Image default
Külföld

Íd al-Adhá: zarándokok milliói Mekkában – videó

Véget ért a muzulmánok éves zarándoklata, a haddzs. Legalább két és félmillióan gyűltek össze a sátán jelképes megkövezésére Mohamed próféta szülőhelyén, Mekkában.

Ezt az ötnapos utat minden hithű muzulmánnak meg kell tennie, ha fizikailag képes rá, és van annyi pénze, amennyiből el tud jutni a szent városba.

.

ANADOLU AGENCY (BHS)@aa_balkans

Mališani u haremu Kabe unose radost u srca budućih hadžija http://v.aa.com.tr/1553466 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

A sok százezer zarándok fogadása, elhelyézése és biztosítása rendkívüli feladat, amelyért a szaúdi uralkodó személyesen vállal felelősséget. A pánik ezzel együtt is állandó veszélyt jelent, és 2015-ben nagyon sok áldozatot is szedett. Legkevesebb nyolcszázan haltak meg, amikor kitört a tömeghisztéria egy útkereszteződésben. Minden második halott iráni volt, ami súlyos diplomáciai válságot szült a régió két vetélkedő hatalma között. Szalman király vizsgálatot rendelt el a tragédia ügyében, az eredményt sosem hozták nyilvánosságra. A rá következő évben Teherán nem is engedte zarándokait Szaúd-Arábiába azzal az indokkal, hogy nincsenek biztonságban.

Az Öböl menti királyságot ez érzékenyen érintette azért is, mert egyre inkább támaszkodna arra a bevételre, amelyet a haddzs és az év közben folyamatos kisebb zarándoklatok hoznak az országnak. A szaúdi kormány két év múlva már 20 millió, tíz éven belül 35 millió zarándokot akar vendégül látni évente.

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megállapodtak a lengyel bányászok és a kormány, nem lesz bányabezárás

info

Óriási változások jönnek: új korszak kezdetét jelentette be az Európai Unióban Ursula von der Leyen – Válságok, nem szűnő migráció, jogállamiság

Mazsi

Újabb részletek derültek ki a müncheni elkövetőről

Edit