Hirmagazin.eu
Főoldal » Hétfőtől óriási változás jön az egészségügyben: Megszűnik a hálapénz a várólistáknál
Belföldi hírek

Hétfőtől óriási változás jön az egészségügyben: Megszűnik a hálapénz a várólistáknál

Büntetik az orvost hétfőtől, ha betegének nem a lehető legkorábbi műtéti időpontot adja. Így többé nem éri meg az orvosnak, hogy hálapénzért korábbra sorolja a betegét. Ezzel megint egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a korrupció kiszoruljon az egészségügyből.

Április 1-jétől, vagyis jövő hétfőtől megújul a kórházakban a műtéti várólisták rendszere.

A cél az, hogy mindenki a lehető leggyorsabban jusson hozzá ahhoz a beavatkozáshoz, amire szüksége van.

Az orvos köteles a legkorábbi műtéti időpontot adni

Ezentúl az orvos köteles a lehető legkorábbi időpontot megadni a betegnek, és ettől csak akkor térhet el, ha annak szakmai oka van, vagy ha a beteg külön kéri.

„Ilyen ok lehet például, ha a beteg állapota miatt kell későbbre tenni a műtétet” – mondta el egy vidéki kórházi sebészorvos.

„Előfordulhat, hogy a páciens egyéb betegségei miatt be kell állítani a gyógyszerezését, rendezni kell a vérnyomását vagy vércukor-szintjét, de az is megtörténhet, hogy a műtét előtti aneszteziológiai konzíliumon derül ki, hogy gond van az altatással. Arra is volt már példa, hogy családi okokra hivatkozva maga a beteg kérte, halasszuk későbbre a műtétet.”

Borítékért gyakran járt korábbi időpont…

Az orvos elárulta: tud olyan gyakorlatról, hogy aki az osztályvezető főorvosnál járt egy borítékkal, az kapta meg a legközelebbi műtéti időpontot, de úgy véli, az új rendszer bevezetésével ez már nem éri meg a kockázatot. Arra viszont továbbra is lesz mód, hogy a beteg halasztási kérelmét figyelembe vegyék.

A tervezett műtéteket aszerint írják ki, hogy az adott intézményben hány operáló csoport, hány sebész és műtő van, ezenkívül az is számít, milyen keretet kap a kórház az adott műtétek elvégzésére.

Mostantól az érkezési sorrend számít

Ha például egy kórház heti húsz térdműtétet tud elvégezni, akkor hagynia kell egy-két időpontot a halaszthatatlannak bizonyuló esetekre, ugyanakkor a többi műtéti időpontot a betegek érkezési sorrendjében kell feltöltenie. Eddig is írásban kellett indokolnia az orvosnak, ha előrébb vagy hátrébb sorolt egy beteget, mert a számítógépes nyilvántartási rendszer nem engedi tovább, de azt nem büntették, ha az orvos nem a lehető legközelebbi műtéti időpontot adta meg.

„Nem a büntetés a cél, hanem az, hogy a beteg a lehető leggyorsabban műtőasztalra kerüljön a diagnózis után” – nyilatkozta több fórumon is Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

Kórházanként megnézheti a várólistákat a beteg a neten

Megújult az alapkezelő honlapja. Sokkal áttekinthetőbb lett, miután különválasztották a betegnek, az egészségügyi dolgozónak, illetve az intézményvezetőnek szóló információkat.

A betegek meg tudják nézni, mennyi az átlagos várakozási idő annál a műtétnél, ami rájuk vár, melyik kórházban mennyi időn belül kerülnének sorra, s aki már szerepel a várólistán, az esetazonosítója segítségével lekérdezheti a műtétje tervezett időpontját is.

Másik kórházba is átmehetünk, ha ott rövidebb a várólista

Ha a beteg csak sokára kapott időpontot, jogában áll, hogy másik kórházhoz forduljon, ahol gyorsabban sorra kerülhet. Itt persze sok szempont van: ha valakinek több hónap múlva lesz nagy műtétje például Pécsen, akkor meggondolandó, hogy egy közelibb időpontra befeküdjön-e mondjuk Szegeden a kórházba: lehet, hogy nyer pár hónapot, de cserébe nem biztos, hogy a családja tudja majd látogatni, s a környezet sem lesz ismerős… Mindenkinek megvannak a saját szempontjai: kibírom-e még pár hónapig ezzel a fájdalommal, hogy egy közeli kórházba feküdjek be vagy nem?

A lényeg: mindenki választhat!

Juditnak nyolc éve építettek protézist a csípőjébe. A budapesti asszony közel egy évet várt arra, hogy megműtsék.

„Túl azon, hogy mindaddig fájdalmaim voltak, amíg meg nem műtöttek, a kiszolgáltatottság érzése volt a legrosszabb” – meséli. „Én is gondoltam rá, hogy ha megfelelően kibélelnék egy borítékot, talán gyorsabban sorra kerülnék, de sosem voltam ügyes az ilyesmiben. Ez az új módszer, amikor mindent a számítógépen lehet ellenőrizni, és amikor az orvosnak a lehető legkorábbi időpontot kell megadnia, csökkenti ezt a kiszolgáltatottságot. Megnéztem, annak, akit ma írnak ki műtétre, feleannyit kell várnia, mint annak idején nekem.”

Lényegesen rövidültek a várólisták Az elmúlt hat évben lényegesen rövidültek a műtéti várólisták. Az összes várakozó száma több mint 70 ezerről 28 ezerre csökkent. Ugyanilyen jelentős arányban csökkentek a várakozási idők is, különösen kiemelkedő mértékű a csökkenés a szürkehályog műtétek, valamint a csípő- és térdprotézis-műtétek esetén, ahol a várakozási idő megfeleződött. Az általános adatok a várólistákról a következő weboldalon érhetők el: http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista
Másik kórházba menne műtétre? Keresse a várólista-felelőst! Minden betegnek jogában áll másik kórházban megműttetnie magát, ha ott rövidebb a várólista, és a kórháznak van erre kapacitása. Minden kórház honlapján megtalálható névvel, telefonszámmal az adott intézmény várólista-felelőse, őt kell felhívni és vele kell egyeztetni az átirányításról. A következő honlapcímen pedig régiónként, a régióra kattintva pedig kórházanként is megnézhető, hogy hol mennyit kell várni a műtétre. A cím: https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/
Forrás: Ripost
A kép illusztráció

 

Hasonló hírek

Lemondott Gömöri Zsolt

info

Orbán Viktor elutazott a bécsi EU-Afrika Fórumra

Géza

Változások az egészségügyben 2016-tól

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!