Tudástár - minden érdekesség

Hatalmas felfedezés: megvan a negyedik dimenzió, és nem az idő az – VIDEÓ

Hatalmas felfedezés: megvan a negyedik dimenzió, és nem az idő az

Ez óriási áttörést jelenthet nemcsak a tudományos világban, de a mindennapi életünkben is.

Európai és amerikai tudósok nagyjából egy időben fedezték fel a negyedik térbeli dimenziót. A korszakalkotó eredményről a Nature című tudományos folyóirat számolt be. Az ott publikált tanulmányok szerint

laborkörülmények között sikerült reprezentálniuk a világunk egy új, ismeretlen részét. Ez a felfedezés alapjaiban változtathat meg mindent, amit eddig a négydimenziós valóságról tudtunk.

A jelenlegi ismeretek szerint az általunk ismert világegyetemet háromdimenziósnak tartjuk, amiben a tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van. A most felfedezett negyedik dimenzió ezzel szemben a tárgyak kiterjedését írja le. A felfedezésnek fontos következményei lehetnek nemcsak a tudományos világban, de mindennapi életünkre nézve is.

A kutatók ugyan még nem léptek át egy korábban még nem ismert térbe, de a módot már megtalálták arra, hogy megértsék a negyedik dimenzióban tapasztalható jelenségeket és tanulmányozzák azokat.

Ezt is elsősorban matematikai alapú áttörések révén tették.

A kísérletek egyik részében a tudósok a könnyű részecskék viselkedését tanulmányozták egy speciális üveg és fény segítségével. A fizikai bemenetek elektromos töltéssel való szimulálásával megfigyelték, hogyan viselkedett a fény, mely idő alatt szabálytalanságok sokaságára lettek figyelmesek: például visszapattant a szélekről. A szabálytalanságok többsége az eddigi ismeretek szerint nem lehetett volna megfigyelhető, hacsak nem a negyedik dimenzióra jellemző paraméterek miatt nem.

Ez a videó demonstrálja a felfedezés gyakorlati lényegét:

 

Forrás: Szeretlek Magyarország/ HVG

Címkép: Pixabay

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Hihetetlen időjárási jelenséget videóztak le!

Mazsi

Tiltott történelem – Salamon kincse

Edit

A következő megálló Holdváros

Edit