Hirmagazin.eu
Főoldal » Hódkölyköt mentettek a halőrök a Körösöknél – Köszönjük szépen!
Állatvilág

Hódkölyköt mentettek a halőrök a Körösöknél – Köszönjük szépen!

A halőr, ahol tud, segít! Akár ez is lehetne a jelmondata annak a kedden történt különleges vízparti akciónak, amely hűen tükrözni a halőri feladatkör szerteágazó mivoltát, váratlanul előálló helyzeteit. A hódmentésről Facebook oldalán számolt be a Körösvidéki Horgász Egyesület.

Egy bajbajutott eurázsiai hód szorult segítségre, amely a gyomaendrődi Sirató-holtág szivattyúaknájába esett beés önerejéből nem tudott kikecmeregni kelepcéjéből.

Az állatot egy vízügyi dolgozó vette észre, akinek értesítése nyomán jutott el a gyorshír a KHESZ halőreihez. A halőrök vállalták a feladatot, hogy a minden bizonnyal ijedt és akár agresszív, támadó viselkedést is mutatható óriási rágcsálót kimentik szorult helyzetéből.

Az első ránézésre nem is olyan egyszerű helyzetet a halőrök frappánsan oldották meg. A szivattyúszerelvény alá bújó barna bundás bajkeverőt egy merítőhálóba ugratták bele, így a lehető legbiztonságosabban tudták kiemelni a betonveremből. A békés teremtmény fiatal példány, hiszen egy kifejlett egyed akár több mint dupláját is nyomhatja a most mérlegelt 10,10 kilogrammnak.

Hódok

Az eurázsiai hódnak egyébként természetes élőhelyét a szabályozatlan folyók és ártereinek vidéke adta egykoron hazánkban, azonban túlzott vadászata már a folyószabályozások korára, a 19. század közepére kipusztította. Az 1990-es években kezdődött visszatelepítésének hatására szerencsére újból velünk vannak, a Körösök mentét valószínűleg a közép-tiszai program generációi népesítették be a 2000-es évek közepétől. Az első fényképes észlelésüket egy Sebes-Körösön éppen jókor, jó helyen lévő horgásznak köszönhetjük, aki 2007-ban kapott lencsevégre egy példányt. Azóta határokon túlnyúlóan birtokukba vették a Körösök vidékét, a korábban csak mesekönyvekből ismert jellegzetes rágásnyomaikra sok helyen rábukkanhatunk, jelenlétüket azóta kutatók is tanulmányozzák.

Jön a segítség

Sokszor kerülnek bajba állatok, de sok segítőkész ember siet a segítségükre. Szentesen járókelők mentettek december elején egy gólyát. De mentettek meg dobozban kidobott kiskutyákat, bajba jutott egerészölyvet a rendőrség munkatársai. De ugyanígy a “Szolgálunk és védünk!” jegyében mentettek őzet is. De nyújtottak segítséget fészekből kiesett gólyának is! De nem mindig tudnak segíteni, nehéz helyzetben lévő állaton. Így pusztult el a világ legritkább madara vagy a világ legidősebb óriás pandája is.

Forrás, fotók: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Rossz hírünk van: elpusztult Magyarország kedvenc gólyája – VIDEÓ

Mazsi

Egy éve nem tágít halott gazdija sírjától a gyászoló macska

Edit

Óriási lény emelkedett ki az óceánból, ilyet még nem láttál

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!