Image default
Belföldi hírek

Holnap lesz: I bike Budapest bringás felvonulás, több mint tízezer emberre számítanak a szervezők! (Olvasd és nézd meg a videókat!)

Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja, hogy Budapest olyan várossá váljon, amiben a gyerekektől az idősekig bárki biciklire ülhet.

Fotó: Soós Bertalan

Április 22-én vasárnap 15:00-kor a Tabánból indul az I bike Budapest elnevezésű örömtekerés és demonstráció, amire már több mint 10000-en jeleztek vissza a facebook-on, és minden eddiginél több önkéntest mozgatott meg az idei felvonulás. A szervezők célkitűzése szerint holnap egy olyan városért tekerünk, ahol a gyerekektől az idősekig bárki bringára tud ülni, mert egy ilyen városban sokkal jobb élni.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt a moszkvai felvonulást látjátok:

Idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indul a Liszt Ferenc térről, költözködésre is alkalmas teherbringák is felvonulnak, sőt jótékonysági kerékpáralkatrész-gyűjtés, zenés piknik és bringás fotózás is lesz.

A felvonulás ideje alatt több űt le lesz zárva. A menet végigteker a város legszebb részein, a parádés hangulat mellett viszont a szervezők szeretnék megmutatni a felújítás előtt álló Lánchíd, a rakpartok és a Városliget bringázhatóbbá tételének igényét is.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy minszki felvonulást láthattok:

Miért van erre szükség?

Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni oda, ahova éppen szeretne.

Leghamarabb a felújítás alatt álló Lánchíd forgalomcsillapításával, közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedést segítő emberivé tételével lehetne ehhez hozzájárulni. A hamarosan átalakuló rakparton is meg kéne épülnie a megígért – és hírek szerint elmaradó – rakparti kerékpársávoknak, és óriási hiba lenne megszüntetni a városligeti Olof Palme sétányt. Utóbbit annak ellenére szüntetnék meg a Liget átalakításakor, hogy több ezren kerékpároznak itt naponta, így a város egyik legfontosabb (és legjobb) bringás ütőere.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy arábiai felvonulást láthattok:

Egyre több budapesti jön rá, hogy a bicikli a legegyszerűbb és legszabadabb közlekedési eszköz. Ezt a BKK utcai kerékpárszámlálóinak adatai is bizonyítják, idén tavasszal többen kerékpározták át a bicikliutakon elhelyezett detektorok felett, mint tavaly ilyenkor. Ha a város felvenné a lakói tempóját, és a legkevésbé autózásra tervezett, de legnagyobb dugóktól szenvedő belső kerületekben is határozott stratégia alapján, minden beruházás során újabb helyet adnának a kerékpározóknak, hamar egy sokkal jobb Budapesten élhetnénk.

A felvonulás 15 órakor indul a Tabánból. A menetet René van Hell új holland nagykövet nyitja meg, ezzel 10. évébe lép, hogy a nagykövetség segítmeghonosítani azokat a jól bevált megoldásokat, amiknek köszönhetően Hollandia régóta kerékpáros országnak számít.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy hong-kongi felvonulást láthattok:

A menet az Erzsébet hídon, a pesti alsó rakparton át az Árpád hídig teker, majd a Margitszigeten és a budai alsó rakparton eléri az Alagutat és a Lánchidat. Az Andrássy úton keresztül haladnak majd a Városligetbe, ahol piknik, zene, programok és a végén egy óriási bringaemelés lesz. Az I bike Mini családi bringás felvonulás gyülekezője 15:30-kor lesz a Liszt Ferenc tér – Andrássy út sarkán.

A felvonulás ideje alatt korlátozások lesznek az autós közlekedésben szerte a városban, ezért vasárnap délután ne jöjjön a belvárosba autóval az, akinek nem muszáj.

Forrás: nuus.hu

 

Hasonló hírek

Orbán Viktor szerint a tét ma már Európa megmaradása

Edit

A Dal 2016: Új magyar slágerek születhetnek

info

Sorozatlövő fegyverekre és robbanóanyagokra bukkantak a TEK-esek

Edit