Image default
Csillagászat, űrkutatás

Hatalmas aszteroida húz el holnap a Föld mellett

Az aszteroida augusztus 29-én a Földtől mintegy 4,8 millió kilométernyi távolságra halad el. A NASA szakértői fokozott figyelemmel követik az útját, mivel a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik.

Androgeek

A 2016 NF23 jelzésű aszteroida megközelítőleg 70-160 méter széles, nagysága egy Boeing 747-es repülőgép és a gízai piramis mérete közé tehető. A több mint 32 ezer kilométer per órával száguldó égitest 0,03 CsE-re – egy csillagászati egység megegyezik a Nap és a Föld átlagos távolságával – közelíti meg bolygónkat.

CNET

@CNET

Relax, Asteroid 2016 NF23 isn’t going to smack into us.https://cnet.co/2OZ62yK 

Chill out about the pyramid-size asteroid coming near Earth

Twitter Ads info and privacy

A potenciálian veszélyes kategóriába olyan égitesteket sorolnak be, amelyek keringésük során 0,05 CsE-nél közelebb kerülnek a Földhöz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. Az augusztus végén érkező objektum fényessége 22,9 magnitúdó, így megfelel a kategóriának.

A NASA kutatóinak figyelme az elmúlt években arra irányult, hogy felfedezzék a 140 méternél nagyobb Föld közeli objektumokat. Az egy kilométernél nagyobb égitestek 90 százalékának helyét és pályáját ismerik a csillagászok, ugyanakkor a kisebb, potenciálisan veszélyes aszteroidák csupán 10 százaléka ismert.
Forrás: Twitter, @CNET

Hasonló hírek

Olyasmit észlteltek a tudósok egy fekete lyuknál, ami elvileg lehetetlen

Géza

Lekörözte a Mars a többi bolygót

Géza

Megdöbbentő közleményt adott ki a NASA, ezt miért titkolták eddig?

Mazsi