Image default

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák.

A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el. A Duna-Ipoly Nemzeti Park e csodás természeti értéke, mint látnivaló, nem okoz csalódást senkinek sem! Menj el és nézd meg Te is!

Magyarország védett madarai is szívesen fészkelnek itt:

A barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott. A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett!

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.

 

A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsszályú-barlang “összekötésével” a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza így érte el a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja.

 

(Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is). A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezeti végig a látogatót. A barlangtúra során változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A mai napon, a Budapest XVIII. Kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI oktatási intézményből, lelkes tanárok és lelkes gyerekek együtt látogatnak el a Pálvölgyi-barlangba.

A programot szervezte és a komplex, korszerű gyógypedagógiai ellátást nyújtó intézményt vezeti Pál-Horváth Rita intézményvezető. További sok sikert kívánunk neki is, és az intézmény többi nevelőjének is munkájukhoz!

Pál-Horváth Rita intézményvezető, Bp18 SOFI

Amint kapunk képeket a barlangtúráról, azonnal közzétesszük!

Kellemes pihenést és jó szórakozást kíván a Hirmagazin.eu online média!

Forrás: Hirmagazin.eu

Képek: dunaipoly, szelforgo, itthon, wiki, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kína az elsivatagosodás ellen egy Nagy Zöld Falat hoz létre 100 milliárd fa ültetésével

info

Páratlan kincseket rejt a Káli-medence

Géza

Irtózatos, hogy mennyit szemetelünk

info