Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatalmas kihívással néznek szembe az európai titkosszolgálatok
Külföld

Hatalmas kihívással néznek szembe az európai titkosszolgálatok

Több tízezer potenciális terrorista tartózkodik az Európai Unió területén – erről beszélt hétfőn az uniós rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol főigazgatója Szófiában.

Azt Rob Wainwright sem tudta megmondani, pontosan mennyi lehetséges merénylő van az uniós országokban, csak abban biztos, hogy hatalmas kihívással néznek szembe a titkosszolgálatok. Az M1 Szemtől szembe című műsorában Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa és Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elemezte a kialakult helyzetet.

Rendőrök egy bécsi Pratersternél 2018. március 7-én, miután egy késes elkövető két támadásban négy embert súlyosan megsebesített az osztrák fővárosban.(MTI/EPA/Christian Bruna)

„Nyilvánvaló, hogy nehéz meghatározni a potenciális terroristák pontos számát Európában, de a fenyegetettség nagy és összetett. Különös tekintettel azokra az aktív külföldi harcosokra, akik Szíriában és Irakban voltak, és akik a jövőben visszatérhetnek. Ezen kívül radikalizálódott emberek egész csoportja található az európai országokban, ők jelenleg is a biztonsági szervek megfigyelése alatt állnak, mint potenciálisan veszélyes elemek” – jelentette ki Rob Wainwright.

A terrorveszély jelentette problémákon kívül ott vannak az egyre szaporodó, egyéb bűncselekmények: rablások, késes támadások, szexuális erőszakok, gyilkosságok. A szakértők sem vitatják már, hogy van kapcsolat a bűnözés alakulása és a bevándorlás között.

A titkosszolgálatok munkája részben bűnmegelőzés

Póczik Szilveszter elmondta: a titkosszolgálatok munkája is egyfajta bűnmegelőzés, az elmúlt hónapokban százas nagyságrendben vettek őrizetbe olyan személyeket, akikről joggal volt feltételezhető, hogy esetleg egy terrorcselekmény megvalósítására készülnek.

Ezzel szemben az egyszerűbb, erőszakos bűncselekményeknek okozatiságát vizsgálva egy nagyon bonyolult rendszert látunk, amely részben összefügg a migrációval – közölte. „A kriminológiai szakirodalomban teljes egyetértés mutatkozik annak a tekintetében, hogy a késes támadások elkövetői 20 és 40 év közötti fiatal férfiak, ők adják az erőszakos bűnözésnek a törzsét” – vélekedett a szakértő.

Eredeti cikk és videó:

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/03/20/hatalmas-kihivassal-neznek-szembe-az-europai-titkosszolgalatok/

Megszaporodott a késes bűncselekmények száma

Gyarmati István szerint alapvetően jól végzik a dolgukat a titkosszolgálatok, azonban a közvéleményt az érdekli, amit elkövetnek, nem pedig az, amit megelőztek. A mai társadalomban összezavarja az embereket a más értékrendszer szerint élő migránsokkal történő keveredés – mondta a szakértő.

„Egyedi bűnelkövetők mellé, akikről nem feltételezhető egy indulati bűncselekmény elkövetése, nem lehet rendőrt állítani, így a bűnmegelőzés három szintjén nem tudjuk azt garantálni, hogy senkinek sem esik bántódása” – fogalmazott Póczik Szilveszter.

A késsel elkövetett bűncselekmények száma nagyon megszaporodott a migrációs válság kezdete óta. A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 2017 második felében 700 ilyen cselekmény történt, és majdnem minden elkövető migrációs háttérrel rendelkezett – közölte a szakértő.

A törvények mindenkire vonatkoznak

Németországban éles vita folyik arról, hogy szabad-e biológiai jellegű eljárásokat folytatni a bevándorlók valódi életkorának megállapítása érdekében. Erre kidolgoztak egy biológiai megfigyelési rendszert, ezt azonban manapság nem alkalmazzák, szemmel láthatóan alkotmányjogi megfontolásokból, Németországban pedig egyáltalán nem törődnek ezzel – tette hozzá.

A másik probléma, hogy a fiatalkorúak bűnelkövetési hajlandósága egyre intenzívebbé és egyre kegyetlenebbé válik. A migrációval összefügg, hogy ezek a fiatalemberek nem mentek végig az európai szocializációs folyamatokon, ami a hétköznapi ember számára magától értetődő – vélekedett Póczik Szilveszter.

Gyarmati István megjegyezte: más civilizációban más számít bűncselekménynek, azt az alapelvet kellene érvényesíteni, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, függetlenül attól, milyen háttérrel rendelkeznek.

Forrás: M1 / Szemtől szembe, Hirado.hu

 

Hasonló hírek

Nyolc követőjét erőszakolta meg a lelkész

Mazsi

Több mint 143 ezer megbetegedést tartanak nyilván világszerte a szombat reggeli adatok szerint

Géza

Matteo Salvini: Küldök önnek 20 migránst, gondoskodjon róluk! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------