4.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Hihetetlen! „Az egyik nap még csak 40 volt!” Tegnap ünnepelte a 80. születésnapját Juhász Előd, a Zenebutik legendás műsorvezetője + videó

Dátum:

Megosztás:

Emlékszel még Juhász Elődre? Épp tegnap töltötte a 80-at. Ma, így néz ki! Isten éltesse sokáig! Hirmagazin.eu

Juhász Előd által vezetett Zenebutik húsz évig volt műsoron, 266 adással. A műsorvezető évtizedeken át volt a rádió és televízió zenei műsorainak aktív készítője, és még ma is dolgozik. Zenei könyveket ír, legutóbbi műve Zenehíd hazafelé címmel február 18-án jelent meg.

Juhász Előd a hatvanas évek elején szerepelt először a televízióban: 1961-ben az Aida operaközvetítését ismertette – akkor még csak felolvasta a kapott szöveget. Évekkel később a Zenélő órák című műsorban kérdezgette a szereplőket. 1963-ban Kodály Zoltán és felesége, Sára voltak a műsor vendégei, aminek megbecsült felvételét máig őrzik a televízió archívumában.

A Zenebutikot 1981-ben vitték televíziós adásba a Zeneközelben című rádiós műsor mintájára, melyen Juhász Előd csaknem húsz évig dolgozott. A könnyűzenét és a klasszikus zenét keverő műsor bátor húzás volt a részéről, hiszen addig nem vegyítették a műfajokat, Juhász Előd azonban bízott a sikerben, nem hiába.

Fotó: MTI/Hámor Szabolcs, MTVA

Juhász Előd a zenei élet számos világhírű szereplőjével készített interjút, ám ezek során mindig igyekezett kizökkenteni beszélgetőpartnereit. José Carreras például először szóhoz sem jutott, amikor szembekerült vele.

– Minden beszélgetésnél fontos, hogy hogyan kezdem, hogyan cserkészem be az illetőt. Egy példát is mondok, mert szeretek a meglepetéssel élni. Mielőtt José Carreras-szal találkoztam, elolvastam tőle és róla mindent, úgyhogy meglehetősen felkészültem belőle. Egyszer elmesélte, hogy szeretne úgy elmenni egy nemzeti parkba, hogy nincs nála más, csak a bankkártyája és a fogkeféje. Amikor eljött az interjú ideje, azt kérdeztem tőle, hogy amikor elmegy a nemzeti parkokba, egyedül megy, nem visz magával hölgyeket? Ettől úgy meglepődött, hogy meg sem tudott szólalni, mert leesett neki, hogy tudok róla mindent – mesélte a műsorvezető.

Juhász Előd a Zenebutikkal befutott műsorvezető lett, az egész ország ismerte a nevét. Hatalmas megtiszteltetésnek számított az is, hogy Gálvölgyi János paródiát készített róla, hiszen a parodista nem figurázott ki akárkit, csakis a legnagyobbakat.

Juhász Előd soha nem pusztán műsorvezetőként volt jelen, hanem zenetörténészként is. Gimnázium után a Zeneakadémia karmester- és zenetörténész szakára járt, mesterei közt volt Kodály Zoltán is. Tanulmányai alatt már voltak kisebb munkái a Magyar Rádiónál, ám a Zeneakadémia befejeztével az ELTE zeneesztétikai szakán doktorált, csak ezután helyezkedett el a rádiónál.

Itt vezette a Hétvégi panoráma, a Kettőtől ötig és a Muzsikáról – fiataloknak című műsorokat, de legfontosabb és legemlékezetesebb rádióműsora a Zeneközelben volt, mely 25 évig futott, és melynek mintájára hozták létre később a Zenebutikot. Ennek a műsornak köszönhetően olyan előadók karrierjét követhette – és követhettük mi is –  az elejétől a világhírűvé válásig, mint Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő.

Juhász Előd szellemileg aktív életet él ma is, pályája során számos zenetörténeti könyvet írt. Az író-történész feladatának érzi dokumentálni a saját és mások emlékeit. Legutóbbi könyve 2017 novemberében jött ki Kocsis Zoltánról. Szabadidejét szereti három lányával és hat unokájával tölteni. A Kép-regény című műsorban elmondta, lányai és unokái is egy mozdulattal képesek levenni őt a lábáról. Sok közös programot csinálnak, de szívesen besegít lányainak a gyerekek körüli feladatokban.

– Nemcsak társasjátékozunk és játszunk, de, ha kell, transzfert is biztosítok: elviszem röplabdára, akrobatikus rock’n’roll-ra, ilyen-olyan tanfolyamokra.

Forrás: femina.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön, vizsgálják a körülményeket – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a...