Image default
Belföldi hírek

Hatalmas a készültség: helikopterrel érkezik Sopronba Angela Merkel – ilyen ínycsiklandó ebéddel várja a Városházán Orbán Viktor a német kancellárt

Sopron — Óriási felhajtással és kiemelt biztonsági intézkedésekkel várják ma Sopronban Angela Merkel (65) német kancellárt, aki az 1989-es Páneurópai Piknik, az ideiglenes határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából látogat az osztrák határnál levő városba.

Merkel helikopterrel fog érkezni, az útba eső csatornafedőket lehegesztették, a delegációk útvonalát pedig lezárják a forgalom elől. A Városházán fog Orbán Viktor (56) miniszterelnökkel ebédelni; a Blikk információi szerint kecskesajtos salátával indítanak előétel gyanánt, majd sárgadinnye-krémleves következik, a főétel fogas lesz, végül Merkel megkóstolhatja majd Rákóczi túróst. Úgy tudjuk, a kancellárt kiterjedt orvosi stáb kíséri majd, mert az elmúlt hónapokban többször is furcsa remegés rázta meg, amikor állnia kellett protokolleseményeken, és bár a hivatalos közlemények szerint teljesen egészséges, azért a szokottnál is jobban odafigyelnek rá.

Angela Merkelnek nemcsak a biztonságára ügyelnek, orvosok is elkísérik /Fotó: Getty Images

Merkel első nyilvános szereplése a soproni evangélikus templomban lesz, ahol 500 vendég előtt beszédet mond magyar kollégájával együtt. Ebéd után pedig közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktorral, ami arra utalhat, hogy valamilyen bejelentést fognak tenni. Korábban úgy volt, hogy Merkel elmegy Zalaegerszegre is, és megnézi a járműipari tesztpályát, de ez elmarad, Izlandra repül tovább.

Sopron volt a Páneurópai Piknik központja, ide, a városházára hozzák a kancellárt /Fotó: MTI – Krizsan csaba

Merkel egy hét végi videóüzenetben megköszönte a magyaroknak a harminc évvel ezelőtti segítséget.

A kecskesajtos saláta vezeti fel a finom ebédet /Fotó: Shutterstock

– A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért – utalt Merkel a Páneurópai Piknikre, amikor egy megnyitott határkapun 700 keletnémet menekülhetett Nyugatra. – Magyarország ezzel hozzájárult ahhoz, hogy megtörténhessen a német egyesülés csodája – mondta a kancellár, hangsúlyozva a demokrácia fontosságát.

A desszertnek is beillő sárgadinnye-krémleves remek hűsítő a hőségben /Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint nagyon fontos gesztus Merkel látogatása, aki több mint négy év után érkezik Magyarországra.

A grillezett fogas könnyű és finom főétel

– Régen járt itt, de most fontos évfordulót ünnepelünk. Várhatóan főként a migrációról és az Európai Unió jövőjéről fog tárgyalni a magyar kormányfővel, ezekről a kérdésekről mást gondol a két fél – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

Rákóczi-túróst szolgálnak majd fel Angela Merkelnek Sopronban

Az NDK nem élte túl a pikniket 

A Páneurópai Pikniket a Fertő tó melletti Sopronpusztán, a magyar–osztrák határ közvetlen szomszédságában tartották, itt nyitották meg ideiglenesen a határt. Szeptember elejére már 60 ezer NDK-s menekült Magyarországra, előttük szeptember 11-én nyitották meg a határt, hozzájárulva a keletnémet kommunista rendszer bukásához.

blikk

Hasonló hírek

Felkészült a TEK Merkel érkezésére

info

Most érkezett: Káosz az M7-es autópályán, el se indulj a Balatonra

Mazsi

Szijjártó Péter: “Amerikai-orosz koordinált fellépésre van szükség az Iszlám Állam ellen”

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------