Image default
Egészség - betegség

Hoppá, közeledik az óra, ami megváltoztatja az életed

Gyor­san repül az idő, ha­ma­ro­san itt van a nyári idő­szá­mí­tás. Meg­mu­tat­juk, mi­lyen ha­tás­sal lehet ez ránk, de azt is, hogy mikor kell elő­re­ál­lí­tani az órát.

Idén március 26-án kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2 órakor kell az órákat 3 órára előreállítani. Így egy órával kevesebbet alhatunk, ami bizony sokakat megvisel.

Lássuk, pontosan hogyan hat az életünkre:

Hoppá, közeledik az óra, ami megváltoztatja az életed
Fotó: Pinterest

Növekedhet az infarktusok száma

2014-ben kutatók megvizsgálták az infarktusok gyakoriságát, és nagy kiugrást vettek észre a tavaszi óraátállítást követő napon. Az átlagértékhez képest 25%-kal növekedett a szívelégtelenséggel kórházba kerültek száma. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek szívproblémáik vannak, fokozottan veszélyeztetettek ezen a napon.

Az emberi bioritmust befolyásolhatja

A biológiai órával játszani nem vicc, hiszen ez irányítja az emberi teljesítményt, a hormonháztartást, az életritmusunkat, az anyagcserét, a szív-érrendszert működését is. A biológiai óra felelős az alvás-ébrenlét ciklusért, mint ahogy a természetnek is megvan a saját ritmusa, a napfény és a sötétség váltakozásának is. Az ember is a természet része, fontos, hogy harmóniában legyen vele. Az egyensúly felborulása nem csak a test szerveire lehet káros, de a lelki működést is megzavarhatja, depressziót okozhat.

Változtathat az alvás minőségén

A nyári időszámítás jelentősen befolyásolja az alvási ritmusunkat, így növeli az alvászavarok kialakulását is. Azt sokan tapasztaltuk már, hogy ilyenkor napokig fáradékonyabbak, kimerültebbek is lehetünk, néha nem találjuk a helyünket, hiszen  “tegnap ilyenkor még csak 5 óra volt”.   2016-ban a kutatók kimutatták, hogy az alváshiány fokozott kockázatot jelent a munkahelyi- és a közúti balesetek előfordulásánál.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Lényegesen csökken a rák kockázata, ha ezt a 7 ételt minden nap fogyasztod!

Mazsi

Gyanús jégkrémek, amelyeket inkább ne kóstolj meg, ha jót akarsz

Edit

A fekete özvegy mérgével támad egy vírus

Edit