Hirmagazin.eu
Életmód hírek

Hosszú harc után elértünk a nagy nyitáshoz: így változik meg az életünk hamarosan..

A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük – jelentette ki Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban. A hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmilliót, jön a nagy nyitás.

Mint mondta a kormányfő, ez korszakhatár a járvány elleni védekezésben, közösségi oldalán a rádióban elhangzott szavaival ünnepelt:

Még nincs vége a járványnak, de a ma bejelentett lazítások mindenkinek reményt adnak, hogy valaha megszabadulunk a járványtól, vagy legalábbis kontrollálni tudja a világ. Az elmúlt több mint egy évben az életünk minden területén változások történtek, mindenki vágyik vissza a normális életbe. Nézzük, hogyan alakult a járvány mostanáig.

 • Magyarországon 2020 március 4-én jelentette be az első koronavírus-fertőzöttet, az első elhunyt beteget pedig március 15-én
 • A járvány eddig három hullámban tört az országra. Az első hullám, tavaly márciusban kezdődő hullám során az aktív esetek száma egészen május elejéig nőtt, meghaladta a napi 2000-et is, ezután kezdett csökkenni, ami július második feléig tartott.
 • Augusztustól robbant be a második hullám gyors emelkedésnek indultak az esetszámok. Sokkal több beteget azonosítottak, már nagyobb arányban fiatalokat is. A második hullám decemberben kezdett gyengülni.
 • A harmadik hullámot az eredeti vírusnál jóval fertőzőbb brit mutáns megjelenése hozta, 2021 február közepén emiatt újra emelkedésnek indultak az esetszámok. A harmadik hullámban minden addigi rekordot megdöntött a kórházban ápolt személyek száma.
 • A járvány megjelenése után, tavaly március 11-én országos veszélyhelyzetet hirdettek ki, amellyel különleges jogrend lépett életbe Magyarországon: a békétől, az állami működés általános szabályaitól eltérő időszak. Ahogy a világ legtöbb országában történt, Magyarországon is az emberek mindennapi életét korlátozó intézkedéseket vezettek be, amelyeket csak fokozatosan oldottak fel.
 • Az első Covid-védőoltás az Európai Unióban december végére vált elérhetővé, így december 26-án, egy időben a többi EU-tagállammal, Magyarországon is megkezdődött az oltások beadása. Az oltás ingyenes és önkéntes volt. Februárban az EU-ban elsőként Magyarországon orosz és kínai gyártmányú védőoltásokat is alkalmazni kezdtek. Így jutottunk el a mostani átoltottságig.

Fokozatosan történt az újraindulás. Összeszedtük, hogyan jutottunk el a hamarosan következő negyedik lépésig, ami már szinte szabadságnak, normális életnek nevezhető, az elmúlt több mint egy évhez képest legalábbis biztosan:

 1. Április 6-án a beoltottak száma elérte 2,5 milliót. Változott a kijárási tilalom ideje este 10 óra és reggel 5 óra közé, az addig zárva tartó üzletekben a négyzetméter-alapú szabályok léptek életbe, emellett kinyithattak a fodrászatok, és más szolgáltatók.
 2. Április 24-én elértük a 3,5 milliós átoltottságot. Ez volt a terasznyitás ideje. Emellett a kijárási tilalom este tizenegy órára módosult, és a boltok is hosszabb ideig lehetnek nyitva. A terasznyitás után tömegek lepték el a vendéglátósokat.
 3. Április 30-án a 4 milliós beoltottság után jöttek az újabb lazítások, amik főként csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak. Akinek van az mehet étterembe (a belső termeibe is), szállodákba, moziba, színházba, múzeumba vagy konditerembe is. A maszkhasználat szabályok nem változtak, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknél sem: hordani kell mindenhol!
 4. Május 21-én a miniszterelnök bejelentette, hogy a hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmillió beoltottat és már csak kevés korlátozó intézkedés marad hatályban. Fontos azért, hogy a védettségi igazolvány nélkül továbbra sem lehet bármit csinálni.

Tehát pár nap múlva szinte visszakapjuk a normális életünket. Ezeket a korlátozó intézkedéseket oldja fel a kormány:

 •  Megszűnik a kijárási tilalom
 • Az üzletek kötelező zárási időpontja megszűnik
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget
 • Szabad a sport a közterületeken
 • A magán és családi rendezvények 50 főig tarthatóak
 • Lakodalmak 200 főig tarthatóak
 • A szállodákban, éttermekben családi rendezvények elkülönítve tarthatók
 • Zárt téri rendezvény továbbra is védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tartható
 • Szabadtéri rendezvény 500 főig tartható, illetve ismét lehet tüntetni
 • Zenés, táncos rendezvények csak védettségi igazolványokkal látogathatók
 • A 18 év alattiak beoltva felnőtt kísérete nélkül is mehetnek például moziba

A járvány még nem tűnt el, de az oltások miatt a harmadik hullám elvonulóban van – hangzott el a mai operatív törzs tájékoztatón is. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a www.eeszt.gov.hu oldalon még mindig lehetőség van oltási időpontfoglalásra, az oltásra várók Pfizer-, kevés AstraZeneca-, Szputnyik, illetve Sinopharm-vakcinára jelentkezhetnek. Arra kérte azokat, akik még regisztráltak, tegyék meg, és éljenek az oltás lehetőségével.

Bár a szabályok eltörlése jó hír a járvány elleni harcban, a vírus még köztünk van. Galgóczi Ágnes is arról beszélt, hogy a pünkösdi hétvégén számos kültéri programot lehet szervezni, de azért felhívta a figyelmet a higiénés szabályok fontosságára, arra, hogy mindenki csak egészségesen menjen közösségbe, és kültéren is meg kell tartani a másfél méteres távolságot, a kézhigiénés, a köhögésre, tüsszentésre vonatkozó szabályokat.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Meghökkentő adat derült ki a hazai antidepresszáns használatról

Mazsi

Meghalt a 7 éves kisfiúk, eltemették. Később, a sírjánál állva jönnek rá a szörnyű igazságra!

Mazsi

Névnapok augusztus 18-án

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------