Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Hogyan működik és mitől különleges a legújabb koronavírus elleni vakcina?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot.

Ez a negyedik vakcina, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú. Magyarország 4,3 millió dózist kötött le. Hogyan működik az oltóanyag, és milyen reakciókra lehet számítani az oltás után?

Hogyan működik?

Az Ad26.COV2.S nevű vakcina a vektorvakcinák csoportjába tartozik. Ilyen típusú oltásokat már alkalmaznak hazánkban, ezen az elven működik az Oxford/AstraZeneca oltóanyaga és az orosz Szputnyik V is. A szintén a Janssen által fejlesztett, 2020-ban engedélyezett Ebola-vakcina is vektorvakcina.

Az Ad26.COV2.S a koronavírus legfontosabb fehérjéjét, az immunválaszt kiváltó fehérjetüskéket a szervezetünkkel készítteti el. Ebben némileg hasonlít a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-oltásokra, ám míg az utóbbiaknál a tüskék elkészítéséhez szükséges instrukciókat RNS (ribonukleinsav) molekula hordozza, addig a belga kutatók

DNS-BE (DEZOXIRIBONUKLEINSAVBA) CSOMAGOLTÁK A VÍRUSFEHÉRJE TERVRAJZÁT. 

A fehérjetüskét kódoló gént a szakértők adenovírusokba ültették, ezek lesznek a vektorok, vagyis a génhordozók. Az adenovírusok olyan kórokozók, amik általában enyhe, megfázásszerű tüneteket okoznak. A Janssen kutatói egy módosított adenovírust, az Ad26-ot jelölték ki a koronavírus génjének szállítására. Ezt követően a vírusrészecskét úgy módosították, hogy be tudjanak ugyan jutni a sejtekbe, de ott ne sokszorozódjanak, és ne ártsanak.

FORRÁS: AFP/JUSTIN TALLIS

A fehérjetüske génjét hordozó adenovírus előbb a sejtfelszínhez kötődik, majd a sejt belsejébe kerül. Itt a sejtmaghoz vándorol, amibe bejuttatja az általa szállított genetikai anyagot. A DNS által kódolt információk úgynevezett hírvivő RNS-be (mRNS) íródnak át. Az mRNS a riboszóma nevű sejtszervecskéhez kerül, ahol megtörténik a fehérjetüske legyártása.

A FEHÉRJETÜSKÉK VÉGÜL BEINDÍTJÁK AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉT, ÉS KIALAKUL A VÉDELEM.

FORRÁS: AFP/KAMIL KRZACZYNSKI

A vakcina két legnagyobb előnye

Az Ad26.COV2.S védőoltás különlegessége abban rejlik, hogy két dózis helyett csupán egyet kell beadni. További előny, hogy szállítása és tárolása nem igényel fagyasztást: 2-8 CELSIUS-FOKON HÁROM HÓNAPIG TÁROLHATÓ, – 20 CELSIUS-FOKON PEDIG KÉT ÉVIG IS ELÁLL. 

A védelem a vakcina beadását követő második héten már kialakul.

Egyszerű hűtőben is biztonságosan tárolhatóFORRÁS: AFP/JOSEPH PREZIOSO

Hatásosság

A vakcina összességében 66 százalékos védelmet nyújtott a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formáinak, és 85 százalékost a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

A LEGFONTOSABB AZONBAN AZ, HOGY AZ OLTOTTAK 100 SZÁZALÉKÁT MEGVÉDTE A COVID-19 OKOZTA HALÁLOZÁSTÓL; EGYETLEN BEOLTOTT SZEMÉLY SEM HALT BELE A BETEGSÉGBE. 

FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/VERWENDUNG WELTWEIT/FRANK HOERMANN/SVEN SIMON

Mik a mellékhatásai?

A klinikai vizsgálatok alapján a vakcina biztonságos, nincsenek súlyos mellékhatásai, számítani kell ugyanakkor kisebb oltási reakciókra. Ilyen az injekció helyén fellépő fájdalom és bőrpír, fáradtság, izomfájdalom és hőemelkedés.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Dániában is meghalt egy ember, leállították az oltást az AstraZeneca vakcinájával

Géza

Kitilthatják az üzemi étkezdéből az oltás nélküli dolgozókat

Géza

Több ezren kerülnek kórházba étrend-kiegészítők miatt

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------