Friss hírek, érdekességek

info
[rev_slider_vc alias=”news-magazine”]
[kleo_news_ticker posts_query=”size:10|order_by:date|post_type:post”]
[kleo_news_focus name=”Főhírek” posts_query=”size:4|order_by:date|post_type:post|categories:6,7,15″][kleo_divider icon=”0″ text=”Hirdetés”][kleo_gap size=”30px”]
 • Egyedülálló természeti csoda a székesfehérvári Sóstón! Oszd meg!

  A Sóstó egy megmaradt oázis, amit sikerült megmenteni és tényleg működik, aminek a csodájára járnak a természetvédelmi szakemberek is.

  A Magyar Madártani Egyesület nemrégiben elkezdte felmérni, hogy pontosan hány faj található a Sóstón.
  A természetvédelmi terület rehabilitációja olyannyira jól sikerült, hogy Európa legnagyobb szerecsensirály költőhelye Székesfehérváron található.
  Szerencsére nagyon sok fehérvári és a városba látogató jár ki a Sóstó Természetvédelmi Területre. Ma pedig már nem pusztán a beruházásról van szó már, hanem az ökológiai tapasztalatokról és azokról az élőlényekről, melyek otthonra leltek a város szívében található természetvédelmi területen – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője mindig rendkívüli lelkesedéssel beszél arról, hogy milyen csodálatos madarakkal lehet találkozni a Sóstón. Mint mondja az első teljes vegetációs év után látszik, hogy a rehabilitáció után fantasztikusan működik az „élővilág” és minden várakozásunkat felülmúlja, mint amilyennek megálmodtuk. Ennek egyik jelzése, hogy komoly természetvédelemmel foglalkozó egyesületek, mint a Magyar Madártani Egyesület vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park már fokozottan védett területté szerette volna minősíteni. A terület diverzitása pedig nagyon közel van a Velencei-tavi rezervátuméhoz, vagy akár a Dinnyési-fertőhöz. Mindez azért van, mert a Sóstó egy olyan megmaradt élőhelyfolt a Sárvíz és a Velencei-tó között, amit nagyon kedvelnek a vízimadarak és egyéb élőlények is. A sirálysziget fantasztikus, ugyanis Európában a legnagyobb szerecsensirály szigettel rendelkezik Székesfehérvár. Ez egy fokozottan védett sirályfaj, melyből 113 fészkelő egyedet regisztráltak a Sóstón. A többi sirályfajtával együtt mintegy 8-900 költő sirály található itt. A kétezres évek elején regisztrált 70-80 költő madárfaj pedig bőven száz fölé emelkedett már, de a természetvédelmi terület rendkívüliségét bizonyítja az is, hogy a napokban egy szitakötőkutató fél nap alatt 16 szitakötő fajt regisztrált, ami azt jelenti, hogy a szitakötő fajok több mint negyede megtalálható a Sóstón egy mindössze fél napos számlálás alapján. Amikor a Virágos Magyarország zsűrije néhány éve Fehérváron járt és meséltünk nekik a Sóstóról, akkor még nehezen hittek abban, hogy megvalósulhat a természetvédelmi terület ilyen sikeres rehabilitációja – mondta Mészáros Attila alpolgármester. A szerdai zsűrizés alkalmával azonban kisebb csodának nevezték azt, ahogyan sikerült megmenteni a Sóstó Természetvédelmi Területet.
  Teljes mértékben lehet tekinteni úgy a Sóstóra, mint a Kis-Balatonra, ami hasonlóan mozaikos elrendezésű, lagúnás védett övezet. Nagyon változatos élőhelyek vannak itt, amiből sokszor csak a tavat látjuk, de valójában ez egy 218 hektáros természetvédelmi terület.
  Minden szombaton reggel kilenc órától ökotúra indul a Sóstó látogatóközponttól, ami nagyon izgalma kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezek másfél órás vezetett, tematikus túrák, amikre érdemes gyerekeket is vinni, mert testközelből meg lehet mutatni nekik az itteni élővilágot. Ez az igazi környezeti nevelés, amikor megtapasztalják a természetet a gyerekek. Két hete 6-7 fokozottan védett fajt figyeltünk meg az ökotúrán, melyből öt biztosan költ a területen, amire nem volt még példa a Sóstón. Tavaly rendkívüli esemény volt, amikor a gázlómadarak közül a fokozottan védett gólyatöcs megjelent és azóta a fekete nyakú vöcsök, üstökös gém és törpegémek mind-mind itt vannak a Sóstón. Az összes gémféle és kócsag visszatért, mert van táplálék. A ragadozó madarak közül pedig az egerészölyv költ a Sóstón, illetve a barna rétihéja költ még a belső lagúnában. Sokan kérdezik nyáron, hogy milyen sok „nyálka” van a tavon, ami valójában zöldmoszat. Ez azért van, mert az első néhány évben folyamatosan változik a vízi ökoszisztéma, illetve a víz összetétele és emiatt a tápanyag összetétel is folyamatos változásban van. Jelenleg viszonylag magas a tápanyag tartalom, de mindig van egy kis nitrogén és foszfor tartalom is, ami virágzásra ösztökéli a zöldmoszatot. szekesfehervar.hu
 • Egy szelet Budapest – Kovács Karolina képeivel

  Budapest Magyarország fővárosa, egyben legnagyobb és legnépesebb városa, az Európai Unió tizedik legnépesebb városa. Budapest az ország politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja.

  Emellett Pest megye székhelye is, de nem része annak. 2017-ben regisztrált lakónépessége meghaladta az 1,7 (elővárosokkal együtt pedig a 2,5) millió főt. A város lakossága 1989-ben volt a legnagyobb, az akkori lélekszám 2,1 millió fő volt, és az ezt követő szuburbanizáció után is megmaradt az ország legnépesebb városának. Területe mintegy 525 négyzetkilométer, ebben a tekintetben is első az ország települései között. Budapest története a keltákig nyúlik vissza, mivel a város eredetileg kelta település volt. A rómaiak által létrehozott, a Danubius folyó jobb partján fekvő Aquincum és a bal parti Contra-Aquincum volt Pannonia Inferior provincia székhelye. A magyarok a 9. században érkeztek erre a területre. Az első általuk létrehozott települést a mongolok 1241 és 1242 között, a tatárjárás során teljesen kifosztották és elpusztították. A 15. században a helyreállított város lett a magyarországi reneszánsz humanizmus központja. Ezt követően százötven évnyi török hódoltság lett a sorsa, és csak a 18-19. században tudott újra fejlődni, ezt fokozta, hogy a kiegyezést követően Bécs mellett az Osztrák–Magyar Monarchia fővárosa volt. 1873-ban egyesítették Budát, Pestet és Óbudát, ekkor jött létre Budapest. Ebben az időben épültek a város leghíresebb épületei, és ekkor nőtte ki magát világvárossá. Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont is, 2012-ben 4 821 600 turista kereste fel, ezzel az Euromonitor International felmérése szerint a világ 27. és Európa 7. leglátogatottabb városa. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, amely a második legrégebbi a világon a londoni után. Turisztikailag jelentősek még a város Duna-hídjai, valamint gyógyfürdői, mivel Budapest a világ legtöbb gyógyfürdővel rendelkező fővárosa. Itt található még a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, Európa legnagyobb zsinagógája (a Dohány utcai), valamint a magyar Országház is, amely a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete, és a Szent Korona jelenlegi otthona. Budapest Közép-Európa egyik pénzügyi központja és a világ 100. legnagyobb GDP-jét termelő városa. Az amerikai Forbes magazin szerint Budapest a 7. „legidillibb európai város”. A UCityGuides a világ 9. legszebb városának sorolja. A befolyásos amerikai Condé Nast Traveler utazási magazin által megkérdezett 1,3 millió személy véleménye alapján „Budapest a világ második legjobb városa”. A magyar főváros továbbá egyike Európa 10 legkedveltebb bevásárlóvárosának az Economist magazin kutatásai szerint, ugyanis itt található Közép- és Kelet-Európa legtöbb bevásárlóközpontja. Hirmagazin.eu
[kleo_gap]

the_ad_group(27494);

 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Magyarország–Wales: 1-0 – Újra győzött a válogatottunk– fotógaléria. Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

  Budapest – Wales 1-0-s legyőzésével megszilárdította első helyét az Európa-bajnoki selejtező E csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott.

  A Marco Rossi szövetségi kapitányt eltiltás miatt nélkülöző csapat Pátkai Máté találatával verte a briteket, akik előtt immáron hat pont az előnye.

  A találkozó első nagy magyar helyzete a 13. percben maradt ki, egy szabadrúgás után kifejelt labdát Szoboszlai Dominik bólintott vissza kapura, próbálkozása alig kerülte el a bal kapufát. Nem sokkal később Dzsudzsák Balázs kiugratása után Szalai Ádám nem tudta jól centerezni a labdát az érkező Holender Filip lábára.

  A walesiek a 25. percben jutottak el először lövésig, az angol Manchester United által a nyáron leigazolt Daniel James szépen ment el a bal oldalon, beadása után Tom Lawrence lapos löketét Gulácsi Péter magabiztosan védte. A 36. percben újabb pontrúgás, egy jobb oldali szöglet után Willi Orbán csúsztatott az oldalhálóba. A szünet előtt újabb kihagyott lehetőséget láthatott a 17 ezer fős közönség, Dzsudszák bal oldali beadásáról Szoboszlai maradt le centikkel.

  A fordulás után az 56. percben Szoboszlai vett mellre egy labdát a tizenhatosvonalon, majd jobbal tüzelt, de kicsivel a bal felső sarok felett suhant el a labda. A 61. percben bebizonyosodott, hogy a Real Madridban tavasszal mellőzött Gareth Bale valóban nincs formában, Tom Lawrence lépett ki egyedül, tökéletes gurított középre, ahol azonban Bale teljesen egyedül hagyva Gulácsi kezébe adta fel a labdát. A 76. percben a csereként beállt Kleinheisler László távoli bombáját kellett a walesi kapusnak bravúrral hárítania. A szöglet után álltunk a legközelebb a gólhoz, egy kapu fel pattanó labdát lecsorgó labdát Joe Allen vágott ki a gólvonalról. A nyomás végül góllá érett, Szalai tartott meg egy labdát két védő szorításában, a labda végül Pátkai Máté elé került a kapuba bombázott (1-0). A Vidi középpályása a horvátok ellen győztes gólt szerzett a legutóbbi hazai Eb-selejtezőn. A magyar csapat felélénkült a szerzett góltól, Lovrencsics lövése zúgott el a léc felett, majd Varga Roland szabadrúgása csavarodott el Szalai Ádám fölött, s a bal kapufa mellett.

  Magyarország – Wales 1-0

  Groupama Aréna, 17000 néző. V.: Jug (szlovén)

  Magyarország: Gulácsi 6 – Lovrencsics 5, Baráth 6, Orbán 6, Korhut 5 – Pátkai 7, Nagy Á. 6 – Dzsudzsák 6 (69., Kleinheisler -), Szoboszlai 6 (83., Bese -), Holender 5 (58., Varga R. ?) – Szalai 6

  Megbízott szövetség kapitány: Cosimo Ignuscio

  Wales: Hennessey 0 – Gunter 5, Williams 6, J. Lawrence 5, Davies 6 – Allen 6, Ampadu 5 (54., Smith ?) – T. Lawrence 5 (79., Vokes -), Brooks 4 (73., Wilson -), James 6 – Bale 4

  Szövetségi kapitány: Ryan Giggs

  Gólok: 1-0 Pátkai (81.)

  E csoport

  1. Magyarország 4 meccs 9 pont

  2. Szlovákia 3 meccs 6 pont (+5)

  3. Horvátország 3 meccs 6 pont (+1)

  4. Wales 3 meccs 3 pont

  5. Azerbajdzsán 3 meccs 0 pont

  Ez biztosan minden magyar labdarúgó szívét megdobogtatta /Fotó: Fuszek Gábor

  4 / 11

  Szép számmal érkeztek a szurkolók, alig volt üres szék a stadionban /Fotó: Koncz Márton

  5 / 11

  Dzsudzsák Balázs méltatlankodik /Fotó: Koncz Márton

  6 / 11

  Filip Holender előtt ott volt az óriási sansz, de nem tudott élni vele /Fotó: Koncz Márton

  7 / 11

  Komoly harc zajlott a labdáért Dzsudzsák oldalán /Fotó: Koncz Márton

  8 / 11

  Igen, ilyen remek a hangulat egy magyar meccsen /Fotó: Fuszek Gábor

  9 / 11

  Lovrencsics bűvöli a labdát /Fotó: Fuszek Gábor

  10 / 11

  Marco Rossi csak a lelátóról nézhette a mérkőzést – de a magyar sál ott volt nála /Fotó: Fuszek Gábor

  11 / 11
  blikk
 • Természetesen a Wales elleni labdarúgó Eb-selejtező a nap fénypontja a tévében

  Amíg elkezdődik a meccs, addig nézhetünk teniszt és kerékpárt is, már ha a tévét választjuk a napozás vagy a munka helyett.

  Élő sportközvetítések a tévében június 11-én, kedden: M4 Sport 15.45: Kerékpár, Tour de Hongrie, 1. szakasz 17.15: Labdarúgás, U20-as világbajnokság, Lengyelország, elődöntő, Ukrajna-Olaszország

  20.30: Labdarúgás, Eb-selejtező, Magyarország-Wales

  Jó szurkolást kívánunk! Hirmagazin.eu origosport
 • Serie A: már tárgyalnak, Buffon visszatérhet – sajtóhír

  Gianluigi Buffon tizennyolc év után visszatérhet a Parmához, amely a La Gazzetta dello Sport szerint megkezdte az egyeztetéseket a játékossal.

  A 41 éves kapusnak lejárt a szerződése a Paris Saint-Germainnél, amely a hivatalos honlapján közölte, hogy nem hosszabbítja meg a 2006-ban az olasz válogatottal világbajnoki címet szerző futballista megállapodását. Buffon ügynöke, Silvano Martina a cittaceleste.it kérdéseire válaszolva korábban elárulta, ügyfelének esze ágában sincs visszavonulni, tovább szeretné folytatni pályafutását, és a menedzser értesülései szerint több olasz csapat is szívesen látná a keretében. Martina szerint Buffon szülővárosának csapata, a Carrarese mellett az élvonalból a Lazio és a Genoa közül kerülhet ki ügyfele következő állomáshelye – sőt, időközben az FC Barcelona neve is felvetődött –, most azonban úgy tűnik, hogy Buffon nevelőegyesülete, a Parma lehet a befutó. A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, a klub vezetői már felvették a kapcsolatot Buffonnal, aki 1991 és 2001 között volt a Parma játékosa, mielőtt akkoriban világrekordot jelentő összegért a Juventushoz távozott volna. nwmzetisport
[kleo_news_focus name=”Életmód” posts_query=”size:4|order_by:date|categories:17,19,21,20″]
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
[kleo_gap][kleo_news_highlight featured=”2″ posts_query=”size:10|order_by:date|categories:12″]
[kleo_gap][kleo_news_highlight posts_query=”size:1|order_by:date|categories:40″]
 • Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

  Ezekből az igazán egyedi tuning autókból nem nagyon futkos pártucat darabnál több a világban.

  A német TechArt igen durva tuningjairól híres, most egy Porsche Panamera Sport Turismo alapjára épített GrandGT nevű autóját fotózták le a budapesti Grasham szálló előtt, és a képeket átküldte nekünk is a carspotter fotós.
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  A brutális külsejű Panamera 22 colos, Techart Formula IV felniket kapott, amelyeken az abroncsok elől 285/30 ZR, hátul 335/25 ZR méretűek. A sportkipufogó rendszere is saját fejlesztése a TechArtnak, titán és karbon elemekkel. Akárcsak a motorháztető, amely teljes egészében szénszálból készül, így kis mértékben csökkenti az autó tömegét. Az oldalsó szegélyek 50 milliméter szélesítést jelentenek, míg a hátsó ív miatt hátul 80 milliméterrel szélesebb az autó a normál változatnál. A Techart a Panamera Sport Turismo motorjához is hozzányúlt, így az 550 lovas Turbo változatot 640 lóerőig csavarták. Ez azt jelenti, hogy a 100 km/h-s sebességet 3,4 másodperc alatt éri el, míg a 200 km/h-s sebességet 8,3 másodperc alatt. hvg
 • Brüsszel megregulázza a magyar autósokat is

  A sebességkorlátozást felismerő rendszert párosítanák a tempomattal, és ezzel végleg megszűnne a gyorshajtás a kontinensen. Heteken belül az Európai Parlament elé kerülhet a jogszabályjavaslat, amelynek révén radikálisan csökkenhetne a balesetek száma.

   
  Az EU legújabb, baleset-megelőzési csomagjában számos elem található, de mind közül a legnagyobb vihart valószínűleg az váltja majd ki, ha kötelezővé teszik az úgynevezett intelligens sebességkorlátozó rendszer (ISA) használatát – írja a Magyar Nemzet.
  Két közismert és széles körben alkalmazott sofőrsegédnek az összekapcsolása lenne az új csodafegyver.
  Alapja a tempomat, amely valaha arra szolgált, hogy a kiválasztott sebességet automatikusan – a gázpedál használata nélkül – megtartsa. Mára a tempomat – amely eredetileg egy mechanikus eszköz volt – elektronikus szabályozásúvá vált, és automata sebességváltóval összekapcsolva képes akár állóra fékezni az autót, ha a forgalom úgy kívánja, majd újra az eredeti sebességre gyorsítani. Ugyancsak közkeletű segédlet a KRESZ-tábla-felismerő, amelyből többféle is van: egyfelől a navigációs rendszer adatait használja, másfelől kamerával figyeli az út szélét. Drágább, igényesebb autókon mindkét módon tájékozódik a rendszer, de az egyszerűbb, adatbázison alapuló tájékoztatás bárkinek elérhető, akinek van okostelefonja, mobilinternet-előfizetése és telepítette a Waze applikációt.
  A fenti két képességet kapcsolja össze a már emlegetett ISA, amikor a mindenkori sebességhatáron belül tartja a gépkocsit.
  Nem véletlenül hívják intelligensnek: nem mechanikusan követi a táblák parancsait, mert abból akár baleset is lehetne. A fő kérdés persze az, hogy az ISA csak tanácsadói szerepet tölt be, vagy „ő” a főnök: létezik ugyanis olyan üzemmód, amikor felülírja a vezető akaratát: a motorba kerülő üzemanyag mennyiségének a csökkentésével kötelezővé teszi a lassítást. Az EU javaslata szerint ez a korlátozás ugyan vészhelyzetben felülírható lenne a gázpedál erőteljesebb lenyomásával, de ilyenkor pár másodperc után a rendszer fény- és hangjelzéssel figyelmeztet. Az unió az ittas vezetőkre is gondol: az alkoholszondás indításgátló-előkészítés és a fáradtságfigyelő is a kötelező felszerelés része lenne. Emellett vészfékezésjelző, tolatásérzékelő, automata vészfék, sávtartó rendszer és baleseti adatgyűjtő beszerelése szintén kötelező lesz az új gépkocsikban – feltéve, ha a tagországok is jóváhagyják a közösségi döntést, és nem puhítják fel – írja a lap.
  Nyitókép: Pixabay.com
  Forrás: infostart.hu
 • Ezekben hasonlít egy vadászgépre a Lamborghini Aventador SVJ (A cikk egy elképesztő videót tartalmaz) Oszdmeg!

  Ha még valaki nem hallott volna róla, az SVJ változat a Lamborghini Aventador legerősebb kiadása, amely ha szárnyakat kapna, talán repülni is képes lenne.

  Az alábbi videó láttán pedig megtudhatjuk, tempóján kívül mi mindenben hasonlít még egy vadászrepülőhöz. Nem épp most mutatták be, de ettől még az egyik legkívánatosabb és legerősebb Lamborghini modell az Aventador SVJ, melynek 6.5 literes V12-es szívómotorja 770 lóerő és 720 Nm leadására képes, így 2,8 másodperc alatt katapultál százra, végsebessége pedig meghaladja a 350 km/órát. Habár ezeket az adatokat közvetlenül nehéz lenne összemérni egy vadászrepülővel, a gyártó készített egy videót arról, mi mindenben áll nagyon közel egy F-35 Lightning II vadászgéphez az utcai versenyautó. Már a jármű beindítása is olyan, mintha egy repülőt keltenénk életre, köszönhetően a spéci indítógombnak, de néhány elem kialakítása is kísértetiesen hasonlít a levegő urán alkalmazott megoldásokhoz, ezeket mutatja meg a rövidfilm. Például az első lökhárító alja, az Y formájú motortakaró panel, valamint a küszöbök is köszönőviszonyban vannak a repülő egyes elemeivel. Már csak a terepmintás vagy acélszürke matt fényezés hiányzik, hogy a hasonlóság megdöbbentő méreteket öltsön… Forrás: autoblog.hu
 • Mi történhetett? Több millió autót rendelt vissza a Subaru

  Mi történhetett Több millió autót rendelt vissza a Subaru

  Világszerte körülbelül kétmillió autót rendelt vissza a japán autógyár, a Subaru. A visszahívott modelleknél a féklámpa kapcsoló hajlamos a meghibásodásra, így azonnal elvégeznék a szükséges szervizelést.

  A cég közleményéből kiderül, hogy a visszahívás 2008 szeptembere és 2017 márciusa között gyártott Subaru Forester és Impreza típusú gépjárműveket érinti. Mint írták, a tisztítószerek és kozmetikai szerek kipárolgásai károsítják a kocsik elektromos rendszerét, ami korrózióhoz vezethet. Ezt tulajdonítják a féklámpakapcsolók meghibásodási okának, de a motor indításában is problémát okozhat – írja az Infostart oldala.

  Eddig a Subaru körülbelül 1400 meghibásodásról tud Japánban.

  Forrás: Blikk.hu Illusztráció: Northfoto
 • Nem titok többé: így néz ki az új 208-as Peugeot

  Nem titok többé így néz ki az új 208-as Peugeot

  Az új kocsi legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül az, hogy tisztán elektromos változatban is kapható lesz.

  Sokkal felnőttesebb, komolyabb autó lesz az új 208-as Peugeot, mint a korábbi, ehhez nem fér kétség. Megkapta az 508 jellemvonásait, már ami a külsőt illeti: főként a LED-es fényszórókban látható macskakarmolás árulkodik a rokonságról.Hátul pedig ott van ugyanaz a vízszintes fekete sáv, mint a nagy tesónál, amiben a hátsó LED-ek kaptak helyet.

  Belül megmaradt a már ismert, sokak által imádott, mások által utált i-Cockpit, ami a jó magasra helyezett műszeregységről ismerhető fel.Háromféle háromhengeres, 1,2-es benzinmotorral (75-130 lóerőig) és egy 100 lovas dízellel száll majd versenybe, a legizgalmasabb azonban az elektromos kivitel lesz.

  Nem titok többé így néz ki az új 208-as Peugeot 1
  Utcai töltöőszlopról fél óra alatt 80 százalékra lehet majd feltolni a töltöttséget
  Az e-208 egy 50 kWh-s akkumulátort kap majd, ami a szerényebb mérések szerint is elég lesz 340 km-es hatótávhoz, az optimistább ciklus azonban 450-et is megenged. Hálózatról 16 óra kell majd a teljes feltöltéshez, az utcai gyors töltővel azonban fél óra alatt 80 százalékosra lehet tölteni a kocsit. A gyár 8 év, avagy 160 ezer km garanciát ad az akkumulátorra. Forrás: Blikk.hu
 • Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën – VIDEÓ

  Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën - VIDEÓ

  Már jogosítványra sincs szükséged ahhoz hogy vezesd a Citroën legújabb városi villanyautóját.

  A Citroën Ami One Concept hivatalosan is a legkisebb forgalomban lévő személyautó lesz piacon, ugyanis 20 centiméterrel rövidebb, mint az eddigi rekorder, a SmartForTwo, ami egyébként 2,69 méter hosszú. A nagyközönség által élőben először a márciusi Genfi Autószalonon látható újdonság mindössze 2,5 méter hosszú, és mivel mopedautóról van szó, Franciaországban jogosítvány nélkül is vezethető.
  Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën - VIDEÓ 1
  Kép: HVG
  Magyarországon egy kicsit azért már más a helyzet; noha itthon sem kell hozzá B kategóriás jogosítvány, egy AM kategóriás segédmotoros papírra azért szükségünk lesz a vezetéséhez. A 18 colos kerekeken gördülő, 8 lóerős, 1,5 méter magas és 1,5 méter széles mini villanyautó mindössze 425 kg, végsebessége pedig 45 km/h.
  Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën - VIDEÓ 2
  Kép: Motor Authority
  Említést érdemel továbbá a strapabíró és könnyen tisztítható utastér, a kormány mögötti 5 colos kijelző, és az, hogy míg a vezető ajtajai a Rolls-Royce-okhoz hasonlóan hátrafelé nyílik, addig az utas egy normál módon nyitható ajtón keresztül szállhat be az aprócska autóba.
  Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën - VIDEÓ 3
  Kép: HVG
  Érdekesség, hogy az autó nem kulccsal, hanem okos telefonnal nyitható: az erre szolgáló QR kódot a kilincset helyettesítő gumihurkok fölötti leolvasó szkenneli. Az Ami One Concept bérautóként és lízing járműként is egyaránt forradalmasíthatja a városi közlekedést.
  Jogosítvány nélkül is vezethető városi villanyautót dob piacra a Citroën - VIDEÓ 4
  Kép: Mad4Wheels
   
 • Akár az öné is lehet: most egymillióért vihető el a Polski

  Akár az öné is lehet most egymillióért vihető el a Polski

  Kecskemét — Mintha csak most gördült volna le a gyártósorról, olyan tökéletes állapotban van az a kis Polski, amit közel egymillióért, 950 ezer forintért árulnak.

  Az összeg nem véletlen: a Polski Fiat 126p alig több mint 40 ezer kilométert tett meg 1986 óta, azaz 33 év alatt.

  – Hamarosan Németországba költözünk, és nem szeretnénk itt hagyni ezt a kis autót, túl szép ahhoz! – kezdte Németh E. Szilvia (39), aki párjával 4 éve vásárolta a lengyel kocsit egy 84 éves idős nénitől. – Fájó szívvel adjuk el. Olyan embernek ajánlom, aki szereti a retrót, és megelégszik 24 lóerővel – mosolygott Szilvi, majd hozzátette: azért árulják közel egymillió forintért, mert nagyon kevés van a járgányokból, alig pár ezer lehet, eredeti állapotú pedig még ennél is kevesebb.

  Forrás: Blikk.hu  
 • Brutális: így veret a hóban a legmegosztóbb Audi, a Q8-as óriás (A cikk videót tartalmaz)

  A legnagyobb „Q”! A legmegosztóbb Audit sárkánynarancs metál színben próbáltuk ki.

  Jelenleg csak dízelmotorral, automata váltóval és összkerékhajtással vihetjük haza. Zsebbe nyúlós mutatvány, hiszen 23 millió Ft a Q8-as indulóára. De elárulhatjuk, nem nagy kunszt még egy-két használt Audi árát rádobni az extralistákat böngészve. A brutális nyomatékú 50 TDI motor 286 lóerőt ad át a 22-es kerekeknek. Forrás: Blikk
 • Képes-e lenyomni bármilyen SUV a Tesla Model X P100D-t? (A cikk videót tartalmaz)

  A Mercedes-AMG GLC 63 476 lóereje mellett a Jeep Grand Cherokee Trackhawk 707 paripája is harcba száll az elektromos SUV-k királyával.

  Vajon miben képesek felvenni a versenyt a riválisok a 770 lóerős, 2,5 tonnás amerikai villanyos terepessel? Az elektromos – belsőégésű motorral szerelt autók örökös csatája a terepjárók szegmensében is folytatódik, méghozzá az eddigi legerősebb villanyos SUV és két bivalyerős kihívója között. A Tesla Model X P100D egy 2,5 tonnás, 770 lóerőt és 900 Nm instant nyomatékot termelő áramos szörnyeteg, amely akár 2,9 másodperc alatt képes százra katapultálni megfelelő körülmények között. Ehhez képest eltörpül a Nürburgring egyik leggyorsabb terepjárójának ereje, a Mercedes-AMG GLC 63 ugyanis „csak” 476 lóerővel és 650 Nm csúcsnyomatékkal bombázza az aszfaltot, ami 4 másodperces százas sprintet jelent. Az eddigi legerősebb gyári SUV viszont nem hagy kétséget: a Jeep Grand Cherokee Trackhawk 707 lóerő mellett 875 Nm csúcsnyomatékot küld mind a négy kerekére, amely teljesítmény egy 6.2 literes kompresszoros V8-as benzinfalóban ébred. A gyorsulás 3,7 másodperc, ami viszont megdöbbentő, az a méretek és tömeg ellenére elérhető 289 km/órás csúcssebesség. A carwow egymásnak eresztette a három SUV-t egy állóhelyzeti-, egy repülőrajtos gyorsulásra és egy nagysebességű fékezésre. Meglepő módon nagyon szoros lett a csata, ráadásul mindegyik küzdelemből más került ki győztesen. De miben melyik a jobb? Forrás: autoblog.hu
 • Itt vannak az adatok: márka és mennyiség szerint mutatjuk, hány és milyen autót loptak el 2018-ban

  Itt vannak az adatok: márka és mennyiség szerint mutatjuk, hány és milyen autót loptak el 2018-ban

  Kiderült, hány autót loptak el 2018-ban, s mely autómárkákat lovasítják meg Magyarországon a legnagyobb számban.

  2018-ban összesen 182 autólopást rögzítettek a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) – vagyis az Autóvadász – oldalán, míg 2017-ben kicsivel többet, 199-et jegyeztek fel – írja a vezess.hu beszámolója nyomán a hvg.hu.

  Bár még nem ismertek az ORFK hivatalos számai 2018-ról, az eltűnt autókkal foglalkozó civil szervezet statisztikáiból jól látható, mely autókat lopják a leginkább, s melyek azok, amiket kisebb számban tulajdonítanak el.

  A legtöbb autót egyébként Budapesten lopják el, hiszen a főváros számít az ország legveszélyeztetettebb részének. A 182 bejelentett autólopásból 134 Budapesten történt.

  Egyes modellekről szóló lopási lista

  • Ford Focus – 15 bejelentett lopás
  • Škoda Octavia – 11 lopás
  • Volkswagen Polo – 9 lopás
  • Opel Corsa – 7 lopás
  • Volkswagen Passat – 7 lopás, Volkswagen Golf – 6 lopás
  • BMW 3-as – 5 lopás
  • Toyota Auris – 5 lopás
  • Ford Mondeo – 4 lopás
  • Audi A3 – 3 lopás
  • Ford Transit – 3 lopás
  • Toyota Corolla – 3 lopás
  • Suzuki Swift – 3 lopás
  • Peugeot 508 – 3 lopás
  • Volkswagen Touran – 3 lopás

  Ennyit loptak el összesen az egyes márkákból

  • Volkswagen – 33 bejelentett lopás
  • Ford – 27 lopás
  • BMW – 16 lopás Škoda – 13 lopás
  • Toyota – 13 lopás
  • Opel – 12 lopás
  • Suzuki – 8 lopás Renault – 8 lopás
  • Peugeot – 6 lopás
  • Audi – 5 lopás
  • Nissan – 5 lopás Seat – 5 lopás Mercedes – 3 lopás Citroën – 3 lopás
  Forrás: Blikk.hu Illusztráció: Northfoto
A Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.hu
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
 • 3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban – videó

  A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.

  Az 1976 óta működő utazócirkusz a közelmúltig élő állatokkal dolgozott, most azonban úgy döntött, eljött a változás ideje, felhagy az állatok kizsákmányolásával. Helyettük – a világon elsőként – az akrobaták és a bűvészek között hatalmas, csillogó elefántok, lovak és halak virtuális vetületei tűnnek fel a porondon. Egy interjúban a szóvivő Katja Burkard így fogalmazott a cirkusz döntésével kapcsolatban:
  A hologram egy nagyon korszerű megoldás arra, hogy állatok kizsákmányolása helyett okozzunk felejthetetlen állatos élményt a nézőknek”.
  A cirkusz a Bluebox és az Optoma cégekkel együttműködve tizenegy ZU850 lézer-kivetítő üzembe helyezésével hozza létre az egyedülálló látványt. A projektor óriási felbontásban vetíti ki az állatokat, így azok térbeliséget kapnak, szinte életre kelnek. Az élő állatok alkalmazása egyébként egyre inkább elavult gyakorlatnak számít. Nagy-Britanniában például jelenleg egy olyan törvényjavaslaton vitatkoznak, amely 2020-tól megtiltaná az utazó cirkuszok számára az élő állatok alkalmazását. Ez a tilalom jelenleg már 45 országban életbe lépett világszerte. fidelio
 • Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark – videó

  Az állatkert ezzel már másodjára győzött a kategóriájában. Az igazgató szerint 22 éves fennállásuk óta ez lesz az egyik legjobb szezonjuk.

  A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. Az egyik független állatkerti elemző szervezet felmérésének eredményét csütörtökön ismertették Nyíregyházán. Anthony Sheridan állatkertszakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatólétszám alatti kategóriában 44 állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben – két másik dániai állatparkkal holtversenyben – elért elsőségét. A kiemelkedő jelentőségű állatkollekciójával, folyamatos fejlesztéseivel Európa legjobb 12 állatkertje közé emelkedett a nyíregyházi Sóstó Zoo. Az értékelési rendszer nem változott az elmúlt évekhez képest. Az állatkerteket a látogatói szám mellett a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálták. A három évvel ezelőtt elért eredményéhez képest a Nyíregyházi Állatpark növelni tudta pontjainak számát úgy, hogy ebben még nincsenek benne például a folyamatban lévő, csaknem 22 millió euró (7 milliárd forint) értékű beruházási csomag befejezéséért adható pontok sem. https://www.facebook.com/sostozoo/videos/2105232496395831/ Hozzátette, extra pontokat kapott a park például új állatházak és állatkifutók létrehozásáért, a hatnyelvű információs táblák kihelyezéséért, a kiemelkedő oktatási tevékenységért, de botanikában, erőforrás-gazdálkodásban és információközlésben egyaránt sikerült előbbre lépnie. A díjátadással egybekötött eseményen Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, hogy 22 éves története alatt az idei lesz a több mint ötezer állatot bemutató sóstógyógyfürdői látványosság legjobb szezonja, az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot. nlcafe
 • Zarándokhagyomány: csűrökben, szénában hajtják álomra a fejüket – képgaléria! Oszd meg!

  Az apostolok lován Székelyudvarhelyről Csíksomlyóra tartó zarándokok számos régi búcsús szokás és hagyomány részesei.

  A falvak népe a kapukban várja érkezésüket, jótevők vendégelik meg őket, éjszakai szállást pedig hagyományosan Lenkútnál, a lövétei gazdák csűrjeiben kapnak. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia immár két évtizede szervezi meg a pünkösdi gyalogos utat. Az elszállásolás ősi zarándokhagyományt követ: régen az útvonal mentén esteledőket a gazdák lehetőségeik szerint szállásolták el. A megfáradt zarándokok nem kívánnak sokat, csak tudják valahol álomra hajtani a fejüket. Pünkösdkor felénk is melegek az éjszakák, így kézenfekvő megoldás volt a kezdetektől a csűrökben, szénapadláson való hálás. A lövétei gazdák nyári szállásán, Lenkútnál két éjszakát töltenek az erre vállalkozók. Idén több mint háromszázan alszanak ott. A szervezők feladata, hogy beosszák az öt csűrbéli lehetőséget, amelyeket színekkel jelöltek meg, és mindenkinek van egy jelképes gazdája is. A nagy csomagokat teherautó szállította a helyszínre. Kipakolás után vacsoráztak, majd hamar takarodót fújtak, hiszen hajnalban indulniuk kell a zarándokoknak tovább. További képek: Fotók: Barabás Ákos szekelyhon
 • Erdély el fog szakadni Romániától

  A román lapba , Ilie Șerbănescu írt elemzést, amelyet a kolozsvaros.ro közölt magyarul.

  A neves közgazdász és egykori reformügyi miniszter szerint az ország új elnöke nem kerülheti meg, hogy Erdély és Románia folyamatos távolodásával foglalkozzon. A szakember rámutat. minden régiók a politikai határoktól függetlenül a gazdasági, hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak. Úgy látja, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben. Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak.
  Miközben Brassóból, vagy Nagyszebenből nem vezet gyorsforgalmi út Bukarestbe, az autópályák nyugat felől “megérkeztek Románia határaihoz, és Erdélyből is elindultak nyugat felé”. A külföldi befektetések “leragadnak” Erdélyben, és a Johannis személyétől remélt német tőkebeáramlás is csak a Kárpátok ívéig jut el. Șerbănescu rámutat: Temesvárt és Kolozsvárt hetente néhány repülőjárat köti össze Bukaresttel, míg ezeket a városokat hetente több tíz járat kapcsolja Budapesthez, Bécshez, és Frankfurthoz.
  A politikum végül követi majd a gazdaságot. Erdély Bukarestről való „leválása” valószínűleg már csak idő kérdése – vonja le a következtetést a szerző.
  A szerző ugyanis nem kevesebbet állít, mint, hogy “már javában zajlanak a tárgyalások” a nagyhatalmak között Erdély leválásáról, amelyeknek Románia “csak egyszerű nézője”.
   
  alfahír
 • Szavak sincsenek Pumped Gabo anyaszült meztelen fotójára (+18)

  Pumped Gabo az Instagram-oldalán mutatta meg tökéletesen kidolgozott testét, a fiatal lányok nagy örömére.

  Gabo sérülést szenvedett, amikor harcba szállt az egyik barátjáért, ezért egy darabig el kellett búcsúznia az edzésektől. Hogy addig se maradjanak a rajongók kidolgozott izmok nélkül, megosztott velük egy régebbi képet. De nem is akármilyet: Gabo ugyanis teljesen meztelenül pózol a tükör előtt, csak egy apró törölközőt tart maga elé. Ezzel a képpel emlékszik vissza a „régi, szép” időkre, amikor a teste csúcsformában volt.

  https://www.instagram.com/p/ByqO04yp3fm/ blikk
 • Bódi Guszti hihetetlen őszinteséggel mesélt a házasságáról: „44 éve nem tudom, kivel fekszem le”

  Budapest — A modern világ folyamatosan alakítja a régi tradíciókat, de a lovári roma Bódi házaspár, Margó (57) és Guszti (60) a mai napig hűek az ősi szokásokhoz.

  A mulatószenészek 44 éve élnek együtt, ám ahogy a NőComment! vasárnapi (Spektrum Home, 17 és 22 óra) adásának felvételén elárulták, sosem látták még egymást ruha nélkül.

  – Negyvennégy éve nem tudom, kivel fekszem le, mert mindig sötét van – jelentette ki Bódi Guszti, akinek az a természetes, hogy még nem találkozott a meztelen igazsággal.

  – Mi ebben nőttünk fel. Esküszöm, az édesanyámat se láttam soha ruha nélkül a bokájától felfelé.

  A Fekete Szemek énekese a talkshow forgatásán elárulta, tudja, hogy mások számára ez meglepő lehet, ők azonban szeretnek így élni. Felesége, Margó szerint ennek pofonegyszerű oka van.

  – Mi nagyon szemérmesek, szégyellősek vagyunk. Amióta a fiúknak elkezdett serkenni a bajuszuk, még fürdőruhára sem vetkőzünk előttük, strandon sem voltunk együtt – bizonygatta Bódi Margó, aki a Blikknek arról is mesélt, hogy a tradícióik a hétköznapi öltözködést is meghatározzák.

   – A szoknyának takarnia kell a térdet, de akkor is, ha leülünk, mert ha nem, az szexuális kihívásnak minősül. Szokásaink a mély dekoltázst sem engedik, így sosem veszek fel kivágott felsőt, mert nem hozhatom kellemetlen helyzetbe az uramat, például az asztalnál, a tálalásnál – magyarázta az énekesnő.

  Margó elárulta, azért is mindennap tesz, hogy az ura szépnek lássa már reggel.

  – Korábban kelek, hogy rendbe tegyem magam. Engem Guszti még kócosan, csipás szemmel nem látott! Kiengedni sem szoktam a hajam, valamennyire mindig össze van fogva. Igaz, így 57 évesen illene kontyot hordanom, hatvan felett pedig kendőt, de ezt már nem biztos, hogy betartom majd – nevetett Margó, kiemelve, Guszti sosem követelte meg a tradíciók betartását, saját indíttatásból teszi.

  – Amikor Gusztihoz vendég jön, mi, asszonyok nem ülünk hozzájuk, maradunk a konyhában.

  Családban marad a bizalmas

  Meglepő szokás, de Bódi Margó elárulta, a lovári roma asszonyok „nem tartanak” közeli barátnőt sem.

  – A barátnő az, aki minden titkot tud, de ő az első, aki elárul – jelentette ki az énekesnő.

  – A család azonban szent, így nekünk általában a család nőtagjai a bizalmasaink, nekem a menyeim, a lánytestvéreim és Guszti lánytestvérei.

  blikk
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
 • 3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban – videó

  A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.

  Az 1976 óta működő utazócirkusz a közelmúltig élő állatokkal dolgozott, most azonban úgy döntött, eljött a változás ideje, felhagy az állatok kizsákmányolásával. Helyettük – a világon elsőként – az akrobaták és a bűvészek között hatalmas, csillogó elefántok, lovak és halak virtuális vetületei tűnnek fel a porondon. Egy interjúban a szóvivő Katja Burkard így fogalmazott a cirkusz döntésével kapcsolatban:
  A hologram egy nagyon korszerű megoldás arra, hogy állatok kizsákmányolása helyett okozzunk felejthetetlen állatos élményt a nézőknek”.
  A cirkusz a Bluebox és az Optoma cégekkel együttműködve tizenegy ZU850 lézer-kivetítő üzembe helyezésével hozza létre az egyedülálló látványt. A projektor óriási felbontásban vetíti ki az állatokat, így azok térbeliséget kapnak, szinte életre kelnek. Az élő állatok alkalmazása egyébként egyre inkább elavult gyakorlatnak számít. Nagy-Britanniában például jelenleg egy olyan törvényjavaslaton vitatkoznak, amely 2020-tól megtiltaná az utazó cirkuszok számára az élő állatok alkalmazását. Ez a tilalom jelenleg már 45 országban életbe lépett világszerte. fidelio
 • Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark – videó

  Az állatkert ezzel már másodjára győzött a kategóriájában. Az igazgató szerint 22 éves fennállásuk óta ez lesz az egyik legjobb szezonjuk.

  A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. Az egyik független állatkerti elemző szervezet felmérésének eredményét csütörtökön ismertették Nyíregyházán. Anthony Sheridan állatkertszakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatólétszám alatti kategóriában 44 állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben – két másik dániai állatparkkal holtversenyben – elért elsőségét. A kiemelkedő jelentőségű állatkollekciójával, folyamatos fejlesztéseivel Európa legjobb 12 állatkertje közé emelkedett a nyíregyházi Sóstó Zoo. Az értékelési rendszer nem változott az elmúlt évekhez képest. Az állatkerteket a látogatói szám mellett a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálták. A három évvel ezelőtt elért eredményéhez képest a Nyíregyházi Állatpark növelni tudta pontjainak számát úgy, hogy ebben még nincsenek benne például a folyamatban lévő, csaknem 22 millió euró (7 milliárd forint) értékű beruházási csomag befejezéséért adható pontok sem. https://www.facebook.com/sostozoo/videos/2105232496395831/ Hozzátette, extra pontokat kapott a park például új állatházak és állatkifutók létrehozásáért, a hatnyelvű információs táblák kihelyezéséért, a kiemelkedő oktatási tevékenységért, de botanikában, erőforrás-gazdálkodásban és információközlésben egyaránt sikerült előbbre lépnie. A díjátadással egybekötött eseményen Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, hogy 22 éves története alatt az idei lesz a több mint ötezer állatot bemutató sóstógyógyfürdői látványosság legjobb szezonja, az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot. nlcafe
 • Zarándokhagyomány: csűrökben, szénában hajtják álomra a fejüket – képgaléria! Oszd meg!

  Az apostolok lován Székelyudvarhelyről Csíksomlyóra tartó zarándokok számos régi búcsús szokás és hagyomány részesei.

  A falvak népe a kapukban várja érkezésüket, jótevők vendégelik meg őket, éjszakai szállást pedig hagyományosan Lenkútnál, a lövétei gazdák csűrjeiben kapnak. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia immár két évtizede szervezi meg a pünkösdi gyalogos utat. Az elszállásolás ősi zarándokhagyományt követ: régen az útvonal mentén esteledőket a gazdák lehetőségeik szerint szállásolták el. A megfáradt zarándokok nem kívánnak sokat, csak tudják valahol álomra hajtani a fejüket. Pünkösdkor felénk is melegek az éjszakák, így kézenfekvő megoldás volt a kezdetektől a csűrökben, szénapadláson való hálás. A lövétei gazdák nyári szállásán, Lenkútnál két éjszakát töltenek az erre vállalkozók. Idén több mint háromszázan alszanak ott. A szervezők feladata, hogy beosszák az öt csűrbéli lehetőséget, amelyeket színekkel jelöltek meg, és mindenkinek van egy jelképes gazdája is. A nagy csomagokat teherautó szállította a helyszínre. Kipakolás után vacsoráztak, majd hamar takarodót fújtak, hiszen hajnalban indulniuk kell a zarándokoknak tovább. További képek: Fotók: Barabás Ákos szekelyhon
 • Erdély el fog szakadni Romániától

  A román lapba , Ilie Șerbănescu írt elemzést, amelyet a kolozsvaros.ro közölt magyarul.

  A neves közgazdász és egykori reformügyi miniszter szerint az ország új elnöke nem kerülheti meg, hogy Erdély és Románia folyamatos távolodásával foglalkozzon. A szakember rámutat. minden régiók a politikai határoktól függetlenül a gazdasági, hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak. Úgy látja, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben. Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak.
  Miközben Brassóból, vagy Nagyszebenből nem vezet gyorsforgalmi út Bukarestbe, az autópályák nyugat felől “megérkeztek Románia határaihoz, és Erdélyből is elindultak nyugat felé”. A külföldi befektetések “leragadnak” Erdélyben, és a Johannis személyétől remélt német tőkebeáramlás is csak a Kárpátok ívéig jut el. Șerbănescu rámutat: Temesvárt és Kolozsvárt hetente néhány repülőjárat köti össze Bukaresttel, míg ezeket a városokat hetente több tíz járat kapcsolja Budapesthez, Bécshez, és Frankfurthoz.
  A politikum végül követi majd a gazdaságot. Erdély Bukarestről való „leválása” valószínűleg már csak idő kérdése – vonja le a következtetést a szerző.
  A szerző ugyanis nem kevesebbet állít, mint, hogy “már javában zajlanak a tárgyalások” a nagyhatalmak között Erdély leválásáról, amelyeknek Románia “csak egyszerű nézője”.
   
  alfahír
 • Szavak sincsenek Pumped Gabo anyaszült meztelen fotójára (+18)

  Pumped Gabo az Instagram-oldalán mutatta meg tökéletesen kidolgozott testét, a fiatal lányok nagy örömére.

  Gabo sérülést szenvedett, amikor harcba szállt az egyik barátjáért, ezért egy darabig el kellett búcsúznia az edzésektől. Hogy addig se maradjanak a rajongók kidolgozott izmok nélkül, megosztott velük egy régebbi képet. De nem is akármilyet: Gabo ugyanis teljesen meztelenül pózol a tükör előtt, csak egy apró törölközőt tart maga elé. Ezzel a képpel emlékszik vissza a „régi, szép” időkre, amikor a teste csúcsformában volt.

  https://www.instagram.com/p/ByqO04yp3fm/ blikk
 • Bódi Guszti hihetetlen őszinteséggel mesélt a házasságáról: „44 éve nem tudom, kivel fekszem le”

  Budapest — A modern világ folyamatosan alakítja a régi tradíciókat, de a lovári roma Bódi házaspár, Margó (57) és Guszti (60) a mai napig hűek az ősi szokásokhoz.

  A mulatószenészek 44 éve élnek együtt, ám ahogy a NőComment! vasárnapi (Spektrum Home, 17 és 22 óra) adásának felvételén elárulták, sosem látták még egymást ruha nélkül.

  – Negyvennégy éve nem tudom, kivel fekszem le, mert mindig sötét van – jelentette ki Bódi Guszti, akinek az a természetes, hogy még nem találkozott a meztelen igazsággal.

  – Mi ebben nőttünk fel. Esküszöm, az édesanyámat se láttam soha ruha nélkül a bokájától felfelé.

  A Fekete Szemek énekese a talkshow forgatásán elárulta, tudja, hogy mások számára ez meglepő lehet, ők azonban szeretnek így élni. Felesége, Margó szerint ennek pofonegyszerű oka van.

  – Mi nagyon szemérmesek, szégyellősek vagyunk. Amióta a fiúknak elkezdett serkenni a bajuszuk, még fürdőruhára sem vetkőzünk előttük, strandon sem voltunk együtt – bizonygatta Bódi Margó, aki a Blikknek arról is mesélt, hogy a tradícióik a hétköznapi öltözködést is meghatározzák.

   – A szoknyának takarnia kell a térdet, de akkor is, ha leülünk, mert ha nem, az szexuális kihívásnak minősül. Szokásaink a mély dekoltázst sem engedik, így sosem veszek fel kivágott felsőt, mert nem hozhatom kellemetlen helyzetbe az uramat, például az asztalnál, a tálalásnál – magyarázta az énekesnő.

  Margó elárulta, azért is mindennap tesz, hogy az ura szépnek lássa már reggel.

  – Korábban kelek, hogy rendbe tegyem magam. Engem Guszti még kócosan, csipás szemmel nem látott! Kiengedni sem szoktam a hajam, valamennyire mindig össze van fogva. Igaz, így 57 évesen illene kontyot hordanom, hatvan felett pedig kendőt, de ezt már nem biztos, hogy betartom majd – nevetett Margó, kiemelve, Guszti sosem követelte meg a tradíciók betartását, saját indíttatásból teszi.

  – Amikor Gusztihoz vendég jön, mi, asszonyok nem ülünk hozzájuk, maradunk a konyhában.

  Családban marad a bizalmas

  Meglepő szokás, de Bódi Margó elárulta, a lovári roma asszonyok „nem tartanak” közeli barátnőt sem.

  – A barátnő az, aki minden titkot tud, de ő az első, aki elárul – jelentette ki az énekesnő.

  – A család azonban szent, így nekünk általában a család nőtagjai a bizalmasaink, nekem a menyeim, a lánytestvéreim és Guszti lánytestvérei.

  blikk
[kleo_gap size=”27px”]

WEEK SUMMARY TITLES

 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • MMA: Borics Ádám óriási KO-val nyert New Yorkban – videók

  Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borics Ádám szenzációs győzelmet aratott a New York-i Madison Square Gardenben rendezett Bellator 222-es gálán, pehelysúlyban.

  Az mmafighting.com beszámolója szerint a veretlenségét megőrző magyar harcos egy repülő térdrúgással ütötte ki az amerikai ellenfelét, Aaron Picót. A beszámoló szerint a birkózó erényeit csillogtató Aaron Pico kezdte jobban az összecsapást, ám hiába nyerte meg az első menetet, hiába uralta a harc nagy részét, a második menetben Borics Ádám egy óriási repülő térdrúgással kiütötte, így az amerikai harcos egymás után a második kiütéses vereségét szenvedte el. A 25 éves magyar harcos továbbra is veretlen, mérlege 13–0. Borics a Bellatorban a negyedik összecsapásán a negyedik győzelmét aratta. A kiütés: https://www.facebook.com/BellatorMMA/videos/459848848140514/ A teljes harc: nemzetisport
 • Tragédia: egy férfi és egy gyerek holttestét emelték ki a Nyékládháza melletti tóban elsüllyedt autóból

  A rendőrök két holttestet találtak a Nyékládháza mellett lévő tóban elsüllyedt autóban.

  Egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba 2019. június 14-én 23 óra előtt. A katasztrófavédelem munkatársai a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg -írja a Police.hu.

  Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

  blikk
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk
 • 50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

  Mit csinál egy környezettudatos anya, ha a gyerek chipset kíván? Mit használnak babasampon helyett?

  Hogyan csökkent le egyetlen pici szemetes méretűre a heti hulladékmennyiségük pár év alatt? Egy kétgyerekes anyukával beszélgettünk. Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával. Évek óta ismerem, de csak nemrég tudtam meg róla, hogy a hulladékmentesség elkötelezett híve. Nem kampányol harsányan, de annál intenzívebben foglalkozik a témával. Ő moderálja a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megye Facebook-oldalt, ahol csupa egyszerű és kreatív ötletet oszt meg társaival együtt azoknak, akik igyekeznének kevesebb hulladékkal terhelni a környezetüket. Arról beszélgettünk, milyen kisgyerekesként a zero waste-gyakorlat jegyében élni. Vágjunk a közepébe. Mennyi szemetet termeltetek mondjuk 5 évvel ezelőtt és hogy állsz vele most? Négy fős család vagyunk és van egy körülbelül 15-20 literes kiskukánk. Ez régebben hetente háromszor telt meg – ma már csak egyszer. Mikor és milyen hatásra kezdtél el a zero waste témájával foglalkozni? Amikor a kisfiam egy éves volt – vagyis 2016 novembere körül -, elég sokat olvastam a mosható pelenkáról. Arra gondoltunk, talán könnyebb lesz átállnia a szobatisztaságra, ha nem a kidobható változatot használjuk. Aztán kiderült, hogy a mosható pelenkás babák kábé ugyanúgy válnak szobatisztává, mint az eldobható pelenkások – csak annyi a különbség, hogy láthatóan kevesebb a szemét.” “Már akkor is szelektíven gyűjtöttük a szemetet – és a szelektívben is látszik a különbség. Akkor két zsák műanyagot tettünk ki – ma már csak egyet. Aztán tagja lettem a “Háztartásom hulladék nélkül” névre hallgató Facebook-csoportnak, ahol egymás után jöttek az ötletek, mindenki megosztotta, mit hogyan csinál. Lelkiismereti kérdéssé is vált ez benned? Fontossá vált, hogy kevés szemetet termelj? Most már igen. Persze ez fokozatosan alakult ki, ahogy figyelemmel kísértem a háztartási ötleteket. Láttam, hogy mások kis zsákokat varrnak, amiben veszik a kenyeret meg a zöldséget, és én is szerettem volna ilyet. Nagyon megtetszett, jópofa volt, hogy hálós, mintás zsákokba lehet pakolni, nem a nejlonzacskóba – tehát környezetbarát is. Ezért vettünk egy varrógépet és én is elkezdtem ilyen kis textilzsákokat varrogatni. Ez volt az első lépés. Hogy képzeljük el egy bevásárlásodat? Mi már nem járunk bevásárlóközpontokba, mert az élelmiszert ilyen alternatív módon egyszerűbb megvenni helyi boltokban és kistermelőknél. A második lépés, amin például el lehet gondolkodni, hogy miként vásárolunk húst és felvágottat. Hiszen a gyümölcs és a pékáru nem nehéz kérdés: ezt megoldod a zsákkal. De mi a helyzet a sajttal, a felvágottakkal? A zero waste elve alapján ezeket általunk vitt dobozban lehet hazavinni, de ez a nagyobb szupermarketekben nem mindenütt elfogadott, sok helyen még nem nézik jó szemmel, a saját higiéniai előírásaik miatt. Ezért egyszerűbb ezt kisebb üzletekben, kistermelőknél elintézni. Megtervezzük a bevásárlásainkat, például kedden elmegyünk a henteshez, annyi dobozt viszünk, amennyi kell – szerdán meg mondjuk a tejboltba megyünk és annyi üveget viszünk, amennyire szükség van. Több zöldség-gyümölcsfajtát nem is kell megvenned. Mit termesztesz itthon? Cseresznyét, meggyet, barackot, körtét, szilvát, ribizlit. Fűszernövényeink is vannak: bazsalikom, tárkony, rozmaring, menta. Zöldségféléket is termesztünk. Elég sok minden van, ahhoz képest, hogy nem is túl nagy a telek. Gabonafélékhez, magvakhoz is saját doboz segítségével jutsz hozzá? Igen. Most már a rizst is a piacon vásárolom a magosnál, aki egy hatalmas zsákból méri ki. Mi a helyzet a tejjel? A tejet saját üvegben – a félreértések elkerülése végett: üvegből van, nem palack, a szerző – vesszük. Az üveget könnyen lehet fertőtleníteni: kifőzni, forrázni. Egy részét tartósítjuk is egyből úgy, hogy joghurtot készítünk belőle. Oltóanyaggal? Nem. Egy liter tejet felforralok, és belekeverek egy kis doboz joghurtot. Így kapok egy liter joghurtot, amit tovább tudok oltani. Így lesz végül egy kis doboz joghurtból négy-öt kilónyi. Kifőzött befőttes üvegben tárolom. Tíz-tizenkét óra kell neki és kész is van. Tejfölt is szoktál készíteni? Nem, de azt is saját üvegbe tudom kérni a tejboltban. Mindebből arra következtetek, hogy te magad főzöl, nem rendelitek az ételt. Igen, de nem egyszerű. Bár volt, hogy elvittük a saját dobozunkban a gyümölcslevest az étteremből, viszont azt sehogy sem tudtam megértetni, hogy a pizzába szúrt háromágú műanyagot nem kérem. Az ilyen szituációkat úgy kerüljük ki, hogy nem rendelünk. Bevallom, ha pizzát rendelek, pillanatnyilag eszembe sem jut ez a kis műanyag. Ehhez azért komoly szemléletváltásra van szükség. Szerintem sok mindenre szépen fokozatosan jön rá az ember – aztán egymás után jönnek az ötletek és rájössz, hogy jé, ezt így is lehet csinálni. A gondolat először érlelődik, pár hétig, vagy hónapig, aztán elkezded máshogy csinálni. Milyen gondolatisággal társul ez nálad? Aggódsz a Föld jövőjéért? A gyerekeidéért, az unokáidért? A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni. Ám ha nem vásárolok műanyagot, akkor az étel, amit megeszünk, bennünk eltűnik, amit komposztálunk, eltűnik a komposztban. Így nem megy ki tőlünk túl sok olyan dolog, ami terhelné a környezetet, vagy használhatatlan lenne. Mit használsz mosogatáshoz? Sima mosogatószert, de az eszköz mosogatókefe és Luffa szivacs. Utóbbi még olcsóbb is, mint az eldobható műanyag szivacs. Hogy érzed, ezzel a változással könnyebb, vagy nehezebb lett az életed? Sokak számára ez is szempont. Annyiban nehezebb, hogy előre kell mindig gondolkodnom és terveznem. Az biztos, hogy sokkal egyszerűbb bevásárolni egy helyen, aztán kidobni a szemetet a “semmibe”. De ezzel a tudattal már nem tudnék együtt élni. A lelkiismeretemnek így könnyebb, ha előre tervezek. És nem kell szuperképesség mindehhez, bárki megteheti. Ha valaki szeretné csökkenteni az otthoni szemetét, de nem tudja, mivel kezdje, te mit javasolnál neki? A legegyszerűbb, ha nem kér több műanyag zacskót – ilyenkor vagy visz magával otthonról egy nejlont, vagy textiltáskát használ. Ha a zacsit kiiktatja, már azzal is szignifikánsan sokat tesz, és ő is látni fogja, hogy a háztartásában nem fog ott gyűlni a sok műanyag zacskó egy csomóban. Hogyan komposztálsz? Nekünk nincs külön komposztálónk, csak a kertben letettünk egy magunk készítette komposztkeretet és oda dobáljuk a zöldség-gyümölcshéjat, faleveleket. A levágott füvet a kultúrnövények köré rakjuk, így kevésbé szárad ki a földjük, jobban tartja a nedvességet és nem gyomosodik annyira. A gyerekeidnek hogyan tervezed továbbadni a szemléletedet? Látják a mintát: hogy tejboltban vesszük a tejet, hogy a pékségben saját zsákunkba kérjük a kenyeret, és ők is segítenek kipakolni otthon. Ha ezt látják, ezt fogják megszokni, ez lesz számukra a normalitás. Ha kérdeznek, elmagyarázzuk, hogy ezt azért nem vesszük meg, mert műanyagban van. A gyerekjátékok választásánál is környezettudatos szempontok szerint döntesz? Igen. Van is egy Természetes játékok elnevezésű Facebook-csoport. Ma már csak fajátékot veszünk és abból is keveset. Nincs ajándékdömping: karácsonyra vagy szülinapra egy ajándékot kap mindenki. Nedves törlőkendőt használsz a babának? Úgy tudom, elvileg nem is szabadna lehúzni a vécében. Nem. A mosdóban mosom le a popsiját. De varrtam egyébként régi pelenkából négyzet alakú törlőkendőt, és ha szükség van rá, azt használom benedvesítve. A gyerekes szülők számára a ruházkodás állandó kérdés. Ezt hogy oldod meg a zero waste jegyében? Használt ruhát vásárolok a gyerekeknek. Akkor veszünk újat, ha valamit nagyon nem találunk használtan. A gyerekek tisztálkodásához is szappant használsz tusfürdő helyett? Igen. Sokféle szappant lehet kapni papírdobozban, vagy éppen csomagolás nélkül. Hajmosás? Samponszappant használok. A gyerekeknek is. A vízzel mennyire tudtok spórolni? Sokszor a gyerekek fürdővizét, szürke vizet használunk vécéöblítésre. Az általad indított Facebook-csoport, a Háztartásom hulladék nélkül – Dél-Kelet Pest megyéről mit kell tudni? Ez egy régiós csoport, az országos oldal alcsoportja, amiből több is van, például például létezik csoport a Dunakanyarban élőknek vagy Bács-Kiskun megyében, Miskolc és vonzáskörzetében stb. Sok ötletet osztunk meg, amivel egymást lelkesítjük. Mi az, amit élvezel a hulladékmentességben? Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen korlátozó gyakorlatban is megtalálhatja az ember azt, ami jó. Például jó dolog, hogy megismernek, mosolyognak az üzletekben, természetességgel veszik el a dobozt, nem kell magyarázkodnod – közelebb hozza az embereket. A hulladékmentes közösségben eszközöket is meg tudunk osztani egymással. Az emberi kapcsolatok mellett a fontos szempont a spórolás. Átgondolod, és céltudatosan vásárolsz, amivel rengeteg pénzt megspórolsz. Mi körülbelül 50 ezer forintot takarítunk meg havonta. Mi van, ha megkívántok egy csokit, fagyit vagy csipszet? Bűntudattal megveszitek? Mindig próbáljuk helyettesíteni. A nasi például aszalt gyümölcs, diák csemege. A csokit papír-alufólia csomagolásban vásároljuk meg, a fagyit pedig tölcsérbe kérjük a fagyizóban, sőt, a süteményt is tudjuk dobozban kérni. A chipsről lemondtunk, és az az érdekes, hogy ha néha összefutunk ilyesmivel, már nem ugyanaz az érzés. Egy bolti krémtúrót kóstolva is túl édesnek érezzük az ízét, akárcsak az ízfokozós csipszek esetében. szeretlekmagyarorszag
 • Kiderült: Hosszú Katinka újra szerelmes – Exkluzív fotók a pasijáról

  Barcelona — Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

  A háromszoros olimpiai bajnok úszónő túllépett magánéleti válságán, s viharos válása után csak úgy ragyog a boldogságtól. Közösségi oldalain is újra mosolygós képeket oszt meg, s a versenyeken is remekel. Eddig csak sejteni lehetett, hogy mindez egy új szerelemnek köszönhető, ám a Blikk szemfüles olvasó-riportere Barcelonában le is fotózta a sportolót, amint kedvesével kézen fogva nézelődik a város nevezetes útján, a La Ramblán.

  Hosszú Katinka és szerelme még egy kis fagyizásra is szakított időt Barcelonában /Fotó: Olvasóriporter

  – Sétáltam a családommal, amikor egy izmos fiatal lányt láttam meg magam előtt. Gondoltam, elölről is megnézem, ki az, aki ennyire sportos, és akkor derült csak ki, hogy bizony Katinka! – mesélte lapunknak Petra, a Blikk olvasó-riporterének jár a 10 ezer forintos jutalom.

  – Nem tudom, ki volt vele, nem akartam a közelükbe menni, és a feltűnő fotózással megzavarni a boldogságukat. Lerítt róluk, mennyire odavannak a másikért, kézen fogva ballagtak, tízméterenként összebújtak, megcsókolták egymást. Arra gondoltunk, nem tarthat régóta a kapcsolatuk, ha ilyen sűrűn és hevesen ölelkeznek. Vagy tíz percig mentünk egy irányba, még azt is láttuk, ahogyan fagylaltot vesznek, aztán másfelé mentek. Jó volt látni, hogy Katinka ilyen boldog.

  Katinka és párja élvezte a lazítást, kéz a kézben sétáltak a La Ramblán, Barcelona híres utcájában /Fotó: Olvasóriporter

  Kerestük a bajnoknő stábját, de azt a választ kaptuk, Hosszú a világbajnoki felkészülésére kíván koncentrálni, magánjellegű kérdésekben nem szeretne megnyilvánulni.

  Az elmúlt másfél évben kemény magánéleti válságon kellett túltennie magátviharos hónapokat követően elvált amerikai edző-férjétől, Shane Tusuptól (31). Ezután versenyzőtársa, Dudás Dániel (25) oldalán kereste a boldogságot, később arról írtak, civil, azaz nem az úszótársadalomból „érkezett” férfi ostromolja szerelmével.

  Élvezték a városi nézelődést, szinte egyfolytában átölelték egymást /Fotó: Olvasóriporter

  „Egyelőre nem akarja túl közel engedni magához az udvarlót; ez érthető is, nem szeretne ismét csalódni” – mondta az elmúlt év végén a Hot! című lapnak egy bennfentes.

  Nem tudni, a képeken ezzel a férfival látható-e, de ismét boldog a bajnoknő!

  Hét arany

  Hosszú Katinka „hivatalos ügyben” tartózkodik Barcelonában, nem pihenni ment: a spanyol városban rendezik a hét végén a Mare Nostrum elnevezésű, többfordulós verseny zárókörét – az előző két viadalt (amelyeken hét aranyat nyert a magyar klasszis) Monte-Carlóban és Canet-en-Roussillonban tartották.

  blikk