Hirmagazin.eu
Főoldal » Hatalmas álhír sokkolta Magyarországot
Külföld

Hatalmas álhír sokkolta Magyarországot

Futótűzként terjed a hír, hogy Romániában már többet lehet vásárolni a minimálbérből, mint Magyarországon, és hamarosan mindenféle összehasonlításban jobbak lehetnek nálunk.

A TV-ben, rádióban, és vacsora közben is arról van szó, hogy a román minimálbér idei 30%-os emelése olyan nagy volt, hogy simán elhúznak mellettünk. Mielőtt azonban összecsomagolnánk, és elindulnánk keletre, lássuk inkább a tényeket – írja a Portfolio.

Miből adódik a tévedés?Az egész régióban jelentősen nőnek a minimálbérek az elmúlt években, amiből valóban kiemelkedik a román növekedés. Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban 408 euróra nőtt a havi bruttó minimálbér Romániában az Eurostat adatai szerint, a 30%-os emelkedéssel pedig valóban tekintélyt parancsol, hiszen Magyarországon “mindössze” 8, Lengyelországban pedig 5%-kal növekedett a legkisebb bér (euróban számolva).

Sokan bemutatták az uniós statisztikai hivatal vásárlóerő-paritással korrigált bruttó béradatait is, ez alapján a 808 eurós román minimálbér már érdemben megelőzi a 743-as magyart (PPS-ben). A PPS-ben kifejezett bruttó minimálbér a tavalyi év második feléhez képest Romániában 200-as, nálunk mindössze 60-as emelkedést jelent.

Kép: Hirmagazin.eu

Ez alapján egyszerű a következtetés: Romániában már jobban élnek a legkisebb bért keresők, mint nálunk.

Ez az összehasonlítás azonban hibás és értelmetlen.

Az összevetéssel két probléma is van:

  • bruttó bérek vásárlóerő-paritáson való összehasonlításnak a világon semmi értelme nincs a munkavállaló szempontjából, hiszen az adóterhek országonként eltérnek (és évről évre változhatnak is), és csak a nettót (az adózott jövedelmet) lehet elkölteni a boltban.
  • A nettó minimálbér Romániában a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt 2018-ban. A bruttó emelés ugyanis csak azért óriási, mert az idei évtől a bérre rakódó munkáltatói járulékok (csaknem teljesen) megszűntek, és ezt a közterhet a munkavállalói járulékok vették át. Vagyis az emelés egy része egyszerűen a bruttó minimálbér adótartalmának emelkedését jelenti.

Lássuk a tényeket!Romániában tehát több mint 30%-kal nőtt a bruttó minimálbér 2018-ban, így elérte az 1900 lejt. Ez valóban óriási emelés a tavalyi 1450 lejes minimálbérhez képest. A baj csak az, hogy ebből a munkavállalók kevesebbet érezhettek, a levonások után 1160 lej üti a markukat a 2017 második felében látott 1065 után, ami 9%-os emelkedés. (A növekedést egyébként a jövedelemadó csökkentése is támogatta.)

Vagyis a nettó minimálbér Romániában 250 euró, miközben Magyarországon a 300 eurót közelíti (egészen pontosan 296 euró),

ami továbbra is azt mutatja, hogy hazánknak érdemi előnye van a dolgozó számára is releváns bér tekintetében.

A nettó minimálbér Románia esetében 78 ezer forintnak felel meg, miközben az idei évben a nettó magyar minimálbér 91 770 forint.

Az ország új miniszterelnöke, Viorica Dancila a közelmúltban azt mondta, hogy a román minimálbér 2020-ra haladja meg a 300 eurót. Az pedig nagyon valószínű, hogy addig Magyarországon is tovább nő a minimálbér, úgyhogy még nem most fognak beérni bennünket a nettó minimálbérben.

Romániában azonban valóban alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon, ezért érdemes ezt figyelembe venni.

A béreket az eltérő árszínvonallal korrigálva azt láthatjuk, hogy a román minimálbérrel szemben minimális, 3-6 ezer forint, vagyis 10-20 euró előnyünk lehet. Szlovákiának pedig még nagyobb előnye van, hiába érte utol őket is bruttóban Románia.

Kép: flagpedia.net

Vagyis az állítás, hogy a román minimálbér többet ér a boltokban, mint a magyar, nem igaz, de a vásárlóerő-paritásos értékek már valóban nagyon közel esnek egymáshoz.

Ez pedig azért van így, mert Romániában az elmúlt években gyorsabban nőtt a minimálbér, mint a régió többi országában.

Az Eurostat elérhető adatai alapján azonban az is látható, hogy ennek megvan a böjtje. Amíg 2010-ben még csak a dolgozók 4,4%-a keresett kevesebbet Romániában, mint a minimálbér 105%-a, addig 2014-ben már 14,3%-ra nőtt a számuk. Magyarországon ez rendre 4,4, illetve 5,6%, Lengyelországban 9,9, illetve 11,5%, Szlovákiában pedig 4,7, illetve 2,3% volt. Ráadásul a román gazdaságot egyre többen látják túlhevültnek, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a nagy béremelkedés sokáig folytatódik.

Forrás: infostart.hu

Képek: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Putyin akár 2036-ig is elnök lehetne – videó

Géza

Kemény szavakat kaptak Putyinék Amerikából

Edit

Vége a munkaidő alatti titkos csevegésnek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------