Hirmagazin.eu
Főoldal » Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni
Életmód hírek

Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni

Az Mt. szabályozza ugyan a távmunka intézményét, azonban a vonatkozó rendelkezések a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott tevékenységre érvényesek, nem a manapság – kezdetben kényszerűségből elterjedt, majd a járványhelyzetben egyre inkább tért hódító, alkalomszerűen folytatott – otthoni munkavégzésre (home office).

Jelenleg nem rendezi jogszabály az otthoni munkavégzést, így számos kérdést vet fel például az eszközhasználat, a munkavédelem, a kárfelelősség, a munkarend, és az infrastruktúra biztosítása is.

A home office-nak számos előnye van: a munkavállaló nem pazarolja az idejét a munkába járásra, nem terheli a környezetét utazással, kényelmesebb otthoni környezetben – akár a kertben napozás közben – is végezhet munkát. Alapvetően a munkáltató számára sem hátrányos az otthoni munkavégzés, viszont nincs kidolgozott keretrendszere, a munka törvénykönyve (Mt.)nem nevesíti.

A hatályos szabályozás alapján otthoni munkavégzésre a felek megállapodása alapján, de a munkáltató egyoldalú intézkedése nyomán is sor kerülhet, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében.

Előbbi tartama a felekre van bízva, bárki kezdeményezheti. Utóbbi időtartama nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát. A jelenlegi járványveszélyhelyzet idején a szabályozás annyi könnyítést ad a munkáltatknak, hogy egyoldalúan jogosultak otthoni munkavégzést elrendelni,k aminek időtartama hosszabb időszakra is szólhat, de az – a távmunkával ellentétben – nem válik véglegessé.

A távmunkára irányuló munkaszerződésben a felek meghatározzák a munkavégzés helyét, míg otthoni munka esetében a munkáltató átengedi a munkavégzés teljesítési helyének megválasztási jogát a munkavállalónak.

A home office elrendelése nem feltétlenül jelent folyamatos otthoni munkavégzést, ez történhet meghatározott időtartamra is, például akként, hogy a munkavállalók kéthetente egymást rotálva mennek be a munkahelyükre, ezzel csökkentve a fertőződés veszélyét. Ugyanakkor többhónapos otthoni munkavégzés már nem minősülhet eseti jellegűnek, ekkor gondoskodni kell a távmunka keretében történő foglalkoztatásról.

Érdekes kérdés, hogy vajon a home office megfeleltethető-e a részbeni vagy részleges távmunkának?

dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több mint 2 ezer fotós regisztrált eddig a Magyarország365 pályázatra

Géza

65 év fölött bevonhatják a jogosítványt!

Mazsi

Hetven év után került meg az elveszett szerelmes levél

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!