Image default
Belföldi hírek

Hoppá! Megszereztük a beruházási listát, amely felrázza Magyarországot! Oszd meg, had tudják meg mások is!

Harmincnégy nagy értékű és további tizennégy kisebb projektet azonosított a Magyar Nemzeti Bank, amelyek a következő évek beruházási fejleményeit meghatározhatják. Ezek közül a legnagyobb a BMW fejlesztése, amely önmagában 0,5%-kal emeli a GDP-t.

 

 

A magyar gazdaság növekedési kilátásai és versenyképessége lesz a Budapest Economic Forum egyik kiemelt témája október 4-én.
Az elmúlt évek során több nagy volumenű kapacitásfejlesztő vállalati beruházás elindítása vagy bejelentése történt meg, amik az elkövetkező évek beruházási folyamatainak meghatározó elemeit képzik. Ezen vállalati szektorban megvalósuló nagyberuházások közül kiemelkedik a Mercedes és a MOL már zajló bővítése, illetve az újonnan bejelentett BMW beruházás. A járműipari és vegyipari beruházások mellett azonban további szektorokban — például élelmiszeripar, építőipar, gépgyártás stb.— is számos nagyobb léptékű fejlesztés valósul meg a közeljövőben. A Magyar Nemzeti Bank a héten megjelent inflációs jelentésében egy listát közölt, amely ezeket a beruházásokat sorolja fel:
A fejlesztések több, egymást követő csatornán keresztül fejtik ki növekedési hatásukat. Első körben a beruházásokon keresztül támogatják a gazdasági növekedést, később pedig az új kapacitások termelőre fordulásával az ipari termelés járul hozzá a növekedéshez. Továbbá a termelés beindulásával párhuzamosan vagy azt megelőzően felfutó foglalkoztatás és azok további hatásai (fogyasztásbővülés, a munkaerőpiac mobilitásának függvényében lakáspiaci élénkülés) is támogathatják a gazdasági növekedést.

Ezek a nagy volumenű beruházások a lefutásukról elérhető információk alapján az elkövetkező évek során meghatározó elemei lehetnek a hazai gazdasági növekedésnek. Méretük alapján a MOL, a Mercedes korábban és a BMW újonnan bejelentett beruházásai jelentős súllyal bírnak a nagyberuházásokon belül is. A három kiemelkedő mértékű projekt az általuk érintett hat évre szétosztva, évente átlagosan közel 200 milliárd forinttal emeli a nemzetgazdasági beruházások pályáját. A korábbi nagy kapacitásbővítő beruházások alapján azonban a projektek lefutása feltehetően farnehéz lehet, mely jelen esetben az előrejelzési horizonton túlra nyúlik.

A nagyberuházások egymással átfedésben valósulnak meg, így összességében a legnagyobb közvetlen hatást a 2018-2019 években gyakorolhatják.

A kapacitásbővítő beruházások közvetlen, importvonzattal korrigált hatása 0,3 százalékkal emelheti a hazai GDP szintjét 2018 és 2020 között.

A legfrissebb beruházás a BMW által júliusban bejelentett kapacitásbővítés, ami előretekintve érdemben támogathatja a hazai gazdaság növekedését. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a BMW gyár építése 2020-tól indul, így a beruházás jelentős része az MNB 2020-ig tartó előrejelzési horizontján kívülre esik. A BMW beruházás hosszútávon (a beruházás, a termelésbővülés és egyéb másodkörös hatások) mintegy 0,5 százalékponttal emelheti meg a hazai GDP szintjét. A beruházás kezdeti szakasza során feltehetően alacsonyabb hozzáadott értékkel bíró munkálatok zajlanak. A beruházás első jelentősebb költségeleme, a gyárépület kialakítása várhatóan a 2020-as év során fog csak megkezdődni, így a fejlesztés első makrogazdasági szempontból mérhető növekedési hatása is erre az évre esik. Így érdemi növekedési hozzájárulás először 2020-ban jelentkezhet az ekkor várható infrastruktúrafejlesztéseket, valamint a beszállítói hálózat várható beruházásait is figyelembe véve 0,1 százalékponttal járulhat hozzá a fejlesztés a hazai GDP növekedéshez.

Forrás: portfolio nyomán

Hasonló hírek

A felvételi sorrend módosítása július 9-ig lehetséges!

info

A magyar fegyvergyártást utánozza Románia

Géza

Bemutatjuk a Készenléti Rendőrséget! Ahogy ők mondják: Csapatban az erő! Oszd meg! Hirmagazin.eu

Géza