Hirmagazin.eu
Főoldal » Hemzsegnek az orosz kémek az Egyesült Királyságban
Külföld

Hemzsegnek az orosz kémek az Egyesült Királyságban

Heteken belül hivatalos jelentést tesz közzé a brit kémelhárítás a külföldi hírszerzők tevékenységéről, de részletek már kiszivárogtak. Ezek szerint a hidegháború időszaka óta ötszörösére nőtt a Nagy-Britanniába kihelyezett orosz kémek száma, jelenleg 200 körül jár, és ezen felül mintegy 500 ügynök működik.

A britek még a korábbinál is intenzívebbé tették az elhárító munkát a Szkripal-ügyet követően, vagyis azután, hogy több mint fél éve az Angliában élő volt orosz kettősügynököt, Szergej Szkripalt a társaságában lévő lányával együtt novicsok idegméreggel megmérgezték.

Akkor összehangolt akciót hajtott végre az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada az orosz kémek ellen, Nagy-Britannából 23 gyanús orosz állampolgárt utasítottak ki. De a legújabb vizsgálat azt mutatja, hogy most többen vannak, mint sejtették.

Gyanús, hogy a Londonba akkreditált 56 orosz diplomatának legalább a fele az illegális hírszerzésben érintett.

Vannak ilyen gyanús személyek az orosz kereskedelmi kirendeltségen, a belvárosi Rosszotrudnicsesztvo kulturális központ személyzetének soraiban és másutt is – állítja a jelentés.

A kimutatást összeállító Andrew Foxall szerint az észt példát kellene követni. Az észt hatóságok évente névsort adnak közre azokról az ott dolgozó oroszokról, akik kémkedéssel gyanúsíthatók.

Az orosz ügynökök nem utolsó sorban londoni oroszokat figyelnek meg. Az orosz korrupció ellen küzdő társadalmi aktivista, a londonban élő Vlagyimír Asurkov mondta el a jelentés összeállítóinak, hogy moszkvai barátait berendelték egy kis beszélgetésre, és kiderült:

a szervek órás pontossággal tudják, hogy ő Londonban mikor és mit csinál, hová megy.

Ha a felmérés adatai helytállóak, akkor feltűnően nagy az angliai hírszerzők számának növekedése. A britekhez évekkel ezelőtt átállt volt angliai KGB-kémfőnök, Oleg Gordievski szerint 1985-ben 39 szovjet állampolgár kémkedettt az Egyesült Királyságban. Mi ez a mostani kétszáz oroszhoz képest!

Nyitókép: Pixabay
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Merkel kitart menekültpolitikája mellett

Edit

Koronavírus – egy másik “denevérevő” országban már az állatokat is tesztelik

Géza

A Facebookról tudta meg az anya, hogy meghalt a lánya

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------