Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatalmas botrány van kirobbanóban: lehallgathatták a teljes szlovák kormányt
Külföld

Hatalmas botrány van kirobbanóban: lehallgathatták a teljes szlovák kormányt

Szlovákiában négy embert tartóztatott le a héten a rendőrség a kormány alá tartozó Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségében végzett razzia során. A gyanú szerint lehallgathatták a kormánytagok telefonhívásait és elektronikus kommunikációját. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene. Ha beigazolódik a gyanú, az ország történetének legnagyobb lehallgatási botrányáról lesz szó.

A keddi razzia óta kiderült az is, hogy kiket vettek őrizetbe. Sajtóértesülések szerint egyikük a Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének igazgatója. A következő személy szintén az ügynökség egyik vezetője, aki a felügyeleti központot irányította, de a letartóztatottak között van a befektetésekért és informatizációért felelős kormányalelnök hivatala kiberbiztonságáért felelős főosztályának igazgatója, valamint egy magánszemély is.

A rendőrség az esetről az ilyenkor szokásos módon tájékoztatott. A közösségi hálón mindössze annyit tett közzé, hogy a vizsgálatot végző nyomozó jelenleg eljárási cselekményeket végez, s annak érdekében, hogy ne nehezítse vagy akadályozza az ügy felderítését, további információkat csak akkor tesz közzé, amikor az eljárás helyzete azt megengedi.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a Govnet állami számítógépes hálózat egészét lehallgatták. Ezen a védett rendszeren keresztül kommunikálnak egymást között például a minisztériumok, a miniszterek és a kormány képviselői nemcsak elektronikus formában, hanem telefonon is. Lapértesülés szerint a rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket talált, és feltehetőleg

a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is,

ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene. Ha beigazolódik a gyanú, akkor ez az egyik legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetettség, ami Szlovákiában történt. A rendőrség gyanúja szerint

külföldi titkosszolgálatok vagy a hazai magánszektor lehet a háttérben.

A kormány tagjait is meglepte a rendőrségi akció, de egyelőre visszafogottan, ugyanakkor egybehangzóan úgy nyilatkoztak, ha beigazolódik a gyanú, az nagyon komoly beavatkozás az ország biztonságába, amit a rendőrségnek ki kell vizsgálnia. „Választ kell kapnunk arra, hogy kinek állt az érdekében behatolni az állam biztonsági rendszerébe, és mire használta a megszerzett információkat. A gyanú szerint az előző kormány és a miniszterelnök-helyettesi hivatal előző vezetése alatt

veszélybe került az állam stratégiai biztonsága.

Bízom benne, hogy a rendőrségnek sikerül kivizsgálnia ezt az ügyet, s hogy a tetteseket, miután bebizonyították bűnösségüket, elítélik” – mondta Veronika Remišová, a kormány befektetésekért és informatizációért felelős alelnöke.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Lehallgathatták a szlovák kormányt

Hasonló hírek

Szabadon ölhetek! Ali három katonát is leszúrt, de nem ítélték el

Mazsi

Hihetetlen, de már az állatoknak is rendeznek szépségversenyt! Íme, a szarvasmarháknak rendezett verseny! (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Újabb rendelettel szabályozza az olasz belügyminisztérium az NGO-k tengeri műveleteit

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!