Image default
Külföld

Hiányzik a politikai egység az EU-ban

forrás: MTI

Hiányzik a gondok közös megoldásához szükséges akarat az EU-ban – nyilatkozta Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere a Népszava szombati számában.

 Hiányzik a politikai egység az EU-ban

A Bajnai-kormány külügyminisztere szerint a mostani menekülthelyzethez hasonló problémával még nem szembesült az EU. A legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e konszenzust találni.

Az EU-ban a “legerősebb játékosok” a tagállamok, illetve kormányfőik, az unióban az történik, amit ők akarnak, amihez ők hozzájárulnak. Az Európai Bizottság szerepe előtérbe került a mostani válság kapcsán. A javaslattétel és végrehajtás egyaránt rá hárul, utóbbiban lehetett volna ügyesebb a bizottság – fejtette ki a szakember.

Ő személy szerint sokkal többet várt Juncker elnöktől és attól a bizottságtól, amelyben “hemzsegnek a volt tagállami miniszterelnökök, miniszterek”. Balázs Péter szerint a bizottság javaslatai lassúak, fantáziátlanok és politikailag nem eléggé átgondoltak voltak.

A menekültválság az egyik alkalom, amelyben megnyilvánulhat a politikai egység minősége. Amint az euró kapcsán egy észak-déli hasadás keletkezett az Unión belül, a menekültválság kapcsán most az EU nyugati és keleti fele között jött létre hasonló szakadék. És ez a probléma már tovább gyűrűzött, mert a szolidaritás hiánya maga után vonhat olyan következményeket, amelyek aztán az új költségvetésben is megmutatkozhatnak – vélekedett a volt külügyminiszter

Hiányzik a politikai egység, a gondok közös megoldásához szükséges akarat az EU-ban – nyilatkozta Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere a Népszava szombati számában.

 

Hasonló hírek

Putyin a Szu-24-es Szíriában történt lelövéséről – VIDEÓ!

Edit

Három brit képviselő is kilépéssel fenyegetőzik a megállapodás nélküli Brexit miatt

Géza

Weber: vegye napirendre az Európai Tanács a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások ügyét!

Géza