Hirmagazin.eu
Főoldal » Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés, + maszkhasználati kisokos, avagy minden, amit a maszkviselésről tudni kell!
Életmód hírek

Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés, + maszkhasználati kisokos, avagy minden, amit a maszkviselésről tudni kell!

A járvány elleni védelmi intézkedések kiterjesztéséről döntött a kormány: ennek értelmében hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező lesz viselni maszkot, amit csak az étkezés vagy italfogyasztás idejére lehet levenni.

Kiss Róbert

Kiss Róbert, Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert figyelmeztetett, hogy a hatóságok ellenőrizni fogják az előírások betartását, és azok megszegése esetén a vendéglátóhelyet be is zárathatják.

A bejelentés értelmében tehát immár kiterjed a maszkviselési kötelezettség a

 • tömegközlekedési eszközökre és azok megállóira,
 • kereskedelmi üzletekre és bevásárlóközpontokra,
 • egészségügyi és szociális intézményekre,
 • ügyfélfogadási irodákra,
 • mozikra, színházakra,
 • szabadtéri és sportrendezvényekre,
 • vendéglátó- és szórakozóhelyekre.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából Kiss Róbert elmondta, hogy a temetőkben nem kötelező a maszkviselés, viszont a sírkertek megközelítésekor igen, így a klasszikus rendőri feladatokon kívül erre is oda fognak figyelni az egyenruhások.

Az alezredes hangsúlyozta, hogy a védelmi intézkedések betartását minden érintett helyen ellenőrzik. Az elmúlt 24 órában összesen 69 rendőri intézkedésre volt szükség, melyek többségét (53) üzletekben, kisebb részét tömegközlekedési eszközökön (16) foganatosították. A tranzitálási szabályok megsértése miatt a korridorokon 38 szabályszegőt büntettek meg.

Az utcán még épp nem kötelező a maszk, de vannak szabályok, íme:

Kezd belezavarodni, hogy most épp kinek, hol és hogyan kötelező maszkot viselnie? Segítünk ezzel a maszkhasználati kisokossal!

Hány éves kortól élnek a kötelező maszkviselési szabályok?

Hatéves kor alatt nem kötelező a maszkhasználat. Ettől még persze, aki szeretne, adhat maszkot hat évnél kisebb gyermekére.

Kell-e maszkot viselni az oktatási intézményekben?

A tanórákon és a többi iskolai foglalkozás alatt lehet maszkot viselni, de nem kötelező. A magyar iskoláknak kiküldött járványügyi intézkedési terv alapján, ha kevés a hely a közösségi tereken, ezért nem lehet megtartani a legalább másfél méteres védőtávolságot az intézményben, javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

Bemehet-e a szülő maszkban az iskolába?

Ha a felnőtt kísérő megfelelően (orrot, szájat folyamatosan fedve) viseli a maszkot, a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet az intézménybe.

Pontosan hol kötelező most a maszkviselet?

Összességében a zárt, közösségi terekben. A maszk hordása különösen ajánlott, ha nem tudjuk tartani a másfél méteres védőtávolságot, ahogy abban az esetben is, amikor idős családtagjainknál teszünk látogatást. Ahol egész pontosan kötelezően maszkot kell viselnünk:

 • a tömegközlekedési eszközökön,
 • a várótermekben és a megállókban,
 • az üzletek és bevásárlóközpontok területén,
 • a mozikban, színházakban, koncerteken, múzeumokban, a könyvtárak és a levéltárak közönség által látogatott területén és a többi kulturális intézményben,
 • az egészségügyi és szociális intézményekben, a rendelőkben,
 • a bankokban, a közszolgálati és postai, illetve irodai ügyfélszolgálatokon.

Mi a helyzet a sportrendezvényekkel és a tüntetésekkel?

Kötelező a maszkviselés október 23-tól a szabadtéri és a sportrendezvényeken, azaz a meccseken, illetve a szabadtéren megtartott gyűléseken, vagyis a tüntetéseken is.

Akik ez alól kivételt képeznek:

 • a sportolók,
 • az edzők,
 • a mérkőzésvezetők,
 • a versenybírók és segítőik,
 • amíg a gyűlés, a tüntetés szónoka szónoklatát elmondja.

Kötelező-e a maszk az utcán?

Egyelőre nem, de egyes megszólalások és felvetések szerint igény lenne rá. Például néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy Szepesvári Szabolcs, a kiskunhalasi mobil járványkórház főigazgatója szerint a nagyvárosokban akkor is maszkot kellene hordaniuk az embereknek, amikor kimennek az utcára.

Mikor szabályos a maszkviselet?

Csak abban az esetben, ha maszk az orrot és a szájat folyamatosan és együttesen elfedi. A maszk lehet orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült maszk. Miután felvettük, lehetőleg már ne nyúljunk hozzá. Miután levettük a maszkot, mindenképp fertőtlenítsük a kezünket. Továbbá a maszk szorosan illeszkedjen az arcra, ne legyenek nyílások közte és az arcunk között. Amennyiben van a maszknak orrpántja, minél szorosabban igazítsuk rá az orrnyeregre, a fülénél is húzzuk kellően szorosra a madzagot.

Kötelezhetnek-e maszkviselésre a munkahelyen?

Müller Cecília elmondta, a munkáltató a foglalkoztatásügyi orvos bevonásával határozza meg, hogy kell-e maszkot viselni az adott munkahelyen. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jogszabály szerint általánosságban kötelező lenne a munkahelyi maszkviselet.

Milyen sűrűn cseréljük és mossuk ki a maszkot?

A hivatalos kormányzati koronavírus oldalon azt tanácsolják, amint levettük az egyszer használatos maszkot, dobjuk ki a kukába.

A textilmaszkokat használat után az eldobható maszkhoz hasonlóan távolítsuk el, és helyezzük nejlonzacskóba, majd fertőtlenítő mosószerrel, legalább 60 °C hőmérsékleten mossuk ki, és vasaljuk is ki.

Egyszer használatos maszkot csupán négy-öt órán át szabad viselni. Ha tüsszentettünk vagy köhögtünk, utána mindenképpen cseréljük ki, és mossunk is kezet – javasolja Müller Cecília.

Kötelező lesz-e maszkot viselni a hétvégi temetőjárás, a megemlékezés, illetve a misék, istentiszteletek során?

Az operatív törzs szerint a temetőben is ajánlott a maszkviselés, mert a mindenszenteki gyertyagyújtáskor komoly tömeg várható a temetőkben, így aligha lesz kivitelezhető a biztonságos távolságtartás.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a templomokban nem kötelező, pusztán javasolt a maszk viselése, a gyóntatás közben azonban kötelező.

A Budapesti Temetkezési Intézet szerint csütörtöktől hétfőig a temetőirodák 8 órától 18 óráig tartanak nyitva, ezekben a járvány miatt a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező.

Milyen szankciókra számíthat, aki nem tartja be a maszkviselési szabályokat?

Ha valaki nem vagy nem megfelelő módon viseli a maszkját, felszólítható a sport- és egyéb esemény helyszínének elhagyására.

A tömegközlekedésben bírságot szabnak ki rá, és kizárhatják az utazásból, a vendéglátóhelyeken és az üzletekben nem fogják kiszolgálni, és felszólítják a távozásra. Az üzleteket, vendéglátóhelyeket komoly szankciókkal sújthatják, tehát a korlátozásoknak ezek is igyekeznek majd érvényt szerezni.

Az üzletek és a mozik esetében a kereskedelmi hatóság ellenőrizhet, amely első alkalommal figyelmeztet, másodszorra azonban 100 000-től 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki. Harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább három napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. Negyedik alkalommal a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező napra, akár egy évre is ideiglenesen bezárathatja.

A kötelezettség betartását a mozi, a bevásárlóközpont és az üzletek esetében a kereskedelmi hatóság, a többi esetben a fővárosi és megyei kormányhivatal köteles ellenőrizni. Mellettük a kötelezettségek betartását a rendőrség is ellenőrizheti, amely ha a kötelezettség megsértését észleli, az üzemeltető figyelmét erre felhívja, és az esetről a kereskedelmi hatóságot vagy kormányhivatalt értesíti.

Hogy áll most a tiltott budapesti maszkszabály ügye: a főváros vagy a kormány tudja jól a maszkviseletet?

A kormány szeptember 21-én hozott rendelete szigorúbban szabályozza a maszkviselés szabályait, mint a főváros korábban született saját maszkviselési rendelete. Míg az önkormányzatiban az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot, a kormányzati szerint mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textilből vagy más anyagból készült maszkot úgy viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A kormány rendelete felülírja az önkormányzatét, ám a Fővárosi Közgyűlés, amely ma visszavonta volna azt, a koronavírus miatt elnapolta az ülést. A lényeg, hogy Karácsony Gergely azt mondja, tartsuk be a kormányrendeletet, amely kimondja, hogy a sál és a kendő nem elég az arc eltakarásához, mindenki hordjon maszkot.

index alapján,

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az 5-ös lottó és a Jóker tegnap kihúzott nyerőszámai

Géza

Főváros – pótlóbuszok szállítják az utasokat az 1-es villamos helyett

Géza

Ha így díszíted idén a karácsonyfád, mindenkinek leesik majd az álla!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------