Hirmagazin.eu
Főoldal » Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak
Technika, kommunikáció

Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak

2015 02 25 074954Működésbe lépett a világ első olyan energiafejlesztője, amely a tenger mélyére helyezett berendezések segítségével a hullámok energiáját használja fel. Emellett az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt.

A Carnegie projekten csaknem 10 éve dolgoznak az ausztrál szakemberek és a tavalyi évben folyamatosan tesztelték a hullámerőművet, amely csúcsteljesítményként 240 kw-ot is biztosított több mint 2 ezer órán keresztül. Az ausztrál hullámenergiára épülő erőmű az első, amely valóban eladható energiát is fejleszt. Sőt az így termelt energiát már el is adták az egyik ausztrál támaszpontnak – közölte Ivor Frischknecht, az Ausztrál Megújuló Energia Egyesületének vezetője.

A hullámenergia befogására és átalakítására épített erőmű nemcsak energiát termel majd a Garden-szigeten lévő legnagyobb tengerészgyalogos bázisának, hanem az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt. A Perth vállalat a jövőben édesvizet is elad a katonai bázisnak.

Screen Shot 2015-02-18 at 2.45.21 PM

A 10 éves munka 32 millió ausztrál dollárba került, amelyből 13 milliót az Ausztrál Megújuló Energia Egyesület biztosított. A Carnegie program különlegessége a CETO technológia, a működése sem túl bonyolult: a tengerfenékhez rögzítenek bójákat, amelyeknek az alján egy dugattyú található. A dugattyút a bója hullámzása hajtja meg és mivel a 20-50 méteres mélységben, a tenger mélyében dolgozik, így a viharok nem tehetnek benne kárt, ahogyan a korrózió se veszélyezteti. A tengermélyi pumpák magas nyomású vizet nyomnak a vízerőművekhez és a sótalanító erőműhöz, ennek következtében megújuló energia is létrejön, valamint édesvíz is.

2015 02 25 075131

Carnegie ceto 6A CETO 5 technológia után már dolgoznak a CETO 6-on, amely négyszer annyi energiát képes majd kinyerni a hullámzásból. A fejlesztésekbe az ARENA alap 13 millió dollárral szállt be- írta a reneweconomy.com.

Forrás: greenfo; Képek: greenfo;

Hasonló hírek

Nyáron hűt, télen fűt – gazdaságos a klíma használata – videó

Géza

Vigyázz! Új vírus terjed a Facebookon

Mazsi

Házkutatást tartottak a Cambridge Analytica londoni központjában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------