Hirmagazin.eu
Főoldal » Hat végzetes hiba, amit mobillal elkövethetünk
Technika, kommunikáció

Hat végzetes hiba, amit mobillal elkövethetünk

forrás: hirado.hu

Ez a legkevesebb, amit be kell tartani, ha nem akarunk kényelmetlen helyzetekbe kerülni. Bármilyen mobil eszközzel; telefonnal, tablettel, laptoppal.

Ne bízzunk meg nyilvános wifiben

Csábító a nyilvános – és ingyenes – internetet kávézókban, éttermekben, szállodákban és repülőtereken használni. Holott ezeken a helyszíneken akár a kezdő hackerek is könnyen át tudják venni az irányítást a készülékünk fölött.

Legalább kérdezzünk meg egy helyi alkalmazottat a hálózat nevéről, hogy ne a bűnözők által működtetett, hamis hálózaton szörföljünk.

Soha ne bankoljunk nyilvános wifin, ne adjunk meg felhasználónevet, jelszót.

Hat végzetes hiba, amit mobillal elkövethetünk
shutterstock_362851364

Fotó: Shutterstock

Ne válasszunk könnyen törhető jelszót

Nem csupán a céges rendszergazdák bogara, hogy semmilyen nyelven ne legyen értelme a jelszónknak, hogy tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, írásjeleket – minél kevésbé logikus sorrendben, annál jobb.

Az egyszerű jelszavakat ki lehet találni, vagy a webről is letölthető jelszótörő programokkal megszerezni. Mint Zuckerberg jelszavát, a dadada-t.

Ne alkalmazzunk egy jelszót több weboldalon

Szintén unalomig ismételt, mégis leginkább lustaságból figyelmen kívül hagyott tanács: ne legyen azonos a jelszavunk a Gmailen, a Facebookon és a bankunkban, mert ha egyet megszereznek, minden bizalmas adatunk, pénzünk elvész.

A közelmúltban lopták el 68 millió Dropbox, 272 millió e-mail, 500 millió Yahoo felhasználó jelszavát. Bár viszonylag régi azonosítókról van szó, még azok is bajba kerülhettek, akik már nem használják ezeket a fiókokat, ha azóta egyező jelszót adtak meg más oldalakon.

Ne használjunk alapbeállításokat

Se programokban, se készülékeken. A mobillal, tablettel, laptoppal kapott gyári alapbeállítás csak az első üzembe helyezésig jó, utána nyitott kaput kínál minden betolakodónak.

Ne kattintgassunk figyelmetlenül

Csak lassan: mielőtt kattintunk, vigyük rá az egeret, hogy a böngésző bal alsó sarkában lássuk, tényleg oda mutat-e a link, amit a szöveg ígér.

Az egyik legegyszerűbb átverés, ha ismert szolgáltató nevét használják aldomainként – például Gmail.akarmi.com – a gyorsan kattintók megtévesztésére.

Ne osszunk meg túl sokat közösségi oldalakon

Előbb-utóbb némelyik posztot jó lenne törölni, de az internet mindenre emlékszik.

És egy betörőnek sincs annál kényelmesebb megoldás, mint Facebookról, a legbiztosabb forrásból – tőlünk – értesülni arról, hogy most senki sincs otthon, hiszen éppen képeket töltöttünk fel az üdülés alatt.

 

Hasonló hírek

Járványügyi tájékoztatóvá alakul a Facebook teteje, önnél is meg fog jelenni

Géza

Kisebb kijelzőjű készülékekkel támad az Apple

info

Áttörést hozhat a légi közlekedésben a „repülőgépgolyó”

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------