Image default
Külföld

Hivatalosan is elindult a Néppárt EP-választási kampánya

Manfred Weber elindította kedden Varsóban a jövő évi európai parlamenti választásokat megelőző kampányt, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére ez alkalomból Grzegorz Schetynával, a lengyel fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnökével tartott közös sajtókonferenciát.

A PO az EPP pártcsaládjába tartozik. Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Webernek ez az első külföldi útja, miután november 8-án az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé választották meg.

Az EP-választás eldönti, az Európai Unióban (EU) „képesek vagyunk-e partnerkapcsolatokra, vagy bezárkózunk önzésünkbe és a nemzeti gondolkodásba” – jelentette ki Weber.

Megjegyezte: lengyelországi látogatása világos jelzés, hogy az EU-ban „harcolni kell a nacionalizmus és az antiszemitizmus ellen”.

Ez arra vonatkozhatott, hogy Weber kedd délelőtt a dél-lengyelországi Oswiecimben a volt auschwitzi náci német haláltáborba is látogatást tett, s ott az emlékkönyvbe beírta: „Európának emlékeznie kell, mire képesek az emberek, konkrétan a németek”.

A varsói sajtóértekezleten Weber kitért az orosz-német projektként épülő, Lengyelország által ellenzett Északi Áramlat-2 gázvezeték témájára is. Szerinte ez ügyben szükség van közös uniós álláspontra, nem pedig „a német érdekre korlátozódó döntésre”.

Schetyna örömét fejezte ki, hogy Weber a kampányt éppen Varsóban kezdi el. „Ez közös kampányunk, a PO-é, az EPP-é, az összes erőé (…) amely egységesen, szervezetten és hatékonyan harcol majd az értékek Európájáért, a szolidáris Európáért, az új és egyenlő esélyek Európájáért” – mondta.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

A menekültek meghívásának politikája téves út volt

info

Felkavaró képeket rögzített a térfigyelő: Metrósínekre löki áldozatát a férfi!

Mazsi

Vörös kód: ellepték Németországot a terroristák

Mazsi