Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > Hátborzongató kísérlet: csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok
Hátborzongató kísérlet csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok

Hátborzongató kísérlet: csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok

Hirdetés

Az em­be­ri­ség egyre job­ban képes be­le­szólni a ter­mé­szet tör­té­né­se­ibe. Fé­lel­me­tes öt­le­tek kap­nak sza­bad utat. Most pél­dául tu­dó­sok egy cso­portja meg­for­dí­totta az evo­lú­ciót, dinó lábú csir­két ne­vel­tek.

Alig néhány évtizede még arról vitatkoztak tudományos körökben, hogy 65 millió éve vajon az összes dinoszaurusz kipusztult-e, vagy esetleg ma is élhetnek még leszármazottaik. Azóta bebizonyosodott, hogy repülő hüllők egy csoportja átvészelte a kataklizmát és belőlük fejlődött ki a ma élő összes madárfaj.

A chilei tudósokat valamiért évek óta erősen foglalkoztatja a témakör, legfőképpen ez a kérdés: Hogyan válhattak a hüllők madarakká, és hogyan lehetne ezt bebizonyítani? Elképesztő kísérletsorozatba kezdtek. Fogtak egy csirkeembriót és annak génjeit úgy módosították, hogy a sajátjától eltérő, leginkább a dinoszauruszokéra hasonlító lábakat növesszen.

Hátborzongató kísérlet csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok

Aki evett már csirke alsó combot, az tudja, hogy azt két csont alkotja.  Egy nagy (tibia) és egy jóval kisebb szilánkszerű (fibula) csont. A ma élő madárfajok mindegyikének elcsökevényesedett a fibula csontja. Ezzel szemeben a dinoszauruszoknak – a két csont arányait figyelembe véve – jóval nagyobb volt ez a csontjuk. Az evolúció ezt azért alakította így, mert a ma élő madarak életük nagy részét a levegőben töltik, és csak ritkán használják a lábaikat.

Hátborzongató kísérlet csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok 1A tudósok megkeresték majd úgy módosítottak a fibula növekedésért felelős gént, hogy az ne szabályozza le csontot. Tehát hogy az teljes terjedelmében megnőhessen, és elérje a bokaizmokat, éppen úgy, mint évmilliókkal ezelőtt a dinoszauruszoknál volt.

Hátborzongató kísérlet csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok 2

 

Hátborzongató kísérlet csirkével fordítják vissza az evolúciót a tudósok 3

(A kép csak illusztráció)

Azon túl, hogy ezzel az eljárással erősebb csontozatú és izmosabb csirkék fejlődnek, bebizonyosodott, hogy az evolúció génmanipulációval visszafejthető, tehát reverzibilis folyamat. Tudósok nagyon közel állnak már ahhoz, hogy egy fajon teljes evolúciós visszafejtést alkalmazzanak, egyszóval megalkossák egy adott élőlény evolúciós elődjét. Ezzel egy új – korábban élő – fajt hozva létre.

Attól persze távol állunk egyelőre, hogy csirkékből velociraptorokat teremtsünk. Ellenben, ha a természettudomány ezen ága hasonló léptékben fejlődik, akkor a közeljövőben ez sem lesz elképzelhetetlen.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: