MTA Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díját

info

NAV-tájékoztatás: Hivatalikapu- és cégkapuhiba

Géza

Azonnal tüntesd el ezt a 12 dolgot a Facebookodról

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------