Friss hírek, érdekességek

info
[rev_slider_vc alias=”news-magazine”]
[kleo_news_ticker posts_query=”size:10|order_by:date|post_type:post”]
[kleo_news_focus name=”Főhírek” posts_query=”size:4|order_by:date|post_type:post|categories:6,7,15″][kleo_divider icon=”0″ text=”Hirdetés”][kleo_gap size=”30px”]
 • Már a vidéki fesztiválokat is felfedezték a külföldi turisták

  Magyarország egyfajta fesztivál-nagyhatalommá nőtte ki magát az elmúlt évek során.

  Egymást érik ugyanis az olyan nagy zenei rendezvények, mint a Volt, a Balaton Sound, a jelenleg is zajló Sziget, és a nemsokára kezdődő Strand fesztivál. De egyre több a művészeti tematikájú rendezvény is, amely vonzza a belföldi és a külföldi turistákat egyaránt.
  Egy 2011-es brit kutatás arról írt, hogy néhány éven belül a fesztiválok jelentik majd a turizmus új trendjét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már valóban sokat változtak az utazási szokások, és az is közismert tény, hogy

  a turizmus jelentős gazdasági potenciált jelent

  a befogadó országok számára – jelentette ki Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.
  Közönség az Anna and the Barbies koncertjén a 29. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2019. július 19-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
  Arról is beszélt, hogy ma már különböző érdeklődési körök, programok és lehetőségek közül választhatnak azok, akik utazni szeretnének. Hangsúlyozta, sokáig nem volt egyértelmű, de ma már mindenki tisztában van azzal, hogy egy ország turizmusát az események száma és sokszínűsége határozza meg a legjobban.

  Színvonalas programok minden évben

  Magyarország és azon belül Budapest kiemelten figyel arra, hogy minden korosztálynak megfelelő mennyiségű és színvonalú rendezvényt szervezzen minden évben – mondta el. Hozzátette, az is fontos szempont, hogy olyan vendégek érkezzenek, akik szeretik és megbecsülik a magyar kultúrát és annak értékeit.
  Véleménye szerint minőségi vendégnek az minősül, aki kereskedelmi szálláshelyeken tölt el több éjszakát, valamint fogyasztója lesz a magyar kulturális termékeknek. Hozzátette, nemcsak a koncerteket, fesztiválokat és színházi előadásokat kell ez alatt érteni, hanem magát a várost is, hiszen

  Budapest akár sokadik látásra is tartogat meglepetéseket egy vendég számára.

  Bán Teodóra kiemelte, Budapest évek óta nagyon komoly teljesítményt nyújt a nyári szezonban. A fesztiválok mellett megemlítette a hat évvel ezelőtt felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadot, ahol minden évben számos világsztár és nagy társulat lép fel. Egyértelműen elmondható, hogy a kulturális turizmus résztvevője minden olyan szabadidős turista, aki Magyarországra vagy Budapestre érkezik és eltölt néhány napot az országban – erről beszélt Erdei Bálint, a Magyar Utazásszervezők és Irodák Szövetségének elnöke. Mint mondta, megjelent az úgynevezett „city break” fogalma is, ami azt jelenti, hogy csak 2-3 napot, például egy hosszabb hétvégét tölt el egy turistacsapat.
  Budapest, 2019. augusztus 8. Jain (Jeanne Galice) francia énekesnő koncertje a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 7-én. MTI/Sóki TamásSziget fesztivál (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

  Önálló turisztikai termék

  Szerinte ma már a kulturális turizmus egy önálló turisztikai termék, mert a turisták kimondottan a kulturális motiváció miatt kelnek útra. Ez azt jelenti, hogy az úti cél kiválasztásánál a legfontosabb egy konkrét esemény vagy egy konkrét hely és város megtekintése. Ilyen helyszínekben Magyarország is bővelkedik, hiszen rengeteg az építészeti műemlék, szinte egész nyáron követik egymást a fesztiválok, de ide tartoznak a tanulmányutak és egy-egy koncert vagy operett is. Erdei Bálint kitért a hazai fesztiválokra is, amelyek

  minden évben nagyszámú turistát vonzanak a városba.

  Ezt mutatja az is, hogy az idei Sziget fesztivál első napján körülbelül 95 ezer látogató volt, ami majdnem kiteszi például Székesfehérvár lakosságát. Hozzátette, míg a vidéki fesztiválokon korábban inkább csak a hazai lakosság vett részt, ma már ezek is sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a külföldi vendégek körében is.
  szerző: hirado.hu
  forrás: Kossuth Rádió
 • Naná! Újra divat a Balaton, nagyobb, mint valaha!

  Ma már nemcsak kedvelt nyaralóhely a tó és környéke, hanem a különlegesen jó ételek és italok fogyasztására is lehetőséget nyújtanak az itt található pincészetek, éttermek, bisztrók és cukrászdák.

  Vizibiciklik napfelkeltekor Balatonmáriafürdőnél (Fotó: MTI/Varga György)(Fotó: MTI/Varga György)
  A Balaton északi partján, a Balaton-felvidék vulkanikus, kiváló kitettségű lejtői évszázadok, sőt évezredek óta érlelik a zamatos szőlőt. A legkiválóbb balatoni fehérborok talán Badacsony tanúhegyein teremnek. A Kisörsi-hegy déli lejtőjén magánarborétum húzódik meg. Az első ritka fenyőfajtákat Folly Gyula, a pécsi Zsolnay család háziorvosa hozta ide, aki a terület akkori birtokosaitól, a Csigó családtól kapott engedélyt a legmeredekebb, sziklákkal tarkított terület beültetésére. Mára ezek a százéves telepítések „fenyőmúzeumként” pompáznak a Balaton mindig elegendő párát kibocsátó vize fölött – hangzott el az M1 Itthon vagy! című műsorában.

  Az arborétum csaknem fele ma is szőlőültetvény,

  ahol szinte az összes borvidékre jellemző fajta megterem, elegendő utánpótlást nyújtva a látogatók hűsítő fröccsözéseihez. Az egyik különleges italuk a budai zöld, egy frissebb, citrusos–zöld almás karakterű bor, amelyből a fröccs is kiváló. De a hely a kisebbeknek is kedvez, hiszen szörpök is készülnek, például levendulából és citromfűből.
  (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)A kép illusztráció (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)
  Az arborétumban nemcsak jó italokat lehet fogyasztani, remek ételek is várják a látogatókat, akik a nyitott látványkonyhának köszönhetően meg is nézhetik, hogyan készül a kért fogás. A meleg nyári napokon ugyanakkor sokan csak nassolgatni szeretnek a bor mellé, és erre kiváló javaslat néhány szelet finom sajt.

  Hobbiból hivatás

  Nemesvámoson, a Tekeres-völgy bejáratánál, a Kovács család több mint tíz éve foglalkozik sajtkészítéssel. Eleinte lovakkal foglalkoztak, a családfő ugyanis fogathajtásban versenyzett. A közel harminc ló mellé a család hobbiból vett egy tehenet. A magyar és svájci sajtkészítő kurzusok elvégzése után vettek még teheneket, ma már 20 van, és sajtműhelyük minden nap termel.

  Balatonfüredet már régóta az északi part patinás városaként ismerik,

  a több mint 200 éves fürdőtelep körül kialakult polgári környezetével együtt. A fürdőtelep központjában, a mai Blaha Lujza utca egyik csinos háza 224 éve épült, családi villaként. Később a telep körorvosa bérelte ki lakásnak az emeletet, rendelőnek a földszintet, szemben pedig gyógyszertárat nyitott. Aztán, ahogy egyre népszerűbb lett a balatoni fürdés és a város, egyre több étteremre, kocsmára, cukrászdára volt igény. A Láng család 1917-ben nyitotta meg az első cukrászdát ebben az épületben. A Láng cukrászda és falatozó 1925-re a fürdőtelep leglátogatottabb üzlethelyisége lett. A családfő halála után azonban özvegye már nem akart az üzlettel foglalkozni, így eladta egy nagykanizsai cukrászmesternek, Filipovics Istvánnak, aki 1957-ig vitte tovább a boltot. A környék leghíresebb cukrászdája volt, de nem kerülhette el az államosítást. A rendszerváltozás után több hullámvölgyet is átvészelt. Ma újra családi vállalkozás működteti a helyet. Akár bundás kenyeret is reggelizhetünk a Kedves cukrászda és kávéház elnevezésű helyiségben. A családias miliőhöz sokat hozzátesz a család. A  Szent István téri kézműves pékségben süti kenyereit a közgazdászból lett péklány, Zeliska Orsolya. Először budapesti otthonában kezdte a kenyérsütést, kísérletezett, végül a szenvedélye egy pékiskoláig repítette, és amikor már saját élesztőmentes kovászát is sikerült kialakítania, férjével közösen elhatározták, pékséget nyitnak.
  A Jókai nevű sétahajó Balatonfürednél (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)A Jókai sétahajó Balatonfürednél (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

  Minőségi és válogatott alapanyagok

  A kézművespékség nem attól kézműves, hogy nem használnak gépeket, és mindent kézzel készítenek. A hangsúly a minőségi, válogatott alapanyagokon van, a kellő odafigyelésen, a lassan kelesztés technológiáján. Itt csak lisztből és vízből készül a kenyér, valamint kovászból, amely szintén lisztből és vízből készül. Az élesztőmentes kenyerek itt a kelési idővel együtt 36 óra alatt készülnek el búza- és rozslisztből. Füredtől alig pár kilométerre, Tihany félszigetének szinte legtetején álló étteremben, a Malackrumpli étteremben nem követik, hanem megelőzik a gasztrotrendeket. A tiszta, adalékmentes nyersanyag itt is alapvetés, sőt nem használnak egzotikus fűszereket sem. Mindent igyekeznek úgy felhasználni, hogy a lehető legkevesebbet vegyenek el belőle és a lehető legkevesebbet adjanak hozzá. A bisztró így bátran használja a „farm to table” kifejezést. Az étterem első, még Füreden nyitott verziója kisebb gasztroforradalmat robbantott a Balaton-felvidéken. Gyorsan megszülettek az első ikonikus ételek, mint például a saját fejlesztésű pulled pork, azaz a tépett disznó szendvicsük. De ilyen az olasz porchetta mintájára fejlesztett fogásuk is. Rómában ez egy utcai gyorsétel, de itt nem paninóban (szendvicsben), hanem tányéron tálalják, de ugyanúgy sült disznóból készül kézművesburgonyával.

  Felejthetetlen strandételek a Neked főztem étteremben

  A parányi, mindössze öt négyzetméteres üzlethelyiségben felejthetetlen strandételeket készít egy Zánkára költözött házaspár. Mindketten a budapesti gasztroközegben dolgoztak korábban, aztán egyszer csak elegük lett a főváros zajából. A Neked főztem étterem lényege, hogy teljesen más ételkínálatot mutasson meg, mint ami a strandokon jellemző.
  A kép illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)A kép illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)
  Kultikus hamburgereik akkora tömeget vonzottak a kis büféhez, hogy nem tudták már minőségben kiszolgálni a vendégeket. Így most gasztrokocsmaként üzemelnek a település felső részén egy régi iskolaépületben. Ma már Balatonfüreden is van egy éttermük.

  A Balaton-felvidék talán legvarázslatosabb környéke a Káli-medence.

  Zakar Kata lakberendező is beleszeretett a környékbe, és nyitott egy kisebb éttermet Köveskálon. Azóta már több mint egy évtized eltelt, és a hely megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát a balatoni gasztronómiában. A Kővirág étteremben, nemcsak a berendezés egyedi, de az ételek is különlegesek. Tájjellegű bisztrókonyhát visznek a környékre jellemző alapanyagokkal. A friss trendekhez alkalmazkodva nem hosszú az étlap, de mindig friss és naprakész. A bútorokat és tárgyakat természetesen a lakberendező tulajdonos maga válogatta össze, főleg vidéki piacokról és saját családi örökségéből.

  Gasztrotérkép segíti az eligazodást

  A Balaton-felvidék bőségesen tartogat még érdekes gasztrohelyeket, az eligazodást pedig ma már térkép is segíti. A Balatoni Gasztrotérkép iránytű, mert az a célja, hogy olyan helyeket mutasson meg az ide látogatóknak, ahol egy magasabb minőségű gasztronómiával és igazi gasztroélményekkel találkozhatnak. A Balatoni Gasztrotérképet már online is böngészhetjük. Aki olvasgatni is szeretne a Balatonról, íme: Balaton bemutatása: https://www.hirmagazin.eu/a-balaton-rovid-bemutatasa Gyógyulj a Balatonnál: https://www.hirmagazin.eu/31-gyogyitonak-tartott-hely-a-balatonnal-amit-sokan-nem-ismernek-a-kotengertol-a-hegyestuig Spokak vágya… https://www.hirmagazin.eu/sokak-vagya-hogy-negy-evszakossa-valjek-a-balaton
[kleo_gap]

the_ad_group(27494);

 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Megszólalt Kozák Danutáék botrányos kizárásáról a magyar szövetségi kapitány – fotó a bűnös hajóról

  Friss információk érkeztek Kozák Danutáék kizárásáról!

  Ahogy arról csütörtök délután írtunk, az előfutamot követően kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ugyanis a mérlegelés során a hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél.

  Ezzel párhuzamosan az is biztossá vált, hogy a magyar csapat ebben a számban nem szerez majd kvótát a tokiói olimpiára a vb-n.

  A magyar szövetség arról tájékoztatott, a magyar stáb saját, ellenőrző mérést is elvégzett, így két mérlegelés során is az előírtnál 80 dekával könnyebbnek bizonyult Kozákék hajója.

  Kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta párost 500 méteren, miután 80 dkg-mal könnyebb volt a hajójuk a megengedettnél. Rövidesen közöljük a szövetségi kapitány nyilatkozatát.

  Közzétette: Magyar Kajak-Kenu Szövetség – 2019. augusztus 22., csütörtök
  A Magyar Kajak-kenu Szövetség Facebook-oldalán látható videóban Hüttner Csaba szövetségi kapitány beszélt a történtekről.
  Kizárták a címvédő magyar női kajak párost

  Hüttner Csaba szövetségi kapitány nyilatkozata a Kárász Anna, Kozák Danuta páros kizárása után.

  Közzétette: Magyar Kajak-Kenu Szövetség – 2019. augusztus 22., csütörtök
  Forrás. Blikk.hu  
 • Nem engedték rajthoz állni az egyik magyar kenust

  A szegedi vb-n Dóri Bence helyett Mike Róbert térdel be Kiss Balázshoz.

  Betegség miatt az utolsó pillanatban változtatni kellett a férfi kenu kettes 1000 méteren induló magyar egység összetételén a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Dóri Bencét egy elfertőződött seb miatt az orvosi stáb nem engedi rajthoz állni, így Kiss Balázs a szám korábbi világbajnokával, olimpiai negyedik helyezettjével, Mike Róberttel indul az Maty-éren. A C-2 1000 méter olimpiai szám, azaz két versenyzői kvótát is lehet szerezni, az első nyolc hajó jut tokiói indulási joghoz.

  A csütörtöki program:

  előfutamok 9.00: férfi C-2 1000 m (Kiss Balázs, Mike Róbert) – olimpiai szám férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) – olimpiai szám női K-1 1000 m (Csipes Tamara) női C-1 200 m (Nagy Bianka) – olimpiai szám férfi C-1 500 m (Bodonyi András) férfi K-2 500 m (Noé Zsombor, Bogár Gábor) női K-2 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta) – olimpiai szám középfutamok 15.00: női C-1 500 m (Bragato Giada) férfi K-1 500 m (Dombvári Bence) női K-2 500 m paraverseny, döntők 16.30 előfutamok 16.50: férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás) női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) – olimpiai szám női K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) – olimpiai szám férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) – olimpiai szám
  Nyitókép: Pixabay.com
  infostart
 • Története során először egy magyar is megnyerheti a Puskás-díjat – videó

  Először van esélye magyar futballistának a Puskás-díj elnyerésére. A FIFA a szezon legszebb találatát díjazza a magyar legendáról elnevezett díjjal, melynek tíz jelöltje közé most a 18 éves Zsóri Dániel is bekerült.

  Zsóri 2019. február 16-án, a Ferencváros elleni hazai bajnokin, élete első NB1-es meccsén, csereként beállva a 93. percben 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott, megszerezve ezzel a győzelmet a csapatának. Zsórin kívól a brazil Matheus Cunha (RB Leipzig), kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate), a svéd Zlatan Ibrahimovic (Los Angeles Galaxy), az argentin Lionel Messi (FC Barcelona), az olasz Fabio Quagliarella (Sampdoria), az angol Andros Townsend (Crystal Palace), valamint három női játékos, a kameruni Ajara Nchout (Valerenga), az amerikai Amy Rodriguez (Utah Royals) és az északír Billie Simpson (Cliftonville Ladies) jelölt az elismerésre. “Nagyszerű születésnapi ajándék a FIFA-tól Magyarországnak, hogy az idén tízéves Puskás-díjnak végre magyar jelöltje is van. Álomszerű történet, hogy egy magyar szurkolói ötlet megvalósítására sikerült annak idején rábeszélnünk a FIFA-t, amely azóta az Aranycsapat zseniális kapitányáról elnevezett díjjal kitüntette mások mellett Cristiano Ronaldót, Neymart, Zlatan Ibrahimovicot vagy a legutóbb Mohamed Szalah-t” – értékelte a hírt Szöllősi György funkcióhalmozó, ezúttal a Puskás-ügyek nagyköveteként. Zsórit a Fifa amúgy romániaiként, és nem magyarként tartja számon. A FIFA honlapján szeptember 1-én éjfélig lehet voksolni. A korábbi évekhez képest változás, hogy a három legtöbb szavazatot kapó gól közül egy legendás játékosokból álló zsűri választja majd ki a győztest, aki szeptember 23-án, a milánói Scalában sorra kerülő FIFA-gálán veheti majd át az elismerést. m4sport, fifa
[kleo_news_focus name=”Életmód” posts_query=”size:4|order_by:date|categories:17,19,21,20″]
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

[kleo_gap][kleo_news_highlight featured=”2″ posts_query=”size:10|order_by:date|categories:12″]
[kleo_gap][kleo_news_highlight posts_query=”size:1|order_by:date|categories:40″]
 • Néma gyilkosok a kocsidban – tudsz róluk? – szemléltető videók

  Utálsz szervizbe járni? Eláruljuk, mit ne csinálj, hogy ne nyírd ki az autódat idő előtt

  Számtalan olyan rossz szokás van, amiket ha elég sokáig csinálsz, azok idő előtt gajra vághatják az autódat. Fogadjunk, hogy te is elkövetsz párat az alábbi ordas hibák közül. Segítünk felismerni az autógyilkos szokásokat:

  Motorfék

  Lejtőn lefelé száguldva valóban érdemes néha fékezni, de nem mindig. Hosszabb szakaszon sokkal hasznosabb visszaváltani egyet kettőt és úgy, aránylag fix tempóval, motorfékkel ereszkedni és csak akkor fékezni, ha az indokolt. Azt is szakaszosan, hogy legyen ideje a a rendszernek visszahűlni, így a fékbetétek, tárcsák nem kopnak, melegszenek annyira. Persze nem mindenki hülye, akinek ég a féklámpája lejtőn gurulva. Ha hibrid, vagy elektromos autó megy előtted világító féklámpával, akkor ő nagy valószínűséggel éppen tölti az akksijait, nem az üzemi féket használja. Csak mivel ettől lassul az autó, hasznos erről értesíteni a mögötte haladó autó vezetőjét.

  Kéz a váltón

  Biztos nagyon menő dolog a váltókar gombját markolászni, de mivel nem a Halálos Iramban tetszőleges részében szerepelsz, ahol másodpercenként négyszer kell fokozatot váltanod, így nyugodtan elengedheted, legközelebb is ott lesz a helyén. Tedd inkább mindkét kezed a kormányra, ahogy az oktatód is mondta és csak akkor nyúlj a váltóhoz, ha szükséges. Ha folyton rajta pihenteted a kezed, az is előfordulhat, hogy a szerkezet ezt rosszul viseli, hiszen nem arra tervezték, hogy fentről folyton nyomja valami. https://youtu.be/cefC0DPlHFQ

  Padlógáz

  Alapból a lemezig taposott gázpedál nem lenne rettenetes nagy baj, legfeljebb a tankolás lesz utána fájdalmasabb, mint kellene. De alacsony fordulaton kövéret nyomni nem szép dolog. Lehet még tetézni, ha emelkedőn felfelé, vagy púposra pakolt, teleült autóban teszi ezt valaki. Ez különösen rosszat tesz a motornak, sokkal jobban megterheli, mint ha az ajánlott fordulaton kérnénk tőle a több erőt. Sok modern és közepesen modern autóban van váltásra figyelmeztető jelzés, de ezek sokszor csak a felfelé váltásban, gyorsulásnál segítenek és funkciójuk főleg annyi, hogy segítsenek a takarékos vezetésben. Amelyik autóban van visszaváltásra figyelmeztető jelzés, érdemes komolyan venni. Mert az ötösben, emelkedőn, 1100-as fordulaton aszfaltig nyomott gázpedál nem a motor barátja.  

  Túlterhelés

  Minden autó kézikönyvében, műszaki adatai között megtalálható a maximális terhelhetőség, de ez senkit nem érdekel. Persze, mert pakolásnál senki nem méregeti, milyen nehéz cuccot, úti társat visz magával. Egyedül a térfogattal van kapcsolata a sofőrnek, hogy befér-e a cipelni kívánt poggyászhalom, vagy sem. Pedig a túlterhelés is rosszat tesz az autó minden porcikájának, kedve a karosszériától, a futóművön, motoron át a fékekig, amiknél akár 30 százalékos élettartam csökkenést is jelenthet. A túlterhelésnél kevésbé káros, ha belül maradunk a terhelhetőségi határon, de felesleges dolgokat cipelünk az autóval, minden nap. Ez csak nagyobb fogyasztást és ezzel párhuzamosan magasabb káros-anyag kibocsátást okoz. Érdemes néha kirámolni a csomagtartóból a felhalmozódott potyacsomagokat, nehezékeket.

  Rükvercből előre

  Sokat tehetünk a mechanikus alkatrészek idő előtti elhasználódásáért, ha mostohán bánunk velük. Például az autó előre gurul, de mi már kapcsoljuk is a hátramenetet. Vagy fordítva, hátrafelé haladó autóban kapcsoljuk az egyest. Kézi váltós autónak sem tesz jót, de automatikus váltósban különösen sokat árthatunk vele. Tessék mindig állóra fékezni az autót az R és a D kapcsolása között. A rendőrforduló gyakorlásáról nem kell lemondani, ha jól csinálod, álló helyzetben tolod majd az egyest:

  Fekvőrendőr

  Utálatos dolog a leánykori nevén sebességkorlátozó bordának, esetleg küszöbnek nevezett dolog, amit mindenki mégis inkább fekvőrendőrnek hív. Leginkább azért lehet gyűlölni, mert ritkán sikerül olyanra, hogy a megengedett sebességgel áthajtassunk rajta, károsodás nélkül. Hacsak nem rettenetes terepjáróval ugratunk át rajtuk.

  Fujj, fekvőrendőr

  Nem nehéz kitalálni, hogy a futómű mellett a lökhárító, olajteknő, kipufogó eshet áldozatul egy-egy rossz tempóval megközelített fekvőrendőrön áthaladásnál. Hasonló bajt hoz ránk a kátyú is, igaz, azt nem direkt teszik az útra.

  Hibalámpák ignorálása

  A műszerfalon világító színes lámpácskák nem a szórakoztatásunk miatt csinálják, amit csinálnak. Ha világít egy lámpa, érdemes visszafejteni, hogy vajon mire próbál éppen figyelmeztetni. Általában a pirosak hívják fel a figyelmet az igazán nagy bajra, a narancssárga már nem életbe vágó, de annak az okát is ki kell vizsgálni, és elhárítani a problémát.

  A hibalámpákra oda kell figyelni

  Erről mindig eszembe jut fiatalkori hölgyismerősöm, aki az ezerkettesében fekete szigszalaggal orvosolta az olajnyomás visszajelző lámpa zavaró fényét. Nem volt jó ötlet.

  Kuplungtaposás

  A váltón tartott kézhez hasonlóan rossz szokás a kuplungpedálon pihentetni a lábat. Leginkább vezetésben bizonytalanoknál fordul elő, hogy lámpánál állva – vagy bármikor – lábukat a kuplungpedálon tartják. Hogy bármikor megtalálják. Eggyel rosszabb, ha várakozás közben még be is tapossák a pedált, hogy a kiemelőcsapágy is hadd kopjon.

  Nagy fék

  Nem hiszem, hogy nehéz megérteni, mennyire káros folyton nagy fékkel, szenvedő gumikkal megállni. Igaz, fékcsikorgást már aránylag nehéz összehozni egy ABS-es autóval, de hidd el, blokkolás nélkül is jobba fogy ilyenkor a gumi. Illetve az utasaid is előbb utóbb elfogynak, ha darabosan vezetsz.

  Az intenzív fékezés tönkreteszi az abroncsot

  Hideg motor gyötrése

  Végül pedig az egyik legelemibb autógyötrő hibáról, a hidegen pörgetésről kell lemondani, ha céla hosszú motorélettartam. Hogy miért, az ebből a videóból kiderül:
 • Elektromos „repülő autót” mutattak be Japánban

  A vállalat abikói üzemében tartott bemutató során a négy propellerrel felszerelt drónszerű jármű 3 méteres magasságba emelkedett, majd nagyjából egypercnyi lebegés után visszaereszkedett a talajra.

  A 3,9 méter hosszú, 1,3 méter magas és 3,7 méter széles „repülő autó” egy biztonsági okokból felállított gigantikus ketrecben hajtotta végre a tesztrepülést. A pilóta nélküli, 148 kilogrammos jármű a NEC Corp. által kifejlesztett szoftvert használja a repülésirányításhoz és a helymeghatározáshoz. A cég maga nem akar repülőautó-gyártással foglalkozni, de reményei szerint az általa kidolgozott technológiát fogják használni 2023-tól ezekben, az első körben teherszállításra használt járművekben. A vállalat azt tervezi, hogy annak a Cartivator nevű japán startupnak ajánlja fel a technológiát, amellyel tavaly írt alá megállapodást. A több mint 80 másik vállalat, köztük a Panasonic Corp. és a Toyota Motor Corp. támogatását élvező Cartivator 2023-tól akarja üzembe helyezni két férőhelyes repülő autóját, és 2026-ra már tömeggyártást tervez. A japán kormány szívügyének tekinti a repülő autók fejlesztését, és a helyi magánszektorral együttműködve igyekszik felvenni a versenyt az olyan globális riválisokkal, mint a Boeing Co., az Airbus S. A. S. és az amerikai Uber Technologies Inc. A repülő autók a turizmus, a szabadidős tevékenységek, a teherszállítás terén és a katasztrófa sújtotta területeken zajló mentési munkálatokban egyaránt hasznosíthatók lennének, továbbá segíthetnének enyhíteni a közlekedési dugókat, ám a rájuk vonatkozó szabályozások még hiányoznak. A japán kormány ugyanakkor már a 2030-as években alkalmazná őket a városi közlekedésben. Hirmagazin.eu
 • Jól reagált az Opel, a prémium-gyártók a veszteséget számolgatják

  Az Opel, a kis presztízsű középkategóriás autók gyártója több, mint 20 éven át veszteséges volt.

  Az év első felében azonban 700 millió eurós nyereséget mutatott ki, miközben a prémium-kocsik gyártói, a Daimler és a BMW, milliárdos veszteségeket könyvelnek el.

  A meglepő fejlemény azt mutatja, hogy az immár a francia PSA konszernhez tartozó Opel irányítói jobban reagáltak az iparág gyors és mélyreható változásaira.

  A Daimlernél a fő ágazatban, a személyautó gyártásban 3 százalékkal estek vissza az eladások és 670 milliós a veszteség, a kis-teherszállítóknál még nagyobb. Ehhez járulnak a dízelbotrány miatti milliárdos kártérítések, a problémák a légzsákokkal, a szállítási késedelmek az amerikai gyárak gondjai miatt. A stuttgarti konszern mindenesetre a teljes év viszonylatában 3-5 százalékos operatív nyereséget vár az eladások után. Sokkal többre a BMW sem számít.

  Párhuzamosan a PSA-nál és az Opelnél úgy alakulnak a nyereségek, ahogyan korábban a prémium-márkáknál. Bár a konszern első félévi forgalma 0.7 százalékkal 38 milliárdra csökkent, az operatív nyereség így is 3 milliárdra nőtt, ami 8.7 százalékos profitot jelent. Az Opelnél, ahol 2026-ra tűzték ki a 6 százalékos nyereséget, ezt várhatóan már az idén elérik.

  A sikerek mögött Carlos Tavaresnek, a PSA főnökének takarékossági politikája rejlik. Azzal hozta vissza pár évvel ezelőtt a PSA-t a csőd széléről és ezt alkalmazza az Opelnél is. A logisztikától a kutatáson át a gyártásig mindent átvilágítanak és optimalizálnak – ami a német gyárakban 3.700 munkahely leépítését jelenti. (Forrás: Süddeutsche Zeitung)

  auoblog

 • Összetört néhány vadiúj Supra egy magyar rendszámú kamionon – videó

  Útnak indultak az első, ötödik generációs Toyota Supra szállítmányok Ausztriából, ám néhány modell nem tudott épségben eljutni a bemutatótermekbe

  – írja az Autónavigátor. Az egyik kamionnak – amely magyar rendszámot viselt – félre kellett állnia az autópályán, miután a vontatmánya összetört. A megrendelők már nagyon szeretnék rátenni a mancsukat a Toyotákra, pár tulajnak viszont még biztosan várnia kell, miután balesetbe keveredett egy kamion. A japtuneculture Instagram-oldalára került föl két fotó a pórul járt vontatmányról, onnan derült ki, hogy a kamion magyar rendszámot viselt (később a rendszámot kitakarták). https://www.instagram.com/p/Bz-8V8giBAu/ Nem tudni, hol történt a baleset, a képek alapján a kamion még be tudott gurulni utána az egyik autópálya menti pihenőbe. Minden bizonnyal egy másik kamion érhette utol, mivel nem csak az alsó, de a felső Supra is összetört. Állítólag némelyik Suprán amerikai hosszjelző prizmákat is láttak, valamint a felnikből arra következtetnek, hogy az egyik négyhengeres modell. Az is előfordulhat, hogy az egész szállítmány a magyar piacra érkezett volna, ahol a BMW Z4-gyel egy gyártósoron készül a globális piacra. Így muzsikál az ötödik generációs Toyota Supra: alapjarat
 • A nap képe: a BMW M5 elfogóautó

  Az ausztrál Victoria Rendőrség a napokban átvette új elfogó autóját, egy 625 lóerős BMW M5 Competition modellt.

  A rendőrségi egyenruhába öltöztetett német izomszedánt elsősorban az autópályás zsaruk fogják használni, s nem igazán lehet majd elmenekülni előle. A BMW M5 Competition a Föld egyik leggyorsabb szedánja: 3,3 másodperc alatt katapultál 100 km/órára, 10,8 másodperc alatt eléri a kétszázas tempót és a feláras M Driver’s csomaggal akár 305 km/órával is száguldhat.(Más források szerint azonban egy tunningolt változata, akár 395 km/óra sebesséel is képes mennei.) Azt nem tudjuk, hogy a rendőrautóban is benne van-e ez az opció, de egyébként is csak a hipersportautók képesek meglépni előle. A Victoria Police új elfogóautóját már messziről lehet látni és hallani, hiszen fényhíd került rá, ellátták az összes kiegészítő fényforrással és persze szirénával is. Ausztráliában a BMW M5 Competition egyébként 230 ezer dollárba kerül (161 365 USD), így jóval drágább, mint Európában. A hatóság azonban nem fizetett teljes árat az autóért, 12 hónapra bérbe vették a BMW-től. autoblog
 • Mercedes Vision EQ Silver – az elképzelhetetlen jövő – galéria

  Én speciel nem ülnék bele egy olyan autóba, ami inkább robotra vagy űreszközre hasonlít, mintsem autóra! Na, de nézzük, miről is van szó! Íme a Mercedes Vision EQ Silver!

  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  http://www.autogaleria.hu
  Hirmagazin.eu (bg)
 • Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

  Ezekből az igazán egyedi tuning autókból nem nagyon futkos pártucat darabnál több a világban.

  A német TechArt igen durva tuningjairól híres, most egy Porsche Panamera Sport Turismo alapjára épített GrandGT nevű autóját fotózták le a budapesti Grasham szálló előtt, és a képeket átküldte nekünk is a carspotter fotós.
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  © b.o.carphotos
  A brutális külsejű Panamera 22 colos, Techart Formula IV felniket kapott, amelyeken az abroncsok elől 285/30 ZR, hátul 335/25 ZR méretűek. A sportkipufogó rendszere is saját fejlesztése a TechArtnak, titán és karbon elemekkel. Akárcsak a motorháztető, amely teljes egészében szénszálból készül, így kis mértékben csökkenti az autó tömegét. Az oldalsó szegélyek 50 milliméter szélesítést jelentenek, míg a hátsó ív miatt hátul 80 milliméterrel szélesebb az autó a normál változatnál. A Techart a Panamera Sport Turismo motorjához is hozzányúlt, így az 550 lovas Turbo változatot 640 lóerőig csavarták. Ez azt jelenti, hogy a 100 km/h-s sebességet 3,4 másodperc alatt éri el, míg a 200 km/h-s sebességet 8,3 másodperc alatt. hvg
 • Brüsszel megregulázza a magyar autósokat is

  A sebességkorlátozást felismerő rendszert párosítanák a tempomattal, és ezzel végleg megszűnne a gyorshajtás a kontinensen. Heteken belül az Európai Parlament elé kerülhet a jogszabályjavaslat, amelynek révén radikálisan csökkenhetne a balesetek száma.

   
  Az EU legújabb, baleset-megelőzési csomagjában számos elem található, de mind közül a legnagyobb vihart valószínűleg az váltja majd ki, ha kötelezővé teszik az úgynevezett intelligens sebességkorlátozó rendszer (ISA) használatát – írja a Magyar Nemzet.
  Két közismert és széles körben alkalmazott sofőrsegédnek az összekapcsolása lenne az új csodafegyver.
  Alapja a tempomat, amely valaha arra szolgált, hogy a kiválasztott sebességet automatikusan – a gázpedál használata nélkül – megtartsa. Mára a tempomat – amely eredetileg egy mechanikus eszköz volt – elektronikus szabályozásúvá vált, és automata sebességváltóval összekapcsolva képes akár állóra fékezni az autót, ha a forgalom úgy kívánja, majd újra az eredeti sebességre gyorsítani. Ugyancsak közkeletű segédlet a KRESZ-tábla-felismerő, amelyből többféle is van: egyfelől a navigációs rendszer adatait használja, másfelől kamerával figyeli az út szélét. Drágább, igényesebb autókon mindkét módon tájékozódik a rendszer, de az egyszerűbb, adatbázison alapuló tájékoztatás bárkinek elérhető, akinek van okostelefonja, mobilinternet-előfizetése és telepítette a Waze applikációt.
  A fenti két képességet kapcsolja össze a már emlegetett ISA, amikor a mindenkori sebességhatáron belül tartja a gépkocsit.
  Nem véletlenül hívják intelligensnek: nem mechanikusan követi a táblák parancsait, mert abból akár baleset is lehetne. A fő kérdés persze az, hogy az ISA csak tanácsadói szerepet tölt be, vagy „ő” a főnök: létezik ugyanis olyan üzemmód, amikor felülírja a vezető akaratát: a motorba kerülő üzemanyag mennyiségének a csökkentésével kötelezővé teszi a lassítást. Az EU javaslata szerint ez a korlátozás ugyan vészhelyzetben felülírható lenne a gázpedál erőteljesebb lenyomásával, de ilyenkor pár másodperc után a rendszer fény- és hangjelzéssel figyelmeztet. Az unió az ittas vezetőkre is gondol: az alkoholszondás indításgátló-előkészítés és a fáradtságfigyelő is a kötelező felszerelés része lenne. Emellett vészfékezésjelző, tolatásérzékelő, automata vészfék, sávtartó rendszer és baleseti adatgyűjtő beszerelése szintén kötelező lesz az új gépkocsikban – feltéve, ha a tagországok is jóváhagyják a közösségi döntést, és nem puhítják fel – írja a lap.
  Nyitókép: Pixabay.com
  Forrás: infostart.hu
 • Ezekben hasonlít egy vadászgépre a Lamborghini Aventador SVJ (A cikk egy elképesztő videót tartalmaz) Oszdmeg!

  Ha még valaki nem hallott volna róla, az SVJ változat a Lamborghini Aventador legerősebb kiadása, amely ha szárnyakat kapna, talán repülni is képes lenne.

  Az alábbi videó láttán pedig megtudhatjuk, tempóján kívül mi mindenben hasonlít még egy vadászrepülőhöz. Nem épp most mutatták be, de ettől még az egyik legkívánatosabb és legerősebb Lamborghini modell az Aventador SVJ, melynek 6.5 literes V12-es szívómotorja 770 lóerő és 720 Nm leadására képes, így 2,8 másodperc alatt katapultál százra, végsebessége pedig meghaladja a 350 km/órát. Habár ezeket az adatokat közvetlenül nehéz lenne összemérni egy vadászrepülővel, a gyártó készített egy videót arról, mi mindenben áll nagyon közel egy F-35 Lightning II vadászgéphez az utcai versenyautó. Már a jármű beindítása is olyan, mintha egy repülőt keltenénk életre, köszönhetően a spéci indítógombnak, de néhány elem kialakítása is kísértetiesen hasonlít a levegő urán alkalmazott megoldásokhoz, ezeket mutatja meg a rövidfilm. Például az első lökhárító alja, az Y formájú motortakaró panel, valamint a küszöbök is köszönőviszonyban vannak a repülő egyes elemeivel. Már csak a terepmintás vagy acélszürke matt fényezés hiányzik, hogy a hasonlóság megdöbbentő méreteket öltsön… Forrás: autoblog.hu
 • Mi történhetett? Több millió autót rendelt vissza a Subaru

  Mi történhetett Több millió autót rendelt vissza a Subaru

  Világszerte körülbelül kétmillió autót rendelt vissza a japán autógyár, a Subaru. A visszahívott modelleknél a féklámpa kapcsoló hajlamos a meghibásodásra, így azonnal elvégeznék a szükséges szervizelést.

  A cég közleményéből kiderül, hogy a visszahívás 2008 szeptembere és 2017 márciusa között gyártott Subaru Forester és Impreza típusú gépjárműveket érinti. Mint írták, a tisztítószerek és kozmetikai szerek kipárolgásai károsítják a kocsik elektromos rendszerét, ami korrózióhoz vezethet. Ezt tulajdonítják a féklámpakapcsolók meghibásodási okának, de a motor indításában is problémát okozhat – írja az Infostart oldala.

  Eddig a Subaru körülbelül 1400 meghibásodásról tud Japánban.

  Forrás: Blikk.hu Illusztráció: Northfoto
A Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.huA Kossuth utcában a városháza épülete mellett található az egykori Pálffy kastély. A kastély 1780-ban épült copf stílusban. A kastélyt a későbbiekben erősen átalakították eklektikus stílusban. Az épület földszintes, összetett alaprajzú. A kastélyépületet főhomlokzatát a timpanonos bejárat határozza meg. A kastély épületének állapota megfelelő, belső kertje rendezett képet mutat. A kastély épülete ma leánynevelő-otthonként működik.

A település határában egy kellemes sétával megtekinthetőek a 12. század végén épült egykori pálos kolostor romjai.

Cím: Gönc Kossuth u. 83.
Tel: +36 (48) 503-001
E-mail: [email protected]
Web: www.tourinform.hu
 • Bajuk volt a határőröknek a Viszkis kislányával? – Döbbenetes történetet osztott meg Ambrus Attila

  Ambrus Attila éppen egy romániai, nagyszalontai közönségtalálkozóra igyekezett kislányával, de nem ért oda, mert a féléves Annát nem engedték át a határon.

  A Viszkis közösségi oldalán osztotta meg a sajnálatos történetet, ezzel együtt egy fotót is mutatott kislányáról, amit nem tesz gyakran.

  “Úgy látszik a román hatóság nem felejt…

  Most Annát nem engedték át a határon. Ezúton is köszönöm a román hatóságok kedvességét.

  Egyedül nekirugaszkodom még egyszer, így ismételten várok mindenkit szeretettel a vasárnapi nagyszalontai közönségtalálkozóra!” – írta Ambrus.

  Ambrus Attila azért biztosította a közönségtalálkozója iránt érdeklődőket, hogy vasárnap újra megpróbál eljutni Nagyszalontára, csak már Anna nélkül. Egyelőre nem derült ki a bejegyzésből, pontosan miért nem engedték át kislányát a román határon. Az is lehetséges, hogy Annának nem volt személyi igazolványa.

  Egyébként Ambrus Attilát annak idején pont a román-magyar határon fogták el egyik bankrablása után.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Zsolnai Péter
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

 • Útra kelt a világ első úszó atomerőműve, így néz ki – Fotók

  A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

  A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

  Az úszó atomerőmű “jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

  A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

  A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik. A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről. Forrás: Blikk.hu  
 • Új hírek a budai holttestekről! Családirtás Budán – a kisgyermek is meghalt – ezek az első fotók a pokoli helyszínről

  Mint írtuk, három ember, egy férfi, egy nő és egy kisgyermek holttestére bukkantak pénteken egy budapesti, II. kerületi, Zöldlomb utcai lakásban.

  A rendőrség a helyszínen talált nyomok alapján emberölés miatt indított eljárást. A holttestek a lakás albérlőinek testei, a borzalmakat a főbérlő fedezte fel, pontosabban ő hívta a rendőröket, mert nem tudott kapcsolatot teremteni lakása bérlőivel.

  A helyszínen rengeteg a rendőr, gőzerővel zajlik a nyomozói munka:

  4 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  5 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  6 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  7 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  blikk
 • “Már nem az a lány állt velem szembe, akit felségül vettem” – Szente Vajk őszintén beszélt szakításáról

  Szente Vajk immár három éve nem él együtt Erdélyi Tímeával, mint mondta, az évek során azt érezték, egyre jobban eltávolodtak egymástól, szinte idegenként tekintenek a másikra.

  Hét évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent, de a műsorvezető-rendező szerint, már három év után zátonyra futott a kapcsolatuk Tímeával. A pár hosszú időn keresztül próbálta megmenteni a házasságát, de végül szakítottak és tavaly nyáron beadták a válókeresetet is.

  Szente Vajk a Best magazinnak elmondta, tudja, hogy nem volt könnyű dolga Tímeának mellette és természetükből, illetve munkájukból adódóan idővel az életük kétfelé kezdett válni és egyre nagyobb szakadék alakult ki kettőjük között.

  Szente Vajk és Erdélyi Tímea / Fotó: RAS-Archívum

  „Szép szerelemnek indult a miénk, de az élet egyéb részei, mint a munka, a vágyak, a hiúság és az önzetlenség, megtépte a kapcsolatunkat, és a végén már annyi sebet szereztünk, hogy elvéreztünk. Mások biztos már korábban feladták volna” – vallotta őszintén Szente Vajk.

  Az sem segített rajtuk, hogy kapcsolatuk helyreállítását mindketten életük, más és más szakaszában akarták jobban. Így végül éppen az vetett véget a házasságuknak, amiről azt hitték, majd összetartja azt: a különbözőségük. Kapcsolatuk pedig annyira megváltozott, hogy sem telefonon, sem személyesen nem nagyon beszéltek egymással, így végül Erdélyi Timea (33) és Szente Vajk (35) meghozta a nehéz döntést és szakítottak.

  Hét éve mondta ki a boldogító igent Szente Vajk a Barátok köztből megismert Erdélyi Tímeának, ám házasságuk 3 év után…

  Közzétette: BEST Magazin – 2019. augusztus 22., csütörtök

  „Belegondoltam milyen ravasz az élet, hogy egyszer állsz valaki mellett a templomban, majd hét évre rá egymásra néztek, és nem is ismered a másikat. Már nem az a lány állt velem szembe, akit felségül vettem, idegennek éreztem” – mesélt legutóbbi színházi találkozásukról a lapnak Szente Vajk.

  Jelenleg arra várnak, mikor lesz alkalmas az idő, hogy aláírják a válási papírokat és azzal pontot tegyenek házasságuk végére.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Grnák László
 • Hihetetlen, de tényleg így van: Tvrtko kilenc nap alatt elérte a vasútnál, hogy megtörténjen a változás – itt az eredmény

  Mint írtuk, a MÁV ma bejelentette, hogy ezután a határontúli városok magyar neve is szerepelni fog az utastájékoztatásban, és a vasúti táblákon, sokszor előfordult ugyanis kavarodás abból, hogy több utas nem tudta, hogy például Oradea az nem Arad, hanem Nagyvárad román neve. Meg egyáltalán… miért ne lennének kiírva magyarul, Magyarországon, a határon túli városok nevei?

  Most, kiderült, hogy mindez Vujity Tvrtkonak köszönhető. A népszerű tévés kilenc napja, a Kelenföldi pályaudvaron állva döntött úgy, hogy lép egy, a magyarság önbecsülését emelni képes ügyben. Azt látta ugyanis, hogy a határon túli városok esetében csak a külföldi név szerepel a menetrendben, holott bőven kiférne az utastájékoztató táblára a magyar név is.

  Ma, a MÁV bejelentése után az is kiderült: ő maga, személyesen fogja elindítani hamarosan az első olyan vonatot, melynek oldalán már a tájékoztató tábla is kétnyelvű lesz!

  Így írt az eseményekről Facebook-oldalán Vujity Tvrtko:

  “Maximalista vagyok, nem szeretem a félmunkát: ITT A LEGELSŐ KÉTNYELVŰ VASÚTI TÁBLA, és írom a pontos menetrendet is! Mindez a közös sikerünk!!!

  Alig kilenc nap alatt fenekestől felfordult minden, most pedig már büszkén meg is mutathatom Nektek az első “kétnyelvű-vonattáblát”, amelyet 2019 szeptember 4-én személyesen indítok útjára az Oradea/Nagyvárad – Cluj-Napoca/Kolozsvár – Miercurea Ciuc/Csíkszereda – Brașov/Brassó útvonalon.

  Röviden és tömören: rokonaimat vártam a Kelenföldi Pályaudvaron, amikor is azt láttam, hogy érkeznek vonatok Székesfehérvárról, Oroszlányból, Tatabányáról és Cluj-Napocáról is. Karakterszámban bőven kifért volna, hogy ez utóbbi KOLOZSVÁR, de nem volt ott. Ahogy nem volt ott Oradea mellett sem, hogy NAGYVÁRAD és Bratislava után sem írták ki, hogy az nekünk, magyaroknak POZSONY!

  Múltheti bejegyzésem arról szól, hogy Magyarországon, magyar embereknek igenis ki kellene írni a városok magyar neveit is, mert ez szerintem önbecsülésünk része kell, hogy legyen, másfelől praktikus is, harmadrészt egy magyar ember biztos nem mond olyat, hogy cluj-napocai szalonna, meg bratislavai kifli… Fontos, hogy a jelenlegi nevek maradjanak a külföldiek miatt, de ne hívjuk már Târgu Mureșnek MAROSVÁSÁRHELYT, legalább itt, Magyarországon és mi magyarok ne tegyük ezt!

  Posztomat csaknem egymillióan látták, többek között a MÁV illetékesei is; és akkor most jöjjön a legfontosabb mondat: A VASÚTTÁRSASÁG VEZÉRKARA NEM CSAK A BEJEGYZÉSEMET OLVASTA EL, HANEM A HATALMAS TÖMEGBEN ÉRKEZŐ TÁMOGATÓ HOZZÁSZÓLÁSAITOKAT IS, ÉS EGYSÉGÉBEN ÉRTÉKELVE MINDENT, LÉPETT: így jutottunk a mai napig, amikor is kezembe kaphattam a legelső kétnyelvű táblát a felhatalmazással, hogy meg is mutathatom Nektek!

  A TÖBBI KONKRÉTUMOT IS LEÍRHATOM MÁR NEKTEK:

  – A Magyar Államvasutaknak egy 1950-es szabályozást kell módosítania, amit azonnal meg is tesz!

  – A MÁV felkért, hogy az első “kétnyelvű vonatot” 2019 szeptember 4-én én indítsam útjára. Addigra az a vonatot már ellátják a most készülő kétnyelvű táblákkal.

  – A tájékoztatás “magyarosítása” ebben a pillanatban 36 kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, őrvidéki, és romániai célállomást érint. Ezekre az állomásokra hamarosan csak olyan szerelvények közlekednek, ahol a városok nevei magyarul is fel lesznek tüntetve.

  – A “magyarosítás”, tehát az utódállamokban használt nevek magyar névvel való kiegészítése összesen 200 állomást érint a mai Magyarország területén. Ahol digitális a menetrendet mutató kijelző, ott az átállítás már szeptember első napjaiban megkezdődik. Ez a folyamat várhatóan decemberig tart majd.

  – Ahol lepörgő lapocskákból áll ismertetés, ott némileg bonyolultabb a helyzet, de a MÁV tájékoztatása szerint ezt is megoldják, legkésőbb 2020 júniusáig.

  – Fontos, hogy a digitális ismertetőt magukon a vonatokon is átállítják kétnyelvűre!

  Tudom, hogy a MÁV nem egy oktatási intézmény, mégis, az emberek talán az állomásokon találkoznak a legtöbbször a határon túli, történelmi városok neveivel, ÉS IMMÁR MAGYAR NEVEIVEL IS! Szomorú volt megtapasztalni, hogy sokan nem tudják, hogy melyik városnak mi is a magyar neve, reméljük, ezzel ez a helyzet is változik, nem beszélve azokról, akiknek merőben idegen, hogy Kolozsvárra utaznak, de közben keresgetniük kell, a várost tulajdonképpen hogyan is keressék…

  Kiemelten fontos, hogy semelyik nép érzékenységén nem sérti a mostani változás, hiszen a térképen feltüntetett nevek MEGMARADNAK, de MELLÉJÜK most már kiírják a MAGYAR NEVEKET IS!

  Ezúton is köszönöm a MÁV rugalmasságát, s bár az én javaslatom volt mindez, KÖSZÖNÖM NEKTEK a támogatást! Nélkületek nehezebb lett volna!

  Annyit még leírok, hogy a sikert látva rengetegen írnak nekem, hogy intézkedjek a késések, a járatkimaradások, a tiszta illemhelyek, a vonatokon tapasztalható hőség miatt, de megértést kérek: én nem vagyok a MÁV alkalmazottja, mindenható pedig pláne nem vagyok! A fenti ügy nekem mindig is szívügyem volt, a határon túli-, és a magyarországi magyarok miatt is. Örülök a sikernek, nem tagadom!

  Erről szerettelek volna tájékoztatni Titeket ebben a bejegyzésben, kérlek benneteket, ha hasznosnak találjátok a leírtakat, tegyétek közzé saját oldalatokon is, hogy minél többen értesülhessenek a változásokról és a sikerről! HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM!

  Barátsággal: Tvrtko”

  Feladat teljesítve! Maximalista vagyok, nem szeretem a félmunkát: ITT A LEGELSŐ KÉTNYELVŰ VASÚTI TÁBLA, és írom a…

  Közzétette: Vujity Tvrtko – 2019. augusztus 23., péntek
  Forrás: Blikk.hu  
 • Most közölték: három holttestet találtak egy budai lakásban

  Lövöldözés a szeretetotthonban, négy halott

  Három holttestet találtak egy budai lakásban péntek délben.

  Három holttestet találtak egy budai lakásban péntek délben, a rendőrség emberölés gyanúja miatt nyomoz. A lakás tulajdonosa hívta a rendőrséget, mert nem tudta elérni a bérlőit. Az Origo információi szerint egy férfi, egy nő és egy gyermek holttestét találták meg, feltehetően egy családról van szó. Forrás: Riopost
 • Holtan találták meg az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

  Holtan találták meg a szombaton eltűnt két barlangász egyikét a lengyel Tátrában

  – adták hírül a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel.
  A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat. A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom. Hirmagazin.eu
 • Izrael fegyverraktárt bombázott Irakban

  Izrael légicsapást hajtott végre egy iraki fegyverraktár ellen

  – számolt be a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint csütörtökön.
  Egy magas rangú közel-keleti hírszerzési tisztségviselő elmondta, hogy Izrael egy Bagdadtól északra fekvő támaszpontot bombázott júliusban. Amerikai illetékesek úgy értesültek, hogy Izrael az elmúlt napokban is több légicsapást hajtott végre Irakban – írta az újság. Júliusban a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű, többségében síita csoportokat tömörítő félkatonai szervezet négy támaszpontját érte támadás. A szövetség Irán támogatását élvezi, és ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban. Izrael korábban többször bombázta Irán szíriai érdekeltségeit. Irakra kiterjesztett támadásai azonban a sajtókommentárok szerint kedvezőtlenül hathatnak Bagdad és Washington viszonyára. A Népi Mozgósítási Erők parancsnokhelyettese, Abu Mahdi al-Muhandisz az Egyesült Államokat tette felelőssé a támadásokért. A Pentagon tagadta, hogy köze lenne a csapásokhoz. A PMF-et vezető Fálih al-Fajjád csütörtökön visszavonta helyettese vádjait, és hangsúlyozta, hogy egyelőre vizsgálat zajlik az ügyben. Az előzetes nyomozás arra jutott, hogy a légicsapásokat külföldön, állami szinten tervelték ki. Fajjád elmondta, hogy folytatódik a vizsgálat a felelősök megnevezése és a megfelelő válaszlépések meghatározása érdekében.  A címlapfotó illusztráció. Hirmagazin.eu
 • Bajuk volt a határőröknek a Viszkis kislányával? – Döbbenetes történetet osztott meg Ambrus Attila

  Ambrus Attila éppen egy romániai, nagyszalontai közönségtalálkozóra igyekezett kislányával, de nem ért oda, mert a féléves Annát nem engedték át a határon.

  A Viszkis közösségi oldalán osztotta meg a sajnálatos történetet, ezzel együtt egy fotót is mutatott kislányáról, amit nem tesz gyakran.

  “Úgy látszik a román hatóság nem felejt…

  Most Annát nem engedték át a határon. Ezúton is köszönöm a román hatóságok kedvességét.

  Egyedül nekirugaszkodom még egyszer, így ismételten várok mindenkit szeretettel a vasárnapi nagyszalontai közönségtalálkozóra!” – írta Ambrus.

  Ambrus Attila azért biztosította a közönségtalálkozója iránt érdeklődőket, hogy vasárnap újra megpróbál eljutni Nagyszalontára, csak már Anna nélkül. Egyelőre nem derült ki a bejegyzésből, pontosan miért nem engedték át kislányát a román határon. Az is lehetséges, hogy Annának nem volt személyi igazolványa.

  Egyébként Ambrus Attilát annak idején pont a román-magyar határon fogták el egyik bankrablása után.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Zsolnai Péter
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

 • Útra kelt a világ első úszó atomerőműve, így néz ki – Fotók

  A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

  A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

  Az úszó atomerőmű “jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

  A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

  A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik. A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről. Forrás: Blikk.hu  
 • Új hírek a budai holttestekről! Családirtás Budán – a kisgyermek is meghalt – ezek az első fotók a pokoli helyszínről

  Mint írtuk, három ember, egy férfi, egy nő és egy kisgyermek holttestére bukkantak pénteken egy budapesti, II. kerületi, Zöldlomb utcai lakásban.

  A rendőrség a helyszínen talált nyomok alapján emberölés miatt indított eljárást. A holttestek a lakás albérlőinek testei, a borzalmakat a főbérlő fedezte fel, pontosabban ő hívta a rendőröket, mert nem tudott kapcsolatot teremteni lakása bérlőivel.

  A helyszínen rengeteg a rendőr, gőzerővel zajlik a nyomozói munka:

  4 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  5 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  6 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  7 / 7

  Zöldlomb utcai gyilkosság / Fotó: Zsolnai Péter

  blikk
 • “Már nem az a lány állt velem szembe, akit felségül vettem” – Szente Vajk őszintén beszélt szakításáról

  Szente Vajk immár három éve nem él együtt Erdélyi Tímeával, mint mondta, az évek során azt érezték, egyre jobban eltávolodtak egymástól, szinte idegenként tekintenek a másikra.

  Hét évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent, de a műsorvezető-rendező szerint, már három év után zátonyra futott a kapcsolatuk Tímeával. A pár hosszú időn keresztül próbálta megmenteni a házasságát, de végül szakítottak és tavaly nyáron beadták a válókeresetet is.

  Szente Vajk a Best magazinnak elmondta, tudja, hogy nem volt könnyű dolga Tímeának mellette és természetükből, illetve munkájukból adódóan idővel az életük kétfelé kezdett válni és egyre nagyobb szakadék alakult ki kettőjük között.

  Szente Vajk és Erdélyi Tímea / Fotó: RAS-Archívum

  „Szép szerelemnek indult a miénk, de az élet egyéb részei, mint a munka, a vágyak, a hiúság és az önzetlenség, megtépte a kapcsolatunkat, és a végén már annyi sebet szereztünk, hogy elvéreztünk. Mások biztos már korábban feladták volna” – vallotta őszintén Szente Vajk.

  Az sem segített rajtuk, hogy kapcsolatuk helyreállítását mindketten életük, más és más szakaszában akarták jobban. Így végül éppen az vetett véget a házasságuknak, amiről azt hitték, majd összetartja azt: a különbözőségük. Kapcsolatuk pedig annyira megváltozott, hogy sem telefonon, sem személyesen nem nagyon beszéltek egymással, így végül Erdélyi Timea (33) és Szente Vajk (35) meghozta a nehéz döntést és szakítottak.

  Hét éve mondta ki a boldogító igent Szente Vajk a Barátok köztből megismert Erdélyi Tímeának, ám házasságuk 3 év után…

  Közzétette: BEST Magazin – 2019. augusztus 22., csütörtök

  „Belegondoltam milyen ravasz az élet, hogy egyszer állsz valaki mellett a templomban, majd hét évre rá egymásra néztek, és nem is ismered a másikat. Már nem az a lány állt velem szembe, akit felségül vettem, idegennek éreztem” – mesélt legutóbbi színházi találkozásukról a lapnak Szente Vajk.

  Jelenleg arra várnak, mikor lesz alkalmas az idő, hogy aláírják a válási papírokat és azzal pontot tegyenek házasságuk végére.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Grnák László
 • Hihetetlen, de tényleg így van: Tvrtko kilenc nap alatt elérte a vasútnál, hogy megtörténjen a változás – itt az eredmény

  Mint írtuk, a MÁV ma bejelentette, hogy ezután a határontúli városok magyar neve is szerepelni fog az utastájékoztatásban, és a vasúti táblákon, sokszor előfordult ugyanis kavarodás abból, hogy több utas nem tudta, hogy például Oradea az nem Arad, hanem Nagyvárad román neve. Meg egyáltalán… miért ne lennének kiírva magyarul, Magyarországon, a határon túli városok nevei?

  Most, kiderült, hogy mindez Vujity Tvrtkonak köszönhető. A népszerű tévés kilenc napja, a Kelenföldi pályaudvaron állva döntött úgy, hogy lép egy, a magyarság önbecsülését emelni képes ügyben. Azt látta ugyanis, hogy a határon túli városok esetében csak a külföldi név szerepel a menetrendben, holott bőven kiférne az utastájékoztató táblára a magyar név is.

  Ma, a MÁV bejelentése után az is kiderült: ő maga, személyesen fogja elindítani hamarosan az első olyan vonatot, melynek oldalán már a tájékoztató tábla is kétnyelvű lesz!

  Így írt az eseményekről Facebook-oldalán Vujity Tvrtko:

  “Maximalista vagyok, nem szeretem a félmunkát: ITT A LEGELSŐ KÉTNYELVŰ VASÚTI TÁBLA, és írom a pontos menetrendet is! Mindez a közös sikerünk!!!

  Alig kilenc nap alatt fenekestől felfordult minden, most pedig már büszkén meg is mutathatom Nektek az első “kétnyelvű-vonattáblát”, amelyet 2019 szeptember 4-én személyesen indítok útjára az Oradea/Nagyvárad – Cluj-Napoca/Kolozsvár – Miercurea Ciuc/Csíkszereda – Brașov/Brassó útvonalon.

  Röviden és tömören: rokonaimat vártam a Kelenföldi Pályaudvaron, amikor is azt láttam, hogy érkeznek vonatok Székesfehérvárról, Oroszlányból, Tatabányáról és Cluj-Napocáról is. Karakterszámban bőven kifért volna, hogy ez utóbbi KOLOZSVÁR, de nem volt ott. Ahogy nem volt ott Oradea mellett sem, hogy NAGYVÁRAD és Bratislava után sem írták ki, hogy az nekünk, magyaroknak POZSONY!

  Múltheti bejegyzésem arról szól, hogy Magyarországon, magyar embereknek igenis ki kellene írni a városok magyar neveit is, mert ez szerintem önbecsülésünk része kell, hogy legyen, másfelől praktikus is, harmadrészt egy magyar ember biztos nem mond olyat, hogy cluj-napocai szalonna, meg bratislavai kifli… Fontos, hogy a jelenlegi nevek maradjanak a külföldiek miatt, de ne hívjuk már Târgu Mureșnek MAROSVÁSÁRHELYT, legalább itt, Magyarországon és mi magyarok ne tegyük ezt!

  Posztomat csaknem egymillióan látták, többek között a MÁV illetékesei is; és akkor most jöjjön a legfontosabb mondat: A VASÚTTÁRSASÁG VEZÉRKARA NEM CSAK A BEJEGYZÉSEMET OLVASTA EL, HANEM A HATALMAS TÖMEGBEN ÉRKEZŐ TÁMOGATÓ HOZZÁSZÓLÁSAITOKAT IS, ÉS EGYSÉGÉBEN ÉRTÉKELVE MINDENT, LÉPETT: így jutottunk a mai napig, amikor is kezembe kaphattam a legelső kétnyelvű táblát a felhatalmazással, hogy meg is mutathatom Nektek!

  A TÖBBI KONKRÉTUMOT IS LEÍRHATOM MÁR NEKTEK:

  – A Magyar Államvasutaknak egy 1950-es szabályozást kell módosítania, amit azonnal meg is tesz!

  – A MÁV felkért, hogy az első “kétnyelvű vonatot” 2019 szeptember 4-én én indítsam útjára. Addigra az a vonatot már ellátják a most készülő kétnyelvű táblákkal.

  – A tájékoztatás “magyarosítása” ebben a pillanatban 36 kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, őrvidéki, és romániai célállomást érint. Ezekre az állomásokra hamarosan csak olyan szerelvények közlekednek, ahol a városok nevei magyarul is fel lesznek tüntetve.

  – A “magyarosítás”, tehát az utódállamokban használt nevek magyar névvel való kiegészítése összesen 200 állomást érint a mai Magyarország területén. Ahol digitális a menetrendet mutató kijelző, ott az átállítás már szeptember első napjaiban megkezdődik. Ez a folyamat várhatóan decemberig tart majd.

  – Ahol lepörgő lapocskákból áll ismertetés, ott némileg bonyolultabb a helyzet, de a MÁV tájékoztatása szerint ezt is megoldják, legkésőbb 2020 júniusáig.

  – Fontos, hogy a digitális ismertetőt magukon a vonatokon is átállítják kétnyelvűre!

  Tudom, hogy a MÁV nem egy oktatási intézmény, mégis, az emberek talán az állomásokon találkoznak a legtöbbször a határon túli, történelmi városok neveivel, ÉS IMMÁR MAGYAR NEVEIVEL IS! Szomorú volt megtapasztalni, hogy sokan nem tudják, hogy melyik városnak mi is a magyar neve, reméljük, ezzel ez a helyzet is változik, nem beszélve azokról, akiknek merőben idegen, hogy Kolozsvárra utaznak, de közben keresgetniük kell, a várost tulajdonképpen hogyan is keressék…

  Kiemelten fontos, hogy semelyik nép érzékenységén nem sérti a mostani változás, hiszen a térképen feltüntetett nevek MEGMARADNAK, de MELLÉJÜK most már kiírják a MAGYAR NEVEKET IS!

  Ezúton is köszönöm a MÁV rugalmasságát, s bár az én javaslatom volt mindez, KÖSZÖNÖM NEKTEK a támogatást! Nélkületek nehezebb lett volna!

  Annyit még leírok, hogy a sikert látva rengetegen írnak nekem, hogy intézkedjek a késések, a járatkimaradások, a tiszta illemhelyek, a vonatokon tapasztalható hőség miatt, de megértést kérek: én nem vagyok a MÁV alkalmazottja, mindenható pedig pláne nem vagyok! A fenti ügy nekem mindig is szívügyem volt, a határon túli-, és a magyarországi magyarok miatt is. Örülök a sikernek, nem tagadom!

  Erről szerettelek volna tájékoztatni Titeket ebben a bejegyzésben, kérlek benneteket, ha hasznosnak találjátok a leírtakat, tegyétek közzé saját oldalatokon is, hogy minél többen értesülhessenek a változásokról és a sikerről! HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM!

  Barátsággal: Tvrtko”

  Feladat teljesítve! Maximalista vagyok, nem szeretem a félmunkát: ITT A LEGELSŐ KÉTNYELVŰ VASÚTI TÁBLA, és írom a…

  Közzétette: Vujity Tvrtko – 2019. augusztus 23., péntek
  Forrás: Blikk.hu  
 • Most közölték: három holttestet találtak egy budai lakásban

  Lövöldözés a szeretetotthonban, négy halott

  Három holttestet találtak egy budai lakásban péntek délben.

  Három holttestet találtak egy budai lakásban péntek délben, a rendőrség emberölés gyanúja miatt nyomoz. A lakás tulajdonosa hívta a rendőrséget, mert nem tudta elérni a bérlőit. Az Origo információi szerint egy férfi, egy nő és egy gyermek holttestét találták meg, feltehetően egy családról van szó. Forrás: Riopost
 • Holtan találták meg az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

  Holtan találták meg a szombaton eltűnt két barlangász egyikét a lengyel Tátrában

  – adták hírül a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel.
  A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat. A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom. Hirmagazin.eu
 • Izrael fegyverraktárt bombázott Irakban

  Izrael légicsapást hajtott végre egy iraki fegyverraktár ellen

  – számolt be a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint csütörtökön.
  Egy magas rangú közel-keleti hírszerzési tisztségviselő elmondta, hogy Izrael egy Bagdadtól északra fekvő támaszpontot bombázott júliusban. Amerikai illetékesek úgy értesültek, hogy Izrael az elmúlt napokban is több légicsapást hajtott végre Irakban – írta az újság. Júliusban a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű, többségében síita csoportokat tömörítő félkatonai szervezet négy támaszpontját érte támadás. A szövetség Irán támogatását élvezi, és ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban. Izrael korábban többször bombázta Irán szíriai érdekeltségeit. Irakra kiterjesztett támadásai azonban a sajtókommentárok szerint kedvezőtlenül hathatnak Bagdad és Washington viszonyára. A Népi Mozgósítási Erők parancsnokhelyettese, Abu Mahdi al-Muhandisz az Egyesült Államokat tette felelőssé a támadásokért. A Pentagon tagadta, hogy köze lenne a csapásokhoz. A PMF-et vezető Fálih al-Fajjád csütörtökön visszavonta helyettese vádjait, és hangsúlyozta, hogy egyelőre vizsgálat zajlik az ügyben. Az előzetes nyomozás arra jutott, hogy a légicsapásokat külföldön, állami szinten tervelték ki. Fajjád elmondta, hogy folytatódik a vizsgálat a felelősök megnevezése és a megfelelő válaszlépések meghatározása érdekében.  A címlapfotó illusztráció. Hirmagazin.eu
[kleo_gap size=”27px”]

WEEK SUMMARY TITLES

 • Bajuk volt a határőröknek a Viszkis kislányával? – Döbbenetes történetet osztott meg Ambrus Attila

  Ambrus Attila éppen egy romániai, nagyszalontai közönségtalálkozóra igyekezett kislányával, de nem ért oda, mert a féléves Annát nem engedték át a határon.

  A Viszkis közösségi oldalán osztotta meg a sajnálatos történetet, ezzel együtt egy fotót is mutatott kislányáról, amit nem tesz gyakran.

  “Úgy látszik a román hatóság nem felejt…

  Most Annát nem engedték át a határon. Ezúton is köszönöm a román hatóságok kedvességét.

  Egyedül nekirugaszkodom még egyszer, így ismételten várok mindenkit szeretettel a vasárnapi nagyszalontai közönségtalálkozóra!” – írta Ambrus.

  Ambrus Attila azért biztosította a közönségtalálkozója iránt érdeklődőket, hogy vasárnap újra megpróbál eljutni Nagyszalontára, csak már Anna nélkül. Egyelőre nem derült ki a bejegyzésből, pontosan miért nem engedték át kislányát a román határon. Az is lehetséges, hogy Annának nem volt személyi igazolványa.

  Egyébként Ambrus Attilát annak idején pont a román-magyar határon fogták el egyik bankrablása után.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Zsolnai Péter
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

 • Útra kelt a világ első úszó atomerőműve, így néz ki – Fotók

  A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

  A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

  Az úszó atomerőmű “jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

  A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

  A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik. A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről. Forrás: Blikk.hu  
 • Bajuk volt a határőröknek a Viszkis kislányával? – Döbbenetes történetet osztott meg Ambrus Attila

  Ambrus Attila éppen egy romániai, nagyszalontai közönségtalálkozóra igyekezett kislányával, de nem ért oda, mert a féléves Annát nem engedték át a határon.

  A Viszkis közösségi oldalán osztotta meg a sajnálatos történetet, ezzel együtt egy fotót is mutatott kislányáról, amit nem tesz gyakran.

  “Úgy látszik a román hatóság nem felejt…

  Most Annát nem engedték át a határon. Ezúton is köszönöm a román hatóságok kedvességét.

  Egyedül nekirugaszkodom még egyszer, így ismételten várok mindenkit szeretettel a vasárnapi nagyszalontai közönségtalálkozóra!” – írta Ambrus.

  Ambrus Attila azért biztosította a közönségtalálkozója iránt érdeklődőket, hogy vasárnap újra megpróbál eljutni Nagyszalontára, csak már Anna nélkül. Egyelőre nem derült ki a bejegyzésből, pontosan miért nem engedték át kislányát a román határon. Az is lehetséges, hogy Annának nem volt személyi igazolványa.

  Egyébként Ambrus Attilát annak idején pont a román-magyar határon fogták el egyik bankrablása után.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Zsolnai Péter
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

 • Útra kelt a világ első úszó atomerőműve, így néz ki – Fotók

  A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

  A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

  Az úszó atomerőmű “jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

  A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

  A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik. A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről. Forrás: Blikk.hu  
 • Bajuk volt a határőröknek a Viszkis kislányával? – Döbbenetes történetet osztott meg Ambrus Attila

  Ambrus Attila éppen egy romániai, nagyszalontai közönségtalálkozóra igyekezett kislányával, de nem ért oda, mert a féléves Annát nem engedték át a határon.

  A Viszkis közösségi oldalán osztotta meg a sajnálatos történetet, ezzel együtt egy fotót is mutatott kislányáról, amit nem tesz gyakran.

  “Úgy látszik a román hatóság nem felejt…

  Most Annát nem engedték át a határon. Ezúton is köszönöm a román hatóságok kedvességét.

  Egyedül nekirugaszkodom még egyszer, így ismételten várok mindenkit szeretettel a vasárnapi nagyszalontai közönségtalálkozóra!” – írta Ambrus.

  Ambrus Attila azért biztosította a közönségtalálkozója iránt érdeklődőket, hogy vasárnap újra megpróbál eljutni Nagyszalontára, csak már Anna nélkül. Egyelőre nem derült ki a bejegyzésből, pontosan miért nem engedték át kislányát a román határon. Az is lehetséges, hogy Annának nem volt személyi igazolványa.

  Egyébként Ambrus Attilát annak idején pont a román-magyar határon fogták el egyik bankrablása után.

  Forrás: Blikk.hu Fotó: Zsolnai Péter
 • Kajak-kenu-vb: bronzérmes a magyar női kajakpáros 200 méteren

  Lucz Anna és Kiss Blanka bronzérmet szerzett pénteken kajak kettes 200 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

  Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

  (MTI)

 • Sokkoló: ámokfutó férfi inzultálja és bántalmazza a nőket Budapesten

  Az Index információi szerint egy ámokfutó zaklatja a járókelőket, főként a nőket Budapesten.

  A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB csoportban közzétett képek, illetve poszt alá érkezetek a kommentek, mely szerint a férfi rendszeresen zaklat vagy szóban inzultálja a járókelőket, sőt előfordult, hogy bántalmazta is őket.

  A poszt szerint a férfi legutóbb a Múzeum kertben ment oda egy nőhöz, és hiába kérték nem tágított, a nőket szexuális aktusra szólította fel, az elutasításra pedig gyalázni kezdte őket, hovatovább a halálukat is kívánta. A sokkoló esetről videó is készült.

  Egy héttel ezelőtt pedig a szentendrei HÉV-en bántalmazott egy nőt. A férfi rendszeresen úgy tesz mintha könyveket árulna, majd amikor elutasítják őt sokkolóan agresszívan reagál. A kommentek tanúsága szerint az ámokfutó férfi szentendrei lehet.

  A verés miatt az egyik áldozat a rendőrséghez fordult, ahol azt mondták neki, hogy amennyiben két hónapig nem találják meg a férfit, akkor felfüggesztik az ügyet. A megvert nő most azokat keresi, akik találkozhattak a férfival, netán bántalmazást is elszenvedtek.

  Az Index megkereste a BRFK-t is az ügy kapcsán, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett.

  (Index)

 • Útra kelt a világ első úszó atomerőműve, így néz ki – Fotók

  A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

  A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

  Az úszó atomerőmű “jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

  A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

  A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik. A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről. Forrás: Blikk.hu