Főoldal » Hogyan születhet a lehető legtöbb lombikbébi a megduplázott állami támogatás mellett?
Egészség - betegség

Hogyan születhet a lehető legtöbb lombikbébi a megduplázott állami támogatás mellett?

Veres püspök úr lombikbébi kezelésekre vonatkozó negatív kijelentéseinek lett egy rendkívül fontos pozitív hatása: gyors és határozott kormányzati állásfoglalást eredményezett. Szombaton Balog Zoltán miniszter úr a kormány nevében egyértelműen biztosította a közvéleményt, hogy “ő minden lombikbabának örül”, tehát a kormány kiáll a lombikbébi kezelések támogatása mellett.

Mint tudjuk, jelenleg mintegy 1700 gyermek születik évente államilag finanszírozott lombikbébi kezelések eredményeként. Logikus lenne azt hinni, hogy ha megduplázzák a finanszírozott kezelések számát, akkor mintegy 3400 gyermek fog születni.

A történet azonban közelről sem nem ilyen egyszerű. A támogatott lombikbébi kezelések 70 százalékát magán intézetek végzik (Dévai, Forgács, Kaáli, Pannon Reprodukciós Intézetek). A fennmaradó 30 százalékon a SOTE I. Női Klinika és a POTE meddőségi központja, valamint a Budai Meddőségi Centrum osztoznak. Mivel a sikerességi ráta érdemben azonos, a magán intézetekben végzett kezelések eredményeként kb. 1200 gyermek születik évente, míg az állami centrumok kezelései révén 500 gyermek. Sem az állami, sem a magán intézetek ma még nem rendelkeznek olyan kapacitással, hogy egyik napról a másikra kétszer annyi beteget lássanak el. Ennek megteremtése 2-3 évet is igénybe vesz.

A kormányzati elképzelések szerint a többletfinanszírozást kizárólag a három állami intézet között osztják szét. Ennek a gondolatnak azonban a hatékonysága megkérdőjelezhető. Nem lenne optimális megoldás az sem, ha kizárólag a magánszolgáltatók kapnák a többlet keretet, mert kapacitás hiányában ők sem lennének képesek az elvárásoknak megfelelni. A kapacitásbővítés nélküli támogatás esetén kárba veszhet a biztosított finanszírozás – amire egyébként már volt példa az állami szektorban.

Tény, hogy nem igazán értjük, hogy az állam miért kíván milliárdokat invesztálni egy olyan egészségügyi területre, ahol a magánszolgáltatók korábbi beruházásaira figyelemmel kevesebb pénz is elegendő lenne az eljárások finanszírozására. Ha azonban az a kormányzati akarat, hogy a lombik kezelések területén állami túlsúly jöjjön létre, azt nyilván megtehetik. Az állami intézetekben tervezett több milliárd forintos fejlesztések néhány éven belül olyan előnyt jelentenek, amivel a magán intézetek feltehetőleg nem tudnak versenyezni.

Mi lehet az aktuális megoldás arra, hogy a leghatékonyabban használják fel a költségvetési pénzeket?

A jelenlegi átmeneti helyzetben a lehető legtöbb lombikbébi megszületését az eredményezné, ha a finanszírozási szerződéssel rendelkező állami és magán intézetekben annyi kezelést támogatnának, amennyit jelenlegi kapacitásuk megenged. A várólisták megszüntetéséhez nyilván minden egyes intézetnek kapacitás bővítésre lesz szüksége. A szektorsemleges finanszírozás megszüntetésével pár év alatt kialakulhat az állami túlsúly, de azt el kellene kerülni, hogy az átmeneti időszakban a rendelkezésre álló pénzügyi források ne kerüljenek felhasználásra. Úgy gondolom, hogy ez közös érdeke mindenkinek: a gyermekre váró meddő betegeknek, a finanszírozást biztosító államnak (az adófizetőknek) és az orvosi segítséget nyújtó szolgáltatóknak – akár államiak, akár magánszolgáltatók.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

Képek: ParaméterBabadoktor

Hasonló hírek

Az életéért küzd a leukémiás magyar focista

info

11 kilót fogyott 25 nap alatt, 4 hónap alatt elmúlt a cukorbaja ennek a férfinek. Ezt a csodalevet itta!

Mazsi

3 jele annak, hogy veszélyben van a veséd és azonnal cselekedni kell!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------