Hirmagazin.eu
Külföld

Horogra akadt a Camorra keresztanyja, a “madrina”..

Ismét elkapta az olasz rendőrség Maria Licciardit, aki egykor Olaszország harminc legkeresettebb bűnözője közé tartozott.

A hetvenéves nő a gyanú szerint a nápolyi Camorra maffiaszervezet egyik klánjának, a Licciardi családnak volt a feje.

A madrina – azaz keresztanya, ahogy közvetlen környezete nevezte – szombaton a római Ciampino repülőtéren akart felszállni a spanyolországi Málagába tartó járatra, hogy meglátogassa ott élő lányát.

A Nápoly Scampia és Secondigliano külvárosában tevékenykedő klánt Maria bátya, Gennaro Licciardi alapította, aki még 1994-ben meghalt a börtönben.

Az alacsony termete miatt La Piccolettának (Kicsikének) is hívott nőt a nemzetközi sajtó beszámolói szerint tipikus maffia-bűncselekményekkel vádolják: bűnszervezethez való tartozás, kábítószer-kereskedelem, prostitúció, zsarolás, korrupció, lopott pénz elfogadása, árverési csalás vagy éppen állami megbízások elcsaklizása.

A cselekményeket más Camorra klánokkal együtt, kartellben hajtották végre. Az intézkedő rendőrök szerint Maria Licciardinak még a szeme sem rebbent, amikor őrizetbe vették.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter üdvözölte az akciót, amelyet a nápolyi ügyészség rendelkezésére hajtottak végre. Licciardit egyébként nem először kapták el, kétéves bujkálás után már 2001 júniusában letartóztatták, s nyolc évre elítélték. 2009-es szabadulása után, a feltelezések szerint, ténylegesen is átvette a „családi vállalkozás” vezetését.

Az idő tájt a keresztanya az egyik győztese volt a klánok közti véres csatározásoknak, amelyek az utcákon szétszórt hullákkal szinte naponta rettegésben tartották Nápoly lakosságát. A városi rendőrség 2019 júniusában indított átfogó offenzívát a maffia ellen, aminek során több mint 120 klántagot tartóztattak le, s mintegy 130 millió euró értékű készpénzt és vagyontárgyat koboztak el. A razziákban több Camorra-tag feleségét is lekapcsolták, Maria Licciardinak azonban sikerült elmenekülnie.

A bűnszervezetek villámgyorsan képesek reagálni a világ változásaira, ez alól nem kivétel az olasz maffia sem, az utóbbi néhány év fejleményei jól mutatják ezt. A bevándorlási hullámot is hamar meglovagolták; különösen azokat az illegális migránsokat használják ki, akik kikerülték az állami védelmet vagy már nem állnak alatta. Mivel papírok, pénz és munka nélkül nehéz boldogulni, a bűnözőcsoportok arra kényszerítik őket, amire szinte csak akarják. Az „agrármaffia” például rabszolgasorban, éhbérért dolgoztatja őket látástól vakulásig Olaszország bőven termő vidékein, a zöldségföldeken vagy a gyümölcsösökben.

2019-es adatok szerint az agrármaffia 27,5 milliárd euró bevételre tett szert a migránsok kizsákmányolásával, s becslések szerint ez az összeg évente tíz százalékkal nő.

A menedékkérők kihasználásának másik módja, hogy drogfutárnak használják vagy prostitúcióra kényszerítik őket. E tevékenységben az olasz maffia egyre gyakrabban összejátszik nigériai bűnözőcsoportokkal, amelyek különféle mesékkel már Afrikában megszervezik a menekültek Európába juttatását. Vagy ha nem ott, az olaszországi migránstáborokban „toboroznak” munkaerőt az illegális bevándorlók között.

Jövedelmező a koronavírus-járvány okozta felfordulás kihasználása is, például a vakcinák eltulajdonításában és illegális terítésében. Jól mutatja ezt, hogy a már beoltott olaszok tekintélyes hányada soron kívül kapta meg az oltást. Azonban nemcsak a hétköznapi piti csalók vannak a szabálysértők hosszú listáján, hanem politikusok, kormányzók, ügyészek, bírók és újságírók is. A visszaélések aránya kiemelkedően magas Szicília, Calabria, Campania és Valle’Aosta tartományban, ahol közismerten nagy befolyásuk van a lakosságra az olyan maffiacsoportoknak, mint a ’Ndrangheta és a Camorra, így nem kizárt, hogy szerepük van a vakcina terítésében is.

Borítókép: Szíciliai rendőrök őrködnek Corleone városa előtt. Fotó: Tony Gentile

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Külföld: Mentőhelikoptert riasztottak egy kisgyermekhez, borzalmas tragédia történt

Géza

A határon belül elrejtőző menekülőktől tartanak a svédek

info

Földönkívüli lényt rögzített egy amerikai nő biztonsági kamerája – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------