Főoldal » Hiába a titkosszolgálatok segélykiáltása, nem történik semmi
Külföld

Hiába a titkosszolgálatok segélykiáltása, nem történik semmi

forrás: Kossuth Rádió/180 perc

Az Egyesült Államok sokkal komolyabban veszi saját és állampolgárai biztonságát, mint az Európai Unió. Az elmúlt hónapokban a bürokraták nem voltak képesek megtalálni a válaszokat a kihívásokra, inkább homokba dugták a fejüket.

 

Amerikában 10 ezer szíriai menekült áttelepítését szeretnék megoldani idén, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Európába már több mint 700 ezer migráns érkezett ebben az évben, komolyabb biztonsági átvilágítás nélkül.

„Ha valaki soha nem csobbant bele a szíriai pocsolyába úgy, hogy az megjelenjen a mi adatbázisunkban, napestig keresgélhetünk benne, de semmi nem bukkan elő” – érzékeltette a Szíriából érkező menekültek biztonsági átvilágításának nehézségeit James Comey, az FBI igazgatója az Egyesült Államok Kongresszusának belbiztonsági bizottságában. Barack Obama amerikai elnök azon felvetésére reflektált, miszerint a szövetségi államnak idén összesen 10 ezer szíriai migránst kellene befogadnia.

Hiába a titkosszolgálatok segélykiáltása, nem történik semmi
Éhségsztrájkba kezdett migránsok. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Horváth Dániel, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint jól látható űr tátong az áttelepítési elképzelések és biztonságos megvalósíthatóságuk között. – Az Egyesült Államok elnökének az a szilárd meggyőződése, hogy továbbra is nyitottnak kell maradniuk, és folytatni kell azt az 1970-es évek közepén elkezdett folyamatot, aminek eredményeként több mint 3 millió embernek biztosítottak nemzetközi védelmet. Különösen most, amikor nagy számban szorulnak nemzetközi védelemre – mutatott rá.

Amerikában vasszigor van

Amerika 2012 óta összesen 2100 szír állampolgárt fogadott be, ennek fényében az erre az évre tervezett 10 ezer fős befogadás, amely érdemben még nem indult be, eléggé illuzórikusnak tűnik – tette hozzá. Horváth Dániel szerint még korai lenne megjósolni, mi lesz a vitás helyzet kimenetele. Mindenesetre az FBI-igazgató álláspontját erősíti, hogy az Egyesült Államokban akár másfél-két évig is eltarthat egy áttelepítési eljárás.

Legfeljebb így arról lehet szó, hogy elindítják a folyamatot. Egyébként rendkívül szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá ezeket a személyeket. Ha nem teljesen feddhetetlen valaki, azonnal kivonják a programból, és nem csak a nemzetbiztonsági szűrésen lehet megcsúszni. A jelenleg ismert áttelepítő országok közül messze Amerikáé a legösszetettebb és legcizelláltabb eljárás a világon – hívta fel a figyelmet a migrációkutató.

Európa inkább homokba dugja a fejét

A szabályokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után szigorították. Horváth József, a polgári elhárítás és a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy az EU vezetői ezzel a lépéssel adósak.

Az Egyesült Államok sokkal komolyabban veszi saját és állampolgárai biztonságát, mint az Európai Unió. Az elmúlt hónapokban a bürokraták nem voltak képesek megtalálni a válaszokat a kihívásokra, inkább homokba dugták a fejüket. Arról folyt inkább a vita, hogy jelent-e kockázatot több százezer, akár egymillió ember kontrollálatlan beengedése az Európai Unióba. A politikai korrektség jegyében nem merik kimondani azokat a válaszokat, amelyek kézenfekvőek lennének – vélte.

Hiába a segélykiáltás

A titkosszolgálati szakértő szerint mindez annak ellenére van így, hogy a titkosszolgálatok világos jelzést adtak a kormányoknak a migrációval kapcsolatos veszélyeket illetően. Ahogy a szolgálatok segítségért kiáltottak, úgy kongatta a vészharangot Amerika szövetségi nyomozóirodájának igazgatója. Ott 10 ezer szíriai menekült áttelepítését szeretnék megoldani idén, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Európába már több mint 700 ezer migráns érkezett ebben az évben, komolyabb biztonsági átvilágítás nélkül.

Hasonló hírek

Financial Times: Brüsszel csapást mért Paksra

Edit

Mentesítő buszokkal hozzák a migránsokat

Edit

Túristák özönlik el a mesebeli osztrák települést

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------