Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatalmas károkat okoz a görög idegenforgalomnak az illegális bevándorlás
Külföld

Hatalmas károkat okoz a görög idegenforgalomnak az illegális bevándorlás

Kevesebb turista, növekvő bűnözés – hatalmas károkat okoz a görög idegenforgalomnak az illegális bevándorlás – derült ki a Migrációkutató Intézet terepkutatásából.

Az országra 2015-ben több mint egymillió menekült zúdult, s bár a nyomás az évek során enyhült, a helyiek mégis a közbiztonság és a közszolgáltatások drámai romlásáról beszélnek.

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója több görög politikussal is készített interjút arról, hogyan látják a jelenlegi helyzetet, amiből viszont az a meglepő kép rajzolódik ki, hogy Görögország amellett, hogy nem akarja saját és egyben az Európai Unió határait lezárni, szeretné, ha a migránsok tovább mennének Nyugat- és Észak-Európa felé.

Az Európai Unió több vezető tisztviselője és egyes nemzetek vezetői szerint a 2015-ben tetőző európai migrációs válság véget ért. Ugyanakkor minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy

Görögország továbbra is olyan nehézségekkel szembesül,

amelyekkel képtelen megbirkózni. A migrációs helyzet különösen kritikus a török–görög tengeri határvonalhoz közeli szigeteken.

A kutatás két görög szigetre – Híosz és Számosz – összpontosult, de az ott tapasztaltakat nem lehet kivetíteni egész Görögországra – hívta fel a figyelmet Vargha Márk a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Gyülekező illegális menekültek sátortábora az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor közelében 2019. április 5-én. Az internetes közösségi oldalak felhívására Görögország különböző részeiből érkező migránsok az észak-macedóniai határon áttörve, a Balkán-félsziget országain keresztül az Európai Unió gazdagabb államaiba szeretnének eljutni. A migránsok előző nap többször a rendőrökre támadtak, könnygázzal és gumibotokkal kellett őket visszaszorítani. MTI/EPA-ANP/Szotirisz BarbaroszusziszIllegális menekültek sátortábora Görögországban (Fotó: MTI/EPA-ANP/Szotirisz Barbaroszuszisz)

A migrációs probléma leginkább a görög szigeteket jellemzi, a szárazföldön nincs túlzsúfoltság, ott jelenleg 26 tábor működik, és a migránsoknak hotelszobákat, sőt lakásokat is biztosítanak. Hozzátette, Leszbosz és Számosz szigetén a legnehezebb a helyzet, ott hat-, de akár hétszeres is lehet a túlzsúfoltság.

Görögország másképp viszonyul a migrációhoz

Arról is beszélt, hogy Görögország teljesen másképp viszonyul a migrációhoz, mint például Magyarország. Az ország földrajzi adottsága miatt már több száz éve a migráció áldozata, és az ott élő emberek gyakorlatilag elfogadó álláspontot tanúsítanak. A görög parlamentbe jutó legtöbb párt képviselője is inkább elfogadó magatartást tanúsít, amely nem mondható migrációpártinak – emelte ki Vargha.

Görögország első perctől kezdve felelős a kialakult helyzetért – fogalmazott Pócza István, az Alapjogokért Központ elemzője. Emlékeztetett,

az országra kötelezettség vonatkozik a határok védelmét illetően,

ami alól nem lenne szabad kibújnia. Ezt a kötelezettséget azonban senki nem kérte számon az ország vezetésén az elmúlt években, pedig elsősorban Görögország tehet a válság kialakulásáért, hiszen elsőként engedte át a migrációs tömegeket.

„Fekete bárány” az EU-ban

Szerinte ez gazdasági és politikai okokra vezethetők vissza. Szerinte korábban Görögország úgynevezett „fekete báránynak” számított az Európai Unióban. Ma már azonban a kommunikáció szempontjából jelentősen javult a helyzet a görögök és az EU között, ám gazdaságilag és a migráció kérdésében továbbra is gyenge pont maradt – jegyezte meg Pócza. Arról is beszélt, hogy Brüsszelben úgy kezelik a migrációs kérdést, mintha az már megoldódott volna.

Ezt mutatja az általuk folytatott kommunikáció, és az európai parlamenti csúcsjelöltek vitáiban is ez az álláspont mutatkozott meg. A migrációval kapcsolatos kérdéseket ugyanis próbálták a „szőnyeg alá söpörni”, és inkább más ügyek felé – mint például a klímaváltozás –, terelték a szót.

A migrációt még mindig nem sikerült megoldani

Pócza István szerint a két ügy semmiképp nem vehető egy kalap alá. A klímaváltozás is fontos ügy, de az a „holnap és a holnapután kihívása”, míg a migrációt a „tegnap és a ma kihívásának” lehet nevezni, hiszen hosszú ideje tart, és még mindig nem sikerült megoldást találni rá. Az európai vezetők és csúcsjelöltek is úgy viselkednek, mintha már semmit nem lehetne tenni a migráció ellen Európában – fűzte hozzá.

Görögország jelenkori migrációs politikáját a több ezer éves történelmi tapasztalatok, az EU fősodrát követő, pártok közötti konszenzussal övezett migrációs politika és a bajba jutott menekülőkkel való szolidaritás határozza meg – mondta el Vargha Márk.

A kormányzat és a helyi önkormányzatok között nincs párbeszéd, a régóta tarthatatlan helyzet könnyítésére csupán

ígéretek hangzanak el,

melyek betartatlanságát legfeljebb az európai parlamenti választásokon, az urnáknál lehet számonkérni – hívta fel a figyelmet.

A szigeteken új EU-n belüli és EU–török megállapodásokat kívánnak, egyetértenek a helyben segítés és újraépítés ideájával, de ezt inkább közösségi szervezésben és finanszírozással képzelik el. A kimagasló társadalmi költségek ellenére a migráció tengeri határzár útján történő megállítását humanitárius okokra, az európai értékekre való hivatkozással nem támogatják – jegyezte meg.

 

Hasonló hírek

Kivégezték a halálra ítélt nőt Georgiában

Edit

Ez a népszavazás minket is bajba sodorhat

Mazsi

Zikavírus miatt szükségállapotot hirdettek Flodia egyes megyéiben

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!