Főoldal » Horst Seehofer: Orbán Viktor “a demokrácia talaján áll”
Külföld

Horst Seehofer: Orbán Viktor “a demokrácia talaján áll”

forrás: MTI

A bajor kormányfő egy televíziós interjúban beszélt Angela Merkelről és Orbán Viktorról is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök “a demokrácia talaján áll” – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszocialista Unió (CSU) elnöke egy hétfői interjúban.

Horst Seehofer: Orbán Viktor "a demokrácia talaján áll"
MTI Fotó: Illyés Tibor

A politikus a ZDF német országos köztelevízióban sugárzott, főként belpolitikai ügyekről szóló interjúban arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor egyre inkább tekintélyelvű országgá változtatja Magyarországot, kiemelte, hogy ez nem az ő meggyőződése.  Mint mondta, “nagyon jól” ismeri Orbán Viktort, életútját és “valódi hozzáállását a dolgokhoz”, és mindennek alapján az a meggyőződése, hogy a magyar miniszterelnök “a demokrácia talaján áll”.

A berlini vezetés megváltoztatta menekültpolitikáját 

Angela Merkel német kancellár kormánya a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyomására megváltoztatta menekültpolitikáját, és a CSU a menekültpolitika gyakorlati oldalát tekintve valamennyi célját elérte a kancellárnál – mondta Horst Seehofer.

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a szövetségi kormány irányváltást hajtott végre a menekültügyben, és “tényleges bevándorlási politikája” megváltoztatásához a CSU adta meg a döntő lökést. Ez az irányváltás vezetett el ahhoz, hogy csökken a Németországba érkező menekültek száma.

Horst Seehofer: Orbán Viktor "a demokrácia talaján áll"
EPA/MICHAEL KAPPELER

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel nem enged a CSU legfőbb követelésének, vagyis annak, hogy korlátozzák évi 200 ezer főben a befogadható menekültek számát, Horst Seehofer azt mondta: “a tényleges politikát tekintve mindent elértünk, amit akartunk”, hiszen Angela Merkel elkötelezte magát amellett, hogy nem fordulhat elő többé olyan menekültügyi helyzet, mint tavaly. Hozzátette, hogy most már csak a jövőre vonatkozó szabályokról van szó, és a CSU a 200 ezer fős felső határ kérdéséről továbbra is egyeztet  a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Horst Seehofer jelezte, előfordulhat, hogy nem sikerül megállapodni a felső határ ügyében, de ez nem akadályozná a testvérpártok együttműködésének folytatását, így a közös felkészülést a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Mint mondta, nem egyszer előfordult már, hogy voltak olyan elemek a CSU programjában, amelyek nem kerültek bele a közös, CDU/CSU-s választási programba.

A CSU és a CDU az utóbbi hetekben a választási program tartalmi kérdéseiről egyeztetett. Valószínűleg sikerül közös programot kidolgozni, és az együttműködés folytatásáról a két párt vezető testületei egy bajorországi közös ülésen hoznak majd végső döntést. Ugyanakkor meglehet, hogy a CSU egyes ügyekben önálló álláspontot képvisel majd a választási kampányban – mondta Horst Seehofer.

Elsőként a program tartalmáról kell megegyezni, és ezután lehet napirendre emelni a személyi kérdéseket – mondta azzal kapcsolatban, hogy lehet-e ismét Angela Merkel a CDU/CSU kancellárjelöltje.

Kitérő választ adott arra a kérdésre is, hogy a CSU meghívja-e Angela Merkelt a november 4-én kezdődő müncheni kongresszusára. Mint mondta, a kérdéssel a párt elnökségének október 31-i ülésén foglalkoznak majd.

Az utóbbi napokban a CSU több tekintélyes politikusa is kiállt amellett, hogy sorban negyedszer is Angela Merkel legyen a pártszövetség kancellárjelöltje. Így foglalt állást mások mellett Gerda Hasselfeldt, a CSU-s Bundestag-képviselők csoportjának vezetője és Manfred Weber, a CSU elnökségi tagja, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, aki egy hétvégi lapinterjúban elmondta, hogy a migrációs politikában a CDU és a CSU álláspontja 95 százalékban egyezik, az egyetlen vitatott ügy a 200 ezer fős felső határ ügye, amelyről nem érdemes hónapokig vitázni.

Szerinte másként kell kezelni a helyzetet; a CDU és a CSU “együtt jó választ adott a menekültkérdésre”, Angela Merkel megmutatta, hogy Németország segíteni akar, míg Horst Seehofer arra mutatott rá, hogy Németország megóvja a jogot és a rendet, és ha ezt a két elemet “nem egymással szemben, hanem egymás mellett jelenítjük meg, akkor jó eséllyel indulunk a választási küzdelemben”.

Manfred Weber kiemelte, hogy “Angela Merkel a jelöltünk, ehhez nem férhet kétség”. Ezt mihamarabb ki kell mondania “neki is és nekünk is” – tette hozzá, utalva arra, hogy Merkel még nem közölte, kíván-e indulni ismét a kancellári tisztségért.

 

Hasonló hírek

Felkavaró videó jött, két gép ütközött össze a reptéren – VIDEÓ

Mazsi

Egy centet sem adott a magyar határvédelemre Brüsszel

Géza

Bevándorlás: Három kisebb incidens Németországban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------