Image default
Külföld

Íd al-Adhá: zarándokok milliói Mekkában – videó

Véget ért a muzulmánok éves zarándoklata, a haddzs. Legalább két és félmillióan gyűltek össze a sátán jelképes megkövezésére Mohamed próféta szülőhelyén, Mekkában.

Ezt az ötnapos utat minden hithű muzulmánnak meg kell tennie, ha fizikailag képes rá, és van annyi pénze, amennyiből el tud jutni a szent városba.

.

ANADOLU AGENCY (BHS)@aa_balkans

Mališani u haremu Kabe unose radost u srca budućih hadžija http://v.aa.com.tr/1553466 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

A sok százezer zarándok fogadása, elhelyézése és biztosítása rendkívüli feladat, amelyért a szaúdi uralkodó személyesen vállal felelősséget. A pánik ezzel együtt is állandó veszélyt jelent, és 2015-ben nagyon sok áldozatot is szedett. Legkevesebb nyolcszázan haltak meg, amikor kitört a tömeghisztéria egy útkereszteződésben. Minden második halott iráni volt, ami súlyos diplomáciai válságot szült a régió két vetélkedő hatalma között. Szalman király vizsgálatot rendelt el a tragédia ügyében, az eredményt sosem hozták nyilvánosságra. A rá következő évben Teherán nem is engedte zarándokait Szaúd-Arábiába azzal az indokkal, hogy nincsenek biztonságban.

Az Öböl menti királyságot ez érzékenyen érintette azért is, mert egyre inkább támaszkodna arra a bevételre, amelyet a haddzs és az év közben folyamatos kisebb zarándoklatok hoznak az országnak. A szaúdi kormány két év múlva már 20 millió, tíz éven belül 35 millió zarándokot akar vendégül látni évente.

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Franciaország feszülten figyel

Edit

Helyet adni 200 ezer menekültnek

info

Szexmegvonással fenyegetőznek a lengyel nők

Mazsi