Belföldi hírek

Holnap lesz: I bike Budapest bringás felvonulás, több mint tízezer emberre számítanak a szervezők! (Olvasd és nézd meg a videókat!)

Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja, hogy Budapest olyan várossá váljon, amiben a gyerekektől az idősekig bárki biciklire ülhet.

Fotó: Soós Bertalan

Április 22-én vasárnap 15:00-kor a Tabánból indul az I bike Budapest elnevezésű örömtekerés és demonstráció, amire már több mint 10000-en jeleztek vissza a facebook-on, és minden eddiginél több önkéntest mozgatott meg az idei felvonulás. A szervezők célkitűzése szerint holnap egy olyan városért tekerünk, ahol a gyerekektől az idősekig bárki bringára tud ülni, mert egy ilyen városban sokkal jobb élni.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt a moszkvai felvonulást látjátok:

Idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indul a Liszt Ferenc térről, költözködésre is alkalmas teherbringák is felvonulnak, sőt jótékonysági kerékpáralkatrész-gyűjtés, zenés piknik és bringás fotózás is lesz.

A felvonulás ideje alatt több űt le lesz zárva. A menet végigteker a város legszebb részein, a parádés hangulat mellett viszont a szervezők szeretnék megmutatni a felújítás előtt álló Lánchíd, a rakpartok és a Városliget bringázhatóbbá tételének igényét is.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy minszki felvonulást láthattok:

Miért van erre szükség?

Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni oda, ahova éppen szeretne.

Leghamarabb a felújítás alatt álló Lánchíd forgalomcsillapításával, közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedést segítő emberivé tételével lehetne ehhez hozzájárulni. A hamarosan átalakuló rakparton is meg kéne épülnie a megígért – és hírek szerint elmaradó – rakparti kerékpársávoknak, és óriási hiba lenne megszüntetni a városligeti Olof Palme sétányt. Utóbbit annak ellenére szüntetnék meg a Liget átalakításakor, hogy több ezren kerékpároznak itt naponta, így a város egyik legfontosabb (és legjobb) bringás ütőere.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy arábiai felvonulást láthattok:

Egyre több budapesti jön rá, hogy a bicikli a legegyszerűbb és legszabadabb közlekedési eszköz. Ezt a BKK utcai kerékpárszámlálóinak adatai is bizonyítják, idén tavasszal többen kerékpározták át a bicikliutakon elhelyezett detektorok felett, mint tavaly ilyenkor. Ha a város felvenné a lakói tempóját, és a legkevésbé autózásra tervezett, de legnagyobb dugóktól szenvedő belső kerületekben is határozott stratégia alapján, minden beruházás során újabb helyet adnának a kerékpározóknak, hamar egy sokkal jobb Budapesten élhetnénk.

A felvonulás 15 órakor indul a Tabánból. A menetet René van Hell új holland nagykövet nyitja meg, ezzel 10. évébe lép, hogy a nagykövetség segítmeghonosítani azokat a jól bevált megoldásokat, amiknek köszönhetően Hollandia régóta kerékpáros országnak számít.

Az egész világon felvonulnak bicajjal. Itt egy hong-kongi felvonulást láthattok:

A menet az Erzsébet hídon, a pesti alsó rakparton át az Árpád hídig teker, majd a Margitszigeten és a budai alsó rakparton eléri az Alagutat és a Lánchidat. Az Andrássy úton keresztül haladnak majd a Városligetbe, ahol piknik, zene, programok és a végén egy óriási bringaemelés lesz. Az I bike Mini családi bringás felvonulás gyülekezője 15:30-kor lesz a Liszt Ferenc tér – Andrássy út sarkán.

A felvonulás ideje alatt korlátozások lesznek az autós közlekedésben szerte a városban, ezért vasárnap délután ne jöjjön a belvárosba autóval az, akinek nem muszáj.

Forrás: nuus.hu

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Ők nem hűborús menekültek, ők minket is haza akarnak vágni!

Géza

Magyar főkonzulátus nyílik Düsseldorfban

info

Szavazatok újraszámlálásáról döntött a Kúria

Géza