Image default
SVÉD - Språkinlärning

Hultqvist: Den ryska aktiviteten fortsätter

Sverige ska agera mot ryska provokationer i luftrummet över Östersjön “via den incidentberedskap” som finns i Försvarsmakten, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Den ryska aktivitet som vi tidigare pekat på fortsätter, säger Hultqvist till SvD

Hultqvist: Den ryska aktiviteten fortsätter

Foto: TT

Försvarsministern vill inte gå in i detalj och kommentera incidenten mellan det svenska stridsledningsplanet ASC 890 och ett ryskt stridsflygplan av typen SU-27 utanför den danska ön Bornholm i förra veckan, som SvD tidigare rapporterat om.

Men han konstaterar att bilden av det skärpta läget i Östersjöområdet är densamma som “sedan en bra tid tillbaka”.

– Vi har en ökad rysk aktivitet i vårt närområde och i Östersjön. Jag tänker inte gå in och recensera det hela utan bara konstaterar att den ryska aktivitet som vi tidigare pekat på fortsätter.

Hur ska Sverige agera för att få stopp på det här – går det att stoppa?

– Vi ska agera via den incidentberedskap och det som vi har i våra instrument i sammanhanget, men i övrigt får jag hänvisa till Försvarsmakten och den information som de har gått ut med.

Vid den nu aktuella incidenten fortsatte det ryska planet att jaga det svenska spanings- och ledningsplanet även efter det att identifieringen var genomförd, enligt Försvarsmakten ett avvikande beteende.

Nu fick två svenska Jas Gripen plan som redan fanns i luften markera mot det ryska SU-27 planet för att få det att sluta följa efter det svenska ASC 890-planet.

Forrás: http://www.svd.se

Hasonló hírek

Fallande temperaturer skapar isgator

info

Patricia Hedelius: Oljespöket kramar musten ur börsen

Mazsi

”Ett folkmord hotar i Etiopien”

info