Image default
Belföldi hírek

Húszezer ember megélhetése függ az akácméztől

hirmagazin 2015 05 19 120651

forrás: MTI/M1

El kell hárítani a magyar akác elleni támadásokat, mert a magyar méhészek az akácmézből élnek – jelentette ki a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.
Az akácméz teszi ki a teljes magyar méztermelés 40-60 százalékát, vagyis döntően az juttatja a profithoz, a fejlesztésekhez szükséges forrásokhoz a méhészeket – közölte Mészáros László. Mint ahogy elmondta, az akácerdőket javarészt alacsony aranykorona-értékű, futóhomokos területekre telepítették, ahol más növények gazdaságosan nem termelhetőek, illetve az erdők elpusztításának káros ökológia következményei is lennének.

Minthogy 20 ezer méhész, illetve a háttérágazatokban dolgozók megélhetése függ az akácméztől, ezért az agrárdiplomáciának a nővény megvédésén kell fáradoznia – fejtette ki a szakember.

A földművelési tárca idén januárban közölte, hogy az előzetes brüsszeli tervekkel szemben a hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel a “tájidegen özönfajok” uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.

Hasonló hírek

Nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akik kezében ott a kerítésvágó

Géza

Tragédia: Lezuhant és meghalt két ember tegnap az ELTE 10 emeletes Nagytétényi úti kollégiumánál

Géza

Nem írja elő jogszabály a dohányboltok fóliázását

info