Hirmagazin.eu
Főoldal » Hazai sztárok lettek kibertámadás áldozatai: Ne hagyjuk feltörni Insta-oldalunkat!
Bulvár

Hazai sztárok lettek kibertámadás áldozatai: Ne hagyjuk feltörni Insta-oldalunkat!

Itthon is mintegy másfél millió ember használja a nagy népszerűségnek örvendő kép- és videómegosztó közösségi alkalmazást, az Instagramot, köztük számos hazai híresség is.

Ha nem ügyelünk eléggé a legfőbb biztonsági előírásokra, akkor sajnos akár egyik pillanatról a másikra is elveszthetjük az irányítást az oldalunk felett, mint ahogy az nem is olyan régen megtörtént Kiss Ramónával (felső kép) és Tápai Szabinával(alsó kép) is. Feltörték a fiókjukat, és galériájuk teljes tartalmát törölték a hekkerek. Kónya Beáta, a Pikrea Instagram marketingszakértője szerint a nagy követőbázissal rendelkező hírességeket gyakrabban érinti ez a probléma, de ettől függetlenül bárkivel előfordulhat. Vegyük sorra, mit tehetünk, hogy elkerüljük a támadást!

Használjunk bonyolult jelszót

Egy erős jelszóval csökkenthetjük az illetéktelen belépések és fióklopások kockázatát. Hogy milyen is a biztonságos jelszó? Nem értelmes szó, legalább 8 karakterből áll, amelyek között vegyesen vannak kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek is, mint például a @, *, % jelek. – Időről időre – akár havonta, másfél havonta – érdemes egy hasonlóan erős jelszóra lecserélni az éppen aktuálisat – teszi hozzá a szakértő.

Kétlépcsős azonosítás

Az alkalmazás beállításai között érdemes bekapcsolni a kétlépcsős beléptetés lehetőséget. Ebben ugyanis az Instagram-fiókunkhoz hozzárendelhetjük a telefonszámunkat is, a telefonunkról pedig vissza kell igazolnunk, hogy az a szám valóban a miénk. – A kétlépcsős azonosítás lényege, hogy nem elegendő csupán a jelszavunkat megadnunk: egy SMS-ben érkező kód bemásolásával igazolnunk kell, hogy a fiók valódi tulajdonosa szeretne belépni az alkalmazásba. Hiába szerzik meg ezután a hekkerek a jelszavunkat, a belépéskor SMS-ben érkező, a belépéshez szintén szükséges kódot már nem látják, így nem tudnak visszaélni a kezükbe került jelszóval – magyarázza Kónya Beáta.

Legyünk elővigyázatosak

A hekkerek sokszor trükkös módon igyekeznek szert tenni a jelszavunkra. Képesek akár azt is elérni, hogy önként átadjuk a jelszavunkat. Hogyan lehetséges ez? Amennyiben elérhető az e-mail-címünk, akkor a rajongók, vásárlók vagy éppen potenciális partnerek mellett rossz szándékú emberek is írhatnak nekünk. Ha egy hekker ilyen formában szeretné kicsikarni belőlünk a jelszavunkat, valószínűsíthető, hogy olyan megbízhatónak tűnő e-mailt ír, amelynek sajnos könnyen bedőlünk. Ilyen lehet például egy hivatalosnak tűnő levél, amely valamilyen veszéllyel fenyeget vagy éppen jutalommal kecsegtet, és egy új weboldalra irányít át. A hekkerek sokszor úgy húzzák csőbe a gyanútlan Instagrammereket, hogy a közösségi oldal arculati elemeit teljes mértékben lemásolják az e-mailben és a létrehozott álweboldalon. A felhasználó pedig nyugodt szívvel adja meg a belépési adatait, és nem is feltételezi, hogy nem az Instagram valódi csapatával kommunikál. Legközelebb azonban már nem tud a korábbi jelszavával belépni az alkalmazásba, mert addigra megváltoztatták azt, és a jelszó-emlékeztető sem működik. Minden egyes gyanús levelet fenntartással érdemes kezelnünk, és külső alkalmazásoknak csak akkor szabad megadni a jelszavunkat, ha meg vagyunk győződve arról, hogy használatuk biztonságos.

Ha megtörtént a baj

Ha még be tudunk jelentkezni a fiókunkba, de látjuk, hogy már több képet is töröltek onnan, azonnal változtassuk meg a jelszavunkat. Ha már nem tudunk bejelentkezni, akkor nyissuk meg az alkalmazást az okostelefonunkon, és ott a bejelentkezésnél a Segítség a bejelentkezéshezre – angolul: need help signing in – kell nyomnunk, majd kövessük az utasításokat.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Botrány a Tv2-nél! Árpa Attila beintett Fridinek és távozott!

Mazsi

Király Linda: “Jelenleg az a legfontosabb, hogy a lelkemre és az egészségemre figyeljek”

Mazsi

A modellnek semmi takargatnivalója nincsen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------