Image default
Gazdaság

Hiába dübörög a gazdaság, mégis mélyponton a forint: ez várható Magyarországon 2019-ben

Budapest — Felemás év várhat a magyar gazdaságra az elemzések szerint. Bár a gazdasági növekedés némileg lassul az ideihez képest, de azért a 3,5-4 százalékot így is elérheti.

A gyenge pontnak a magyar fizetőeszköz tűnik: a külföldi pénzintézetek elemzései szerint a forint újabb történelmi mélypontra süllyedhet. Jelenleg is igen gyenge a magyar fizetőeszköz, egy euró 323-324 forintot ér, de több elemzés is 340-345-ös euróárfolyamot prognosztizál jövőre. A dán Nordea pedig a brazil fizetőeszköz után a második legsérülékenyebb devizának minősítette a forintot. Az intézet a magas magyar pénzkínálat és infláció miatt fokozott leértékelődési kockázatra hívta fel a figyelmet.

Ha valóban a megjósolt szintig süllyed a forint, az 6-7 százalékos gyengülést jelent, ami érezhető lehet a mindennapi életben is. Többe kerül majd behozni külföldről az árucikkeket, így drágulhatnak az importtermékek, az energiahordozók. Mivel az üzemanyagárakat is érintheti a drágulás, ezért végső soron a hazai termékek áraira is hatással lehet a forint árfolyama. Többe kerülnének a külföldi utazások is. Egy átlagos családnak ez összességében akár több ezer forintos pluszkiadást jelenthet havonta.

Az idei év legfontosabb gazdasági mutatóinak alakulását ábrázoltuk

A nyugdíjasoknak sem közömbösek ezek az adatok. Ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ismét kaphatnak nyugdíjprémiumot, de az idei, 18 ezer forintnál szinte biztosan kevesebbet. Az infláció egy kicsit emelkedhet az idei szinthez képest, három százalék körüli értékkel lehet számolni, vagyis egy év múlva ekkora emelést kaphatnak.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az ő feladatuk elsősorban az infláció kordában tartása: – A jegybanknak nincs árfolyamcélja, ezért a forint árfolyamszintjével kapcsolatos kérdéseket nem kommentál. Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését – válaszolták a Blikk érdeklődésére.

A magyar elemzők a kormányzattal egyetemben óvatosan optimisták. – Arra számítunk, hogy stabil lesz a forint, 320-as euróárfolyammal, ami nem sokkal magasabb az idei, 310-es átlagszintnél – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint jövőre az ideinél némileg magasabb, 3 százalékos lehet a pénzromlás. Szerinte az egyik legnagyobb pozitívum a felminősítés lehet.

– Minden adott ahhoz, hogy a hitelminősítők jobb besorolást adjanak. Olcsóbbá válhat az adósságfinanszírozás, valamint vonzóbbak lehetünk a befektetők szemében, ami több beruházást és pénzt jelenthet – tette hozzá Török Zoltán.

Gyenge pénz is jó

gyenge forint sok ágazatnak kedvező lehet. Az exportra termelő cégeknek nőhet a profitjuk, mivel euróért adják el a termékeiket, de a kiadásaik zöme forintban keletkezik. Mivel a külföldiek szemében olcsóbbakká válunk, az idegenforgalmi ágazat is profitálhat.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Közös bankszámlák: így kerülhetik el a vitát az örökösök

Edit

Kósa: 224 milliárdból fejlesztik Szolnokot

Géza

Népszerűek a NAV ügyintézési pontok Komáromban

Géza