Hirmagazin.eu
Főoldal » Hazudtunk reggel, éjjel meg este: 14 éve mondta el Gyurcsány az őszödi beszédét – videó
Belföldi hírek

Hazudtunk reggel, éjjel meg este: 14 éve mondta el Gyurcsány az őszödi beszédét – videó

Az őszödi beszéd nélkül nem lehet érteni a magyar politikát, a szöveg megrázta az országot, már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút vetett be a hetekig tartó tüntetések során.

„Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!” – ez Gyurcsány Ferenc 14 évvel ezelőtti, őszödi hazugságbeszédének egyik legtöbbet idézett mondata. A bukott miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a parlamenti választási győzelem után, az MSZP-frakció zárt ülésén ismerte be azt, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek.

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

Ez hangzott el Gyurcsány Ferenc beszédében.

 

A trágár szónoklat egyes részletei szeptember 17-én délután szivárogtak ki. A beszéd megrázta az országot, már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

Tüntetők rohamozzák meg a Magyar Televízió épületét a kormány lemondását követelve. (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Másnap, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Gyurcsány Ferenc nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok. A demonstrálók az MTV Szabadság téri székháza elé vonultak, majd benyomultak az épületbe. Később hatósági vizsgálóbizottság derítette ki, hogy a rendőröket szakszerűtlenül irányították, védőfelszerelésük pedig hiányos volt.

Az őszi tüntetések legvéresebb napja éppen az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett. Október 23-án ugyanis a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte.

A brutális tömegoszlatás közben az azonosító jelzést nem viselő rendőrök könnygázgránátot, vízágyút, gumilövedéket vetetettek be a békés tömeg ellen,

súlyos, maradandó sérüléseket okozva ezzel sok civilnek. Volt, akinek a szemét lőtték ki, másokat a rendőrségi fogdán bántalmaztak, vagy aláztak meg.

„A legszégyenteljesebb, a leggyalázatosabb és a leginkább elutasított politikai beszédek egyike az őszödi” – nyilatkozta az M1 hétfő reggeli műsorában Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.

Vízágyúval oszlatják a tömeget a Blaha Lujza térnél 2006 őszén Budapesten. (Fotó: MTI /Kollányi Péter)

Hangsúlyozta: bár jogilag elévült Gyurcsány Ferenc tette, a baloldalnak a mai napig nem sikerült helyreállítani az általa okozott morális válságot. „Itt nemcsak egy beszédről van szó, hanem van, aki ezt végighallgatta, van, aki ehhez falazott, van aki, vagy vannak, akik politikailag megerősítették ezt a beszédet azzal, hogy a bizalmatlansági indítványt nem bukta el Gyurcsány Ferenc, és vannak a mai napig olyan politikai szövetségesei a DK-nak, akik ezt a terhes politikai örökséget felvállalják” – mondta Lomnici Zoltán.

Az MSZP-SZDSZ koalíciónak 2006-ban lehetősége lett volna elmozdítania Gyurcsány Ferencet tisztségéből, de nem tette meg

– emlékeztetett Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője felhívta a figyelmet arra is, hogy a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, a DK Európai Parlamenti képviselője szintén többször kiállt az őszödi beszéd mellett, akárcsak azok, akik közül ma többen is Karácsony Gergely főpolgármester bizalmát élvezik a budapesti Városházán.

A Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, ma a DK elnökének hű elvbarátja Varju László azt firtatta a Parlamentben, mikor veszi ki részét a védekezés költségeiből és a válságkezelésből a kormány.

Egy rendőr gumilövedéket készül kilőni a Dohány utcánál 2006. szeptember 21-én. (Fotó: MTI Fotó: Füzesi Ferenc).

„Nem önök lőtték ki az emberek szemét? Nem arról van szó, hogy éppen holnap van az évfordulója annak, amikor elhangzott egy beszéd? (…) és a nyilvánosságra kerülés kiváltotta az emberek elégedetlenségét, amit Önök nem párbeszéddel, parlamenti vitával, hanem kardlapozással, meg szemkilövetéssel próbáltak orvosolni” – reagált a felszólalásra viszontválaszában Orbán Viktor miniszterelnök.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1 Ma Este műsorában elmondta: „Ma már mindenki minimum hibának tartja, hogy ezt a beszédet Gyurcsány Ferenc elmondta, szerintem a mélypontja volt ez a beszéd az elmúlt harminc évnek és a rendszerváltásnak”.

„Az őszödi beszéd nélkül nem lehet érteni a magyar politikai helyzetet” – mondta.

Hozzátette: Egy választási győzelem után bevallotta, hogy csalt a választásokon, hazudott a választóknak, ezzel a politikai legitimása szűnt meg Gyurcsány Ferencnek 2006 májusában.

Felidézte, hogy Sólyom László köztársasági elnök felhívására Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért maga ellen, amin az összes MSZP-s és SZDSZ-s képviselő bizalmat szavazott neki. Mint mondta, csak azok tartottak ki mellettük, akik nyertesei voltak ennek a kormányzásnak, az átlag baloldali szavazók 2006-tól fokozatosan elpártoltak tőlük.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint a magyar társadalom túlnyomó többsége nem szereti Gyurcsány Ferencet, és nem szeretné, ha a közéletben szerepet játszana, de azt elismerik, hogy tehetséges politikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simon Gábor szocialista képviselő a Parlament üléstermében a plenáris ülésen, mielőtt az Országgyűlés bizalmi szavazást tartott volna a kormányfőről 2006. október 6-án. Valamennyi MSZP-s és SZDSZ-es képviselő bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek a történtek után (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Az a tehetség bizonyítéka, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig politizál, az pedig az ellenzéki politikusok tehetetlenségének és tehetségtelenségének bizonyítéka, hogy még mindig Gyurcsány Ferenc irányítja a baloldalt – fogalmazott Mráz.

Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának bevonása a politikába szintén ügyes húzás volt, amit alátámaszt a legutóbbi európai parlamenti választás eredménye: „Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként is szóba fog kerülni, más kérdés, hogy a választók kérnek-e ebből”.

A Nézőpont Intézet vezetője kitért arra is, ahogyan az MSZP és SZDSZ korábban számos kompromisszumot kötött, ugyanezt valószínűsíti a DK és a Momentum esetében is. Mint mondta, ma azt állítják, hogy nem akarnak közös listát állítani 2020-ben, ugyanakkor „valószínűnek tartom, hogy 2022-re megbarátkoznak a gondolattal”, és a korábbi ígéretek a hatalom megszerzése érdekében semmissé válnak.

A címlapfotó illusztráció. 

hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A szabadság pótolhatatlan érték, ragaszkodnunk kell hozzá

Géza

Puzsér Róbert tűzszünetet hirdetett – bejelentette, hogy felfüggeszti a kampányát

Mazsi

A Telekom is emeli az üzleti mobildíjakat

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!