Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatvan éven belül eltűnhet Európa legritkább tengeri madara
Állatvilág

Hatvan éven belül eltűnhet Európa legritkább tengeri madara

forrás: Phys.org/BBC

Egy nemzetközi kutatócsapat eredményei szerint a kihalás felé halad a baleári vészmadár. Pusztulása elkerülhető lehet egy egyszerű technikával, mégpedig a halászhálók éjjeli kihelyezésével, hiszen ekkor a madár nem merül táplálékért.

Hatvan éven belül eltűnhet Európa legritkább tengeri madara

 A szakértők szerint a baleári vészmadár (Puffinus mauretanicus) globális populációja csupán 7200 költőpárt, és kevesebb, mint 30 ezer egyedet számlál. Leginkább a halászfelszerelésekbe gabalyodás veszélyezteti. Az egyéb veszélyeztető tényezők a macskák és más kisebb emlősök képében jelentkeznek. A vizsgálatról a Journal of Applied Ecology folyóirat számolt be.

Tim Guilford, a vizsgálat társszerzője szerint a kifejlett egyedek, és különösképpen a fiatalok túlélési aránya egyik évről a másikra jóval alacsonyabb a véltnél. Szavai szerint a faj a kihalás felé halad.

A nemzetközi kutatócsapat modern technikákkal modellezte a jelenlegi madárpopuláció fenntarthatóságát. Az évenkénti mintegy 14 százalékos hanyatlással, becsléseik szerint hatvan éven belül teljesen eltűnhet a faj.

A világ legnagyobb kolóniájának – egy félreeső, mallorcai barlangban – túlélését érintő becslések is arról tanúskodnak, hogy azok jócskán alulmúlják a populációs növekedéshez vagy stabilizálódáshoz szükséges értéket. Guilford szerint viszonylag sokan nyomna a latban például az, ha a halászfelszereléseket éjjel helyeznék ki, amikor a madarak nem járnak táplálék után.

A baleári vészmadár az egyik legritkább tengerimadár-faj a világon. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján kritikusan veszélyeztetettként van besorolva. Szirteken és kisebb szigeteken költ, csak egyetlen tojást rak.

Hasonló hírek

Übercuki! Majom rabolta ki a nyíregyi lajhárt – VIDEÓ

Mazsi

El kell tüntetni a tanút – gondolhatta a kutya – VIDEÓ! :)

Edit

Kihalóban az oroszlán is?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------