Image default
Egészség - betegség

Hogyan születhet a lehető legtöbb lombikbébi a megduplázott állami támogatás mellett?

Veres püspök úr lombikbébi kezelésekre vonatkozó negatív kijelentéseinek lett egy rendkívül fontos pozitív hatása: gyors és határozott kormányzati állásfoglalást eredményezett. Szombaton Balog Zoltán miniszter úr a kormány nevében egyértelműen biztosította a közvéleményt, hogy “ő minden lombikbabának örül”, tehát a kormány kiáll a lombikbébi kezelések támogatása mellett.

Mint tudjuk, jelenleg mintegy 1700 gyermek születik évente államilag finanszírozott lombikbébi kezelések eredményeként. Logikus lenne azt hinni, hogy ha megduplázzák a finanszírozott kezelések számát, akkor mintegy 3400 gyermek fog születni.

A történet azonban közelről sem nem ilyen egyszerű. A támogatott lombikbébi kezelések 70 százalékát magán intézetek végzik (Dévai, Forgács, Kaáli, Pannon Reprodukciós Intézetek). A fennmaradó 30 százalékon a SOTE I. Női Klinika és a POTE meddőségi központja, valamint a Budai Meddőségi Centrum osztoznak. Mivel a sikerességi ráta érdemben azonos, a magán intézetekben végzett kezelések eredményeként kb. 1200 gyermek születik évente, míg az állami centrumok kezelései révén 500 gyermek. Sem az állami, sem a magán intézetek ma még nem rendelkeznek olyan kapacitással, hogy egyik napról a másikra kétszer annyi beteget lássanak el. Ennek megteremtése 2-3 évet is igénybe vesz.

A kormányzati elképzelések szerint a többletfinanszírozást kizárólag a három állami intézet között osztják szét. Ennek a gondolatnak azonban a hatékonysága megkérdőjelezhető. Nem lenne optimális megoldás az sem, ha kizárólag a magánszolgáltatók kapnák a többlet keretet, mert kapacitás hiányában ők sem lennének képesek az elvárásoknak megfelelni. A kapacitásbővítés nélküli támogatás esetén kárba veszhet a biztosított finanszírozás – amire egyébként már volt példa az állami szektorban.

Tény, hogy nem igazán értjük, hogy az állam miért kíván milliárdokat invesztálni egy olyan egészségügyi területre, ahol a magánszolgáltatók korábbi beruházásaira figyelemmel kevesebb pénz is elegendő lenne az eljárások finanszírozására. Ha azonban az a kormányzati akarat, hogy a lombik kezelések területén állami túlsúly jöjjön létre, azt nyilván megtehetik. Az állami intézetekben tervezett több milliárd forintos fejlesztések néhány éven belül olyan előnyt jelentenek, amivel a magán intézetek feltehetőleg nem tudnak versenyezni.

Mi lehet az aktuális megoldás arra, hogy a leghatékonyabban használják fel a költségvetési pénzeket?

A jelenlegi átmeneti helyzetben a lehető legtöbb lombikbébi megszületését az eredményezné, ha a finanszírozási szerződéssel rendelkező állami és magán intézetekben annyi kezelést támogatnának, amennyit jelenlegi kapacitásuk megenged. A várólisták megszüntetéséhez nyilván minden egyes intézetnek kapacitás bővítésre lesz szüksége. A szektorsemleges finanszírozás megszüntetésével pár év alatt kialakulhat az állami túlsúly, de azt el kellene kerülni, hogy az átmeneti időszakban a rendelkezésre álló pénzügyi források ne kerüljenek felhasználásra. Úgy gondolom, hogy ez közös érdeke mindenkinek: a gyermekre váró meddő betegeknek, a finanszírozást biztosító államnak (az adófizetőknek) és az orvosi segítséget nyújtó szolgáltatóknak – akár államiak, akár magánszolgáltatók.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

Képek: ParaméterBabadoktor

Hasonló hírek

Mindig bedagadnak az ujjaid? Ebben a betegségben szenvedsz, csak nem tudsz róla!

Mazsi

Mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés

info

A betegségek lelki okai

Edit