Főoldal > Hírek > Életmód > Otthon, lakberendezés, kert > Házi, filléres csodaszerek a poros, ideje múlt szőnyegre

Házi, filléres csodaszerek a poros, ideje múlt szőnyegre

Hirdetés

Egy lakás egyik legfontosabb alkotóeleme a tiszta szőnyeg. Nem kell a szőnyegtisztítókhoz nyúlni, ha poros, kopott a szőnyeg, vannak ugyanis olyan csodaszerek, amelyekkel a régi szőnyegek új külsőt kapnak. Ezeket a házi praktikákat mutatjuk most be.

2015-08-28_051621

Tisztítás

A drága szőnyegtisztítók helyett a szódabikarbóna tökéletes megoldás. Nem kell mást tenni, mint szódabikarbónába kevés mentalevelet vagy levendulát tenni és egyenletes rétegben eloszlatni a szőnyegen. Hagyjuk hatni 2 órán át, majd egy porszívó segítségével alaposan porszívózzuk ki. Ez magába szívja a port, a szennyeződéseket, amelyek megbújtak a szálak között.

Új színek

Minden szőnyeg elveszíti egy idő múlva a szépségét, színességét, lényegtelen hogyan és milyen gyakran takarítjuk őket. A kopott szőnyegeket nem kell azonban lecserélni, van egy megoldás ugyanis, ami felfrissíti a színét. Nem kell mást tenni, mint ecetet 1/3 arányban összekeverni vízzel, és ezzel jól átkefélni a szőnyeget. Az ecet szaga miatt nem kell aggódni, jól szellőztessük ki vagy a szőnyeget vagy a helyiséget, a szőnyegünk ugyanis megújul ettől a módszertől.

Régi szőnyegek

Minden szőnyegnek szüksége van a frissítésre, így a régi szőnyegnek legfőképp. A zöld tea filtereit főzzük ki és az ázott filtereket tedd a szőnyegre és hagyd ott körülbelül 20 percig. Ezt követően szedd fel a filtereket, porszívózd ki alaposan a szőnyeget, majd egy kefével fésüld át. Megoldhatod ezt úgy is, hogy a zöld teát kifőzöd, és az így elkészült vizet permetezed a szőnyegbe, amit 15 perc után porszívózz ki.

Régi foltok

Ha már nincs más ötleted, hogy a régi foltokat elfedd, akkor itt az ideje szembenézni azokkal. Egy csésze szalmiákszeszt keverj össze 2 liter vízzel, alaposan rázd fel, majd egy ruha vagy szivacs segítségével alaposan dörzsöld át vele a foltokat. Ha megszárad a szőnyeg, ismételd meg újból ezt a műveletet. Bár néhány napon keresztül muszáj megismételni ezt a folyamatot, a régi, hónapokkal ezelőtt keletkezett folt azonban eltűnik, garantáltan.

Friss foltokra

Szinte elkerülhetetlen, hogy néha ne a szőnyegen landoljon az ételünk vagy az innivalónk, ezért erre is megoldást kell találni. Ha még friss a folt, akkor szórjunk rá szódabikarbónát, és egy nedves törlőkendővel kidörzsölhetjük belőle a foltot. Ha már a folt megszáradt, akkor borotvahabbal fújd be, majd szintén egy nedves törlőkendővel dörzsöld át a foltot.

Forrás: Arany gondolatok

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: