Hirmagazin.eu
Főoldal » Hat embert mentett meg az agyhalott miskolci férfi
Egészség - betegség

Hat embert mentett meg az agyhalott miskolci férfi

Kül­földi or­vo­sok ér­kez­tek Mis­kolcra, akik egy 47 éves, agyi ha­lott­nak nyil­vá­ní­tott férfi szer­veit szál­lí­tot­ták el, hogy ha­lála után éle­te­ket ment­hes­sen… Fe­renc tü­deje Bel­gi­umba ke­rült.

A 47 éves Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csillagpont kórházban hunyt el, és

hat ember életét is megmentette.

Hat embert mentett meg az agyhalott miskolci férfi
Ferenc szerveivel hat embert tudnak megmenteni

A külföldi orvoscsoport Ferenc átültethető szervei közül a tüdőt Belgiumba vitte. Egy másik országba kerül a máj, Magyarországon ültetik be a veséket és a szívet – írja a Boon.

Magyarországon kevesen ajánlják fel előre, írásban a szerveiket. A törvény szerint azonban azoknak, akik életükben nem tiltakoznak ellene, kivehetik a szerveit, így haláluk után több beteg életét mentik meg. Ehhez a család együttműködése is szükséges.

A magyar jogrend a feltételezett beleegyezésen alapul, ami azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála után átültessék akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe. Magyarországon – más országokhoz hasonlóan – ha a család tiltakozik, a szerveket nem emelik ki.

Dr. Szedlák Balázs, a miskolci kórház főorvosa a Ripost-nak azt mondta, a szerveket őrzés nélkül szállították el, hiszen légi úton viszonylag biztonságos az ilyesmi, és a mentőket sem kellett biztosítani.

A szerveket   hűtőtáskában, jég közé téve szállítják. Mielőtt azonban a táskákba kerülnének, tápoldatra cserélik a bennük lévő vért, és hűtéssel lassítják az anyagcseréjüket.

Dr. Szedlák Balázs azt is elmondta, hogy

a 47 éves férfi egészséges volt, ezért is használhatták fel szerveit.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy felderítetlen magas vérnyomása volt, amire nem szedett gyógyszert. Az agyvérzés egy másik oka az agyi értágulat lehet. Ebben a betegségben a lakosság 1 százaléka szenved – ez soknak számít –, és hirtelen okozhat tragédiát.

Az agyvérzés után néhány óra alatt megszűnhet az agyi tevékenység, nem sokkal később a légzés. Ezután kerülnek a betegek intenzívre. A 47 éves miskolci férfi kora este került kórházba, és reggelre állt le a légzése.

A férfi hozzátartozóit is kerestük, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Egyre több a donor

Tavaly jelentősen nőtt a szervdonorok száma Magyarországon. Ennek köszönhetően

497 szervátültetést végezhettek el.

2015-ben 343 veseátültetést végeztek, míg idén már 178 operáción estek túl. 89 májátültetés volt, ez duplája a 2014-es számnak. Tavaly 51 szívátültetést végeztek, három gyermek is volt köztük, míg kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációra 13 esetben került sor.

Hat embert mentett meg az agyhalott miskolci férfi 1
MTI grafika.

178 elhunyt donorból tavaly 562 szervet távolítottak el. A szervadományozások számának növekedése elsősorban az Eurotransplanttal aláírt együttműködési megállapodás eredménye. A szervezethez Magyarország 2013-ban csatlakozott teljes jogú tagként. Az elhunyt donorok háromnegyedénél

az agyhalál állapota agyi érkatasztrófa miatt következik be.

Dr. Szedlák Balázs szerint közülük azért kerül ki több donor, mert az agyukon kívül a többi szervük ép marad. Rajtuk kívül kizárólag olyan balesetek áldozatai lehetnek donorok, akiknek csak a koponyája sérült. A daganatos megbetegedés kizáró tényező.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Ezzel a természetes módszerrel regenerálhatod a beteg hasnyálmirigyet!

Mazsi

A méhek két csodafegyvere: a méhpempő és a propolisz.. Oszd meg!

Géza

Szlávik János: az oltások az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!