Image default
Technika, kommunikáció

Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak

2015 02 25 074954Működésbe lépett a világ első olyan energiafejlesztője, amely a tenger mélyére helyezett berendezések segítségével a hullámok energiáját használja fel. Emellett az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt.

A Carnegie projekten csaknem 10 éve dolgoznak az ausztrál szakemberek és a tavalyi évben folyamatosan tesztelték a hullámerőművet, amely csúcsteljesítményként 240 kw-ot is biztosított több mint 2 ezer órán keresztül. Az ausztrál hullámenergiára épülő erőmű az első, amely valóban eladható energiát is fejleszt. Sőt az így termelt energiát már el is adták az egyik ausztrál támaszpontnak – közölte Ivor Frischknecht, az Ausztrál Megújuló Energia Egyesületének vezetője.

A hullámenergia befogására és átalakítására épített erőmű nemcsak energiát termel majd a Garden-szigeten lévő legnagyobb tengerészgyalogos bázisának, hanem az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt. A Perth vállalat a jövőben édesvizet is elad a katonai bázisnak.

Screen Shot 2015-02-18 at 2.45.21 PM

A 10 éves munka 32 millió ausztrál dollárba került, amelyből 13 milliót az Ausztrál Megújuló Energia Egyesület biztosított. A Carnegie program különlegessége a CETO technológia, a működése sem túl bonyolult: a tengerfenékhez rögzítenek bójákat, amelyeknek az alján egy dugattyú található. A dugattyút a bója hullámzása hajtja meg és mivel a 20-50 méteres mélységben, a tenger mélyében dolgozik, így a viharok nem tehetnek benne kárt, ahogyan a korrózió se veszélyezteti. A tengermélyi pumpák magas nyomású vizet nyomnak a vízerőművekhez és a sótalanító erőműhöz, ennek következtében megújuló energia is létrejön, valamint édesvíz is.

2015 02 25 075131

Carnegie ceto 6A CETO 5 technológia után már dolgoznak a CETO 6-on, amely négyszer annyi energiát képes majd kinyerni a hullámzásból. A fejlesztésekbe az ARENA alap 13 millió dollárral szállt be- írta a reneweconomy.com.

Forrás: greenfo; Képek: greenfo;

Hasonló hírek

5 hatásos tipp az okosmobil gyorsítására

Edit

Több ezer állás várja a lányokat az IT szektorban

Edit

Már a biztonsági öv használatát is figyelik a szuperkamerák – mutatjuk, mennyit fizetsz, ha lebuksz! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------