Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatékony kiegészítő gyógymód a sóbarlang-terápia
Egészség - betegség

Hatékony kiegészítő gyógymód a sóbarlang-terápia

A nagy, természetes sóbarlangokba kevesen jutnak el, pedig levegőjük gyógyhatása évszázadok óta ismert. A felső légúti betegségek kezelésében hatékony kiegészítő megoldás a sóbarlang-terápia.

A sóbarlangokban eltöltött idő alatt a nátrium-klorid elősegíti az ozmotikus hatást a felső légutakban, megszívja a nyálkahártyát, ezáltal sokkal jobban ki tud ürülni a váladék.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tordas Dániel házi gyermekorvos az M1 Család’20 című műsorában elmondta, ősztől tavaszig a felső légúti betegségek dominálnak.

“Gyerekkorban ezek körülbelül 90 százaléka vírusos eredetű betegség, amire az antibiotikumok NEM hatnak.”

Hozzátette, ilyen esetben a legfontosabb a tüneti terápia. „A tüneti terápia egyes elemeit otthon is lehet végezni, például az orrmosást, orrszívást, orrfújást és az  orrcsepegtetést sós oldattal” – emelte ki a gyermekorvos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy légúti betegség esetén fontos a bő folyadékbevitel és az ágynyugalom.

Hatékony kiegészítő gyógymód lehet a sóbarlang-látogatás

A nagy, természetes sóbarlangokba kevesen jutnak el, pedig levegőjük gyógyhatása évszázadok óta ismert. Tordas Dániel elmondta,

a felső légúti betegségek kezelésében

hatékony kiegészítő megoldás a sóbarlang-terápia.

Soma Balázs, a Kalászi sóbarlang üzemeltetője elmondta, hogy saját gyermeke gyógyulása sarkallta arra, hogy létrehozza a Kalászi sóbarlangot. Elmondta, kisfia középfül gyulladása alatt egy hétig látogattak egy sóbarlangot, és a hét végére kisfiúk láthatóan sokkal jobban lett. Ekkor döntötte el, hogy szeretne segíteni másoknak is.

Több betegség kezelésére is alkalmas

A sóbarlangban a száraz légbefúvásos technikát alkalmazzák. Nagy tisztaságú gyógyászati sót használnak a beporlasztáskor. „A felhasznált sót Ausztriában, Hallstattban bányásszák egy hétezer éves sóbányában” – mondta Soma Balázs. A száraz sóterápia során a belélegzett apró, 2–5 mikronnyi sószemcsék eljutnak a tüdő legmélyebb rétegeibe.

Tordas Dániel elmondta, a sóbarlangokban eltöltött idő alatt a nátrium-klorid, a sóoldat elősegíti az ozmotikus hatást a felső légutakban, megszívja a nyálkahártyát, ezáltal sokkal jobban ki tud ürülni a váladék. Hozzátette,

elhúzódó felső légúti fertőzések, elhúzódó orrváladékozás, orrmandula-, orrmelléküreg-gyulladás

esetén is kiegészítő terápiaként javasolja a sóbarlang-terápiát.

A gyerekek is élvezik

A sóbarlangokban a gyermekek észrevétlenül gyógyulnak, hiszen a kezelés közben játszhatnak, beszélgethetnek a kísérőként érkező családtagokkal.

A terápia betegségmegelőzésre is alkalmas, ám a prevenciónak más, fontos szabályai is vannak. Tordas Dániel szerint fontos betegségmegelőzési módszer lehet a gyakori kézmosás és szellőztetés, a sportos életvitel, a vitamindús táplálkozás, illetve a stresszmentes környezet.

A sóbarlangokban nyáron főként az asztmás, allergiás betegek találnak enyhülést, télen pedig a felső légúti panaszokkal küszködőknek ajánlja a szakember.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Új magyar adatokat közöltek a koronavírusról

Géza

Országos tisztifőorvos: a járvány első hullámának végén jár az ország – videó

Géza

Agyhártyagyulladásban halt meg egy 6 hónapos kislány Hevesen

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------