Hirmagazin.eu
Főoldal » Hol fog nőni, és hol csökkeni a világ lakossága a következő évtizedekben?
Klímaváltozás

Hol fog nőni, és hol csökkeni a világ lakossága a következő évtizedekben?

A Népesedési világnapot 30 éve, az ENSZ határozatára tartják meg, minden év július 11-én.

A világnap kapcsán néztük meg, merre is tartanak jelenleg a trendek a világban, Európában és Magyarországon. Íme!

Ázsiában és Európában csökkenni, Afrikában és Dél-Amerikában nőni fog a népesség a következő évtizedekben

Legalábbis erre következtetnek az ENSZ előrejelzései. A 2017-es 7,5 milliárdos népesség számításaik szerint 2030-ra eléri majd a 8,5 milliárdot, 2100-ra pedig a 11,11 milliárdot. Ha előrejelzésük beválik, Afrika népessége a következő évtizedekben robbanásszerű növekedésbe kezd, és a jelenlegi 1,25 milliárdból 2100-ra 4,46 milliárd fő lesz. Ezzel párhuzamosan Latin- és Észak-Amerika, de Óceánia népessége is nőni fog.

Csökkenést egyedül Ázsiában és Európában várnak – ez utóbbinál a 2017-es 742 milliós népesség becsléseik szerint 653 millióra esik vissza. Az ázsiaiaknál 2050-re várják a tetőzést 5,2 milliárdos népességgel, mely 2100-ra 4,78 milliárdra csökken – igaz, így még mindig nagyobb lesz, mint a jelenlegi, 4,5 milliárdos népesség.

MTI

Az EU-ban már most is a bevándorlás tolja a számokat felfelé

1989-ben, a világnap kitűzésekor az EU 28 tagállamának akkori népessége 474 millió fő volt, ez az elmúlt harminc évben 8 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint. Jelenleg az unió népessége 513 millió fő.

Ez a népességnövekedés elsősorban a bevándorlásnak köszönhető. 2017-ben és 2018-ban ugyanis az uniós országokban már magasabb volt a halálozási arány, mint a születések száma, és csak az EU-n kívüli országokból érkező 2,4 millió bevándorlónak köszönhető, hogy nem csökkent a népességszám.

2018 már a második olyan egymást követő év volt, mikor a halálozások száma meghaladta a születésekét. Bulgáriában, Lettországban és Horvátországban 7 százaléknál is többel csökkent a népesség, Litvániában és Romániában is több mint 5 százalékkal – ezekben a tagállamokban volt a legmagasabb a halálozások száma.

https://infogram.com/eu-population-changes-birth-and-death-rates-1hnp27j10e1n2gq

Eközben Írországban, Svédországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták a legtöbb születést. Összességében nézve csak az íreknél volt pozitív a népesedési arány, mivel ott magasabb volt a születések száma, mint a halálozásoké, így nettó népességnövekedésről beszélhetünk.

Eközben a bolgároknál népességfogyás volt, mivel többen haltak meg, mint ahányan születtek. A legalacsonyabb születésszámot az olaszoknál mérték, míg a legnépesebb országok továbbra is Franciaország és Németország.

https://infogram.com/eu-population-changes-birth-and-death-rates-1hnp27j10e1n2gq

Németország 83 millió lakosa adja az EU népességének 16,2 százalékát, a franciák 67 millióval pedig 13,1 százalékát. A hat legnépesebb tagállamot – Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország – leszámítva, a 22 többi tagállam egyike sem éri el az uniós népesség 4 százalékát sem.

2070-re csak hatmillió magyar lesz?

A világnap alkalmából a Népességtudományi Kutatóintézet is (NKI) közzétett egy grafikont, amin az látszik, hogy hazánk népessége 2011. október 1-én 9 millió 985 ezer fő volt. Ez 728 ezer fővel alacsonyabb, mint az eddigi legnagyobb, 1981-es népességszám, azaz 30 év alatt 6,8 százalékkal csökkent a népesség.

Az NKI közzétette becsléseit is a következő 50 évre: az előzetes számítás pesszimista változata szerint 6 millió fő, az optimista változat szerint 9,07 millió fő, az alapszámítás szerint pedig 7,7 millió fő lesz hazánk népessége 2070-re.

Hasonló hírek

Aggódnak a növényvédősök: se az idő, se a hatóanyag nem lesz elég

Géza

Már az Antarktiszra se menekülhetünk a szúnyogok elől

Géza

Sokkoló: lakott területen kényszerülnek portyázni a klímaváltozástól éhező, szenvedő jegesmedvék

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!