Hirmagazin.eu
Főoldal » Helyi „téglákból” építkezhetünk a Marson
Tudástár - minden érdekesség

Helyi „téglákból” építkezhetünk a Marson

forrás: hirado.hu

Az alapanyag a szó szoros értelemben a földön fekszik, és égetni sem kell, elég odacsapni.

A vasbetonnál is keményebb anyagból épülhetnek a marsi épületek – legalábbis egy, a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány erre enged következtetni.

Az emberiség következő hatalmas ugrását a jelek szerint a 2030-as években fogja megtenni. 2033-ban emberek „csak” megkerülni fogják a bolygót, majd 2039-ben már le is fognak szállni – derül ki a space.com cikkéből.

Az Orionnal történő utazás után, ha már ott vagyunk a Marson, újabb nehézségekkel találkozunk, például, hogy miből építsük fel városainkat. Erre kereste a választ a Kaliforniai Egyetem fenti tanulmányt jegyző csapata.

A 3D-nyomtató bonyolult és nagy

A tudósok mesterséges, Mars-1a fantázianévre keresztelt marsi földdel kísérleteztek, ebből az elegyből már korábban is csináltak „téglákat” – akkor a 3D-nyomtatásként ismert technológiát vették górcső alá.

Helyi „téglákból” építkezhetünk a Marson
A marsi talajt szimuláló anyagból előállított tégla. (Fotó: AFP)

Viszont az eddigi próbálkozások során összetett kémiai folyamatokkal dolgoztak, melyek polimerek használatát is szükségessé tették a talaj összefogására – hívja fel a figyelmet a Newsweek. A mostani tanulmány készítőinek célja az volt, hogy a polimerek mennyiségét csökkentsék a lehető legkevesebbre. A kísérletek egy idő után arról tanúskodtak, hogy nincs is szükség kötőanyag hozzáadására.

„Kalapáccsal” odaverni könnyű

A tudósok a Mars-1a-t gumicsőbe tették, majd olyan nyomás alá helyezték, ami egy kalapácsütésnek felel meg. A milliméternél kisebb próbatégla tulajdonságai pedig túlszárnyalták az átlagos vasbetonét.

„A marsi lakóhelyeket ideális esetben helyi alapanyagokból állítják elő, ezzel szemben az eddigi módszerek vagy kötőanyagot, vagy kalcinálást (égetést) igényeltek. Ebben a munkában bemutattuk, hogy a Mars-1a szimulátort direkt össze lehet nyomni erős szilárdságúvá hozzáadott anyagok nélkül, ami előrevetíti a teljes helybeli alapanyag-felhasználást” – írja a tanulmány.

A csodaanyag a történetben a „közönséges” vas-oxid nanorészecske, ami természetes kapcsolóanyagként működik, és rengeteg van belőle a marsi földben. A tudósok következő lépése, hogy nagyobb téglákat állítsanak elő, a vég cél pedig, hogy a nyomásos technikával egész épületeket hozzanak létre a Marson.

Hasonló hírek

6 éves sincs a Microsoft legfiatalabb mérnöke

Mazsi

Szabad-e vagy tilos sonkát, kolbászt, szalonnát enni? (Videó)

info

Megszökött egy disznó, letérdelt a buddhista templomnál és mintha imádkozott volna

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------